Tütün benzeri bitkiden "anne sütü" yapıldı

Bilim insanları bitkinin doğrudan mamalara eklenerek besin değerinin artırılabileceğini söylüyor (Unsplash)
Bilim insanları bitkinin doğrudan mamalara eklenerek besin değerinin artırılabileceğini söylüyor (Unsplash)
TT

Tütün benzeri bitkiden "anne sütü" yapıldı

Bilim insanları bitkinin doğrudan mamalara eklenerek besin değerinin artırılabileceğini söylüyor (Unsplash)
Bilim insanları bitkinin doğrudan mamalara eklenerek besin değerinin artırılabileceğini söylüyor (Unsplash)

Bilim insanları tütünün yakın akrabası olan bir bitkinin genetiğini değiştirerek anne sütünde bulunan bazı besinleri üretmesini sağladı. Bu sayede hem bebek mamaları hem de yetişkinlerin tükettiği bitkisel sütler zenginleştirilebilir. 

Anne sütünde en çok bulunan bileşiklerden biri olan anne sütü oligosakkaritleri, bebeklerin sağlığına faydalı bağırsak florasını artırıyor. Bebeklerin sindiremediği bu kompleks şekerler, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyonların önüne geçilmesi açısından önem arz ediyor. 

Halihazırda E. coli bakterisiyle bu bileşikler üretilerek bazı bebek mamalarına ekleniyor. Ancak bunların yapımı hem çok maliyetli hem de çok az miktarda anne sütü oligosakkariti üretilebiliyor.

Nature Food adlı hakemli dergide 13 Haziran'da yayımlanan çalışmada genetiği değiştirilmiş Nicotiana benthamiana adlı bitkinin bu bileşiklerin 11'ini üretmesi sağlandı. Anne sütünde 200 kadar oligosakkarit var.

Bilim insanları bitkinin basit şekerleri, kompleks şekerleri oluşturan zincirlere bağlayan şeker üretme mekanizmasını yeniden programladı. Araştırmacılar basit şekerleri anne sütü oligosakkaritleriyle birleştirmek için gereken enzimleri üretmek üzere tasarlanmış genleri bitkiye yerleştirdi. 

Çalışmayı yürüten Dr. Patrick Shih  "Anne sütü oligosakkaritin üç ana grubunu ürettik" diyor:

Bildiğim kadarıyla hiç kimse bu üç grubun da tek bir organizmada aynı anda üretilebileceğini göstermemişti.

Nicotiana benthamiananın ürettiği anne sütü oligosakkaritleri arasında bebeklerin daha az enfeksiyon geçirmesine katkı sağladığı düşünülen fakat mevcut yöntemlerle yüksek miktarda üretilemeyen LNFP1 adlı bileşik de yer alıyor.  

Araştırmacılar yeni yöntemle daha ucuz ve sağlıklı bebek mamaları ve yetişkinler için besin değeri yüksek bitkisel sütler yapılabileceğini düşünüyor. 

"Bitkiler zaten sağlığa daha iyi gelen yağlar ve yağ asitleri üretmek üzere tasarlandı" diyen Shih şöyle ekliyor:

Bunlar, insan sağlığını iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış bitkiler yapmaya başlayabileceğimiz, giderek artan yollardan sadece birkaçı.

Independent Türkçe, Guardian, Times of India, Nature Food



Katil balinaların beklenmedik avı ilk kez görüntülendi

Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)
Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)
TT

Katil balinaların beklenmedik avı ilk kez görüntülendi

Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)
Dişi lider katil balina "Dakota" avlanırken yunusu havaya fırlatıyor (Maikol Barrera)

Şile açıklarında ilk kez yunuslarla beslenen bir katil balina sürüsünün saptanmasıyla, Güney Yarımküre'deki katil balinaların yeni keşfedilen avlanma becerileri aydınlatıldı.

Geçmişte katil balinaların, denizaslanlarını yakalamak için yerel balıkçı teknelerinin hareketlerinden ustaca faydalandığı belgelenmişti. An itibarıyla drone görüntüleri, katil balinaların başarılı bir şekilde gölgeli yunus avlayarak, yiyecekleri sürü içinde paylaştığını gösterdi.

Frontiers in Marine Science isimli akademik dergide yayımlanan araştırmada detaylandırılan keşif, katil balinaların beslenme alışkanlıklarına yeni bir ışık tutuyor. Bu keşifle Güney Yarımküre'deki popülasyonlarının daha iyi korunması sağlanabilir.

Bu araştırma, Şili kıyılarındaki katil balinaların beslenmesinde, yunuslar gibi diğer deniz memelilerinin giderek daha fazla yer tutabileceğini ileri sürüyor.

Zeki süper yırtıcılar olan katil balinalar, çeşitli beslenme şekillerine ve eşsiz davranışlara sahip. Geçmişteki araştırmalar, bazı katil balina popülasyonlarının musurgilleri taciz ettiğini ve öldürdüğünü ama yemediğini ortaya çıkarmıştı.

Son araştırmalar, dünyanın farklı bölgelerinde katil balinaların teknelere çarptığı tuhaf davranışı açıklamaya çalışmıştı.

Bilim insanları geçen sene, Güney Afrika açıklarındaki bir katil balinayı, kendisi de vahşi bir süper yırtıcı olarak kabul edilen büyük beyaz köpekbalığını avlayıp canlı canlı yerken görüntülemişti.

Hatta katil balinaların, mavi balinaları avlayıp öldürdüğü bile görülmüştü.

Katil balina popülasyonlarında davranışların, tercih edilen yiyeceklerin, seslerin ve genlerin çeşitlilik göstermesi sebebiyle, onlara yönelik koruma yöntemleri geliştirilebilmesi için her sürünün anlaşılması önem taşıyor.

Örneğin Güney Yarımküre'de "A Tipi" ve "B1 Tipi" gibi popülasyonlar, deniz memelilerine odaklanırken diğerleri balıkları tercih ediyor.

Araştırmacılar, en yeni çalışmada Güneydoğu Pasifik kıyısındaki Humboldt Akıntısı'ndaki bir katil balina popülasyonunu inceledi.

zxcv
Şili'nin kuzeyinde, katil balina görülen iki konumu gösteren harita (Ana García Cegarra et al., Frontiers in Marine Science)

Kendi araştırmalarından verileri değerlendirmenin yanı sıra balina izleme ve balıkçı teknesi gezileri sırasında katil balinaları takip eden amatör bilim insanlarının verilerinden de faydalandılar.

Araştırmacılar, verilerle popülasyonun bilinen üyelerinin kataloğunda çapraz karşılaştırma yapmak üzere fotoğraf ve videolar da kullandı.

Drone fotoğrafları ve videolarla birleştirilen veriler, bilim insanlarının bölgedeki katil balina varlığının haritasını çıkarmasına yardımcı oldu.

xcvfdbg
Katil balinalar, sürü içinde gölgeli yunusun etini paylaşıyor (Luis Aguilar, CETALAB)

Araştırmacılar, bir dizi videoda Menacho katil balina sürüsünün, daha önce bölgedeki hiçbir orka sürüsünün avlamayı başaramadığı bir tür olan gölgeli yunusları yakaladığına dair kanıt buldu.

Görüntülerde sürünün dişi lideri Dakota, gölgeli bir yunusu havaya atıyor.

Bilim insanları "Yiyecek dağıtımı, ilk önce dişi liderden genç erkeğe, ardından yalnız yetişkin erkeğe ve en sonda da yemeği kendisine ait olduğu varsayılan yavrularla da paylaşan yetişkin dişiye yapıldı" diye yazdı.

Katil balinalar arasında yiyecek paylaşımı, geçmişte türün pek çok popülasyonunda belgelenmiş bir davranış.

xcfbg
Dişi lider Dakota, yunusu genç erkekle paylaşıyor (Ana García Cegarra et al., Frontiers in Marine Science)

Bilim insanları, bazı gruplardaki dişi katil balinaların sık sık üyelerle et paylaşırken ve ilişkileri daha yakın olanların daha erken yemesine izin verirken görüntülendiğini söyledi.

Araştırmanın ortak yazarlarından García Cegarra, "Yeni doğan yavruları gözlemlememiz önemli çünkü bu ürediklerini gösteriyor ancak yavruların hayatta kalma oranlarını bilmiyoruz" dedi.

Yurttaş bilimi sayesinde katil balinaların varlığını Şili'nin kuzeyindeki kıyılarda binlerce kilometre boyunca takip edebiliyoruz ancak orka gözlemlerinin çoğu şans eseri gerçekleşiyor.

Independent Türkçe