Mahmud Abbas, İsrail’in Batı Şeria’daki Filistinlileri Ürdün’e sınır dışı etmesinden endişeli

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Mahmud Abbas, İsrail’in Batı Şeria’daki Filistinlileri Ürdün’e sınır dışı etmesinden endişeli

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in yaklaşık 7 aydır Gazze'de sürdürdüğü saldırıları sonlandırmasının ardından Batı Şeria'daki Filistinlileri Ürdün'e sınır dışı etmesinden korktuğunu ifade etti.

Abbas, Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı Riyad Ekonomi Forumu özel oturumunda yaptığı konuşmada, "İsrail, Gazze Şeridi'nin en az yüzde 75'ini yok etti ve 200 gün içinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 34 bin Gazzeliyi öldürdü."dedi.

Abbas, "Gazze’deki (saldırılarını) bitirdikten sonra İsrail’in Batı Şeria’ya yönelip halkını Ürdün’e sınır dışı etmesinden endişe duyuyorum." diye konuştu.

Dünya kamuoyuna Filistin’i Birleşmiş Milletler’e tam üye devlet olarak tanıma çağrısı yapan Abbas, Avrupalı devletlerden de İsrail’i tanıdıkları gibi Filistin’i de tanımalarını istedi.

2,2 milyon Filistinlinin ülke dışına sürülmesi ve Gazze’nin güneyindeki Refah kentinin işgal edilmesi konusunda uyarıda bulunan Abbas, Gazze’den kaçan tüm Filistinlilerin Refah’ta toplandığını belirterek, "Filistin halkının tarihindeki en büyük felaketin gerçekleşmesi için sadece küçük bir darbe kaldı." değerlendirmesini yaptı.

Filistin Devlet Başkanı, Hamas Hareketi’nin (7 Ekim'de başlattığı "Aksa Tufanı" saldırılarının ardından) Gazze Şeridi çevresindeki İsrail kasabalarına yönelik saldırılarına değinerek şunları söyledi:

"Özellikle Gazze ve 7 Ekim’den bahsetmek istersek, sivillere yönelik saldırıların yaşandığı önemli bir aşamadır. Baştan beri bu saldırıyı kesinlikle reddettiğimizi söyledik. Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü olarak, yönelimleri ve bağlantıları ne olursa olsun sivillere yönelik saldırıları reddediyoruz."

İsrail’in 7 Ekim'den itibaren "Hamas'tan intikam almak bahanesiyle Gazze halkına saldırdığını, Filistin halkından intikam alıp sivilleri katlettiğini" söyleyen Abbas, "En sonunda, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Kudüs’ü uluslararası bir konferans aracılığıyla bağımsız bir Filistin devletinde bir araya getirecek siyasi bir çözüm olması gerektiğini" vurguladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 454 Filistinli öldürüldü, 77 bin 575 kişi yaralandı.



Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı
TT

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, ordunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgede 500'den fazla mevzi ve silah deposunu imha ettiğini belirterek, ‘İsrail saldırganlığının gölgesinde istikrarın sağlanamayacağını’ vurguladı.

Yeni hükümetin kuruluşunun 100’üncü günü münasebetiyle konuşan Selam, ‘devletin otoritesini dayatmak’ için çalışmaya devam etme sözünü yineledi. Selam, “Kurtuluş ancak gerçek bir reform süreci başlatarak ve Arap kardeşlerimizin güvenini yeniden kazanarak sağlanabilir… Lübnan tarihinin önemli bir aşamasında” ifadelerini kullandı.

“Refik Hariri Uluslararası Havaalanı yolundaki tüm partizan resimler ve sloganlar kaldırıldı. Bu yolda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) unsurlarına saldıranlar gözaltına alındı” diyen Selam, yerinden edilmiş Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Selam, hükümetin 100 gün içinde gerçekleştirdiklerinden bahsederek şunları söyledi: “Bugün bir yük haline gelen bankacılık gizliliği yasasını çıkardık. Hedefimiz modern ve iyileşen bir bankacılık sistemi kurmak. Zira insanların mevduatlarını geri kazanmanın yolu bu.”

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden müzakerelerde kaydedilen ilerlemeye işaret eden Selam, “Ben mevduatların silinmesi fikrinden vazgeçilmesinden yanayım” dedi.

“Biri yeniden yapılanma diğeri de yatırım için olmak üzere iki konferans düzenleyeceğiz” diyen Selam, hükümetin yeniden yapılanmaya öncelik verdiğini, bu amaçla 250 milyon dolarlık bir kredi sağlandığını ve dört yıllık bir plana göre eğitim, sağlık ve diğer sektörleri desteklemek için 350 milyon dolardan fazla değerde projeler üzerinde çalışıldığını vurguladı.

“Gerçek büyümenin tüm bölgeleri kapsaması gerektiğini” vurgulayan Selam, bu nedenle güney, kuzey ve Bekaa Vadisi'ni ziyaret ederek bu bölgelerin ihtiyaçlarını yerinde gördü.

Hükümetin reformları bağlamında, ‘performansı arttırmak ve hizmet seviyesini yükseltmek için liyakat ve rekabetçiliğe dayalı yeni bir işe alım mekanizmasının benimsenmesinin’ yanı sıra telekomünikasyon sektörünün geliştirilmesine, elektrik sektöründe reform yapılmasına ve yenilenebilir enerji projelerine odaklanılmasına işaret etti.