Fransız Komünist Partisi'yle (FKP) ilişkili l’Humanité gazetesinin 1930'dan beri düzenlediği İnsanlık Festivali (Fête de l’Humanité) bu yıl da yapıldı.
ABD'nin New York Times (NYT) gazetesi adına festivale giden muhabir Catherine Porter, iki gün boyunca gördüklerini anlattı.
"Burning Man, Woodstock ve siyasi toplantının beklenmedik bir karışımı" diye nitelenen festivale katılan isimlerden 51 yaşındaki Christine Marlier, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu yaz erken seçim kararı almasına ve hükümet kurma işini seçimde birinci olmayanlara vermesine kızmış.
Ancak olumsuz duyguları, Paris'in dış bölgelerindeki festivale katılmadan önce evde bırakmış. Eşiyle birlikte 1 euroluk içkisini fondip yaptıktan sonra "Biz burada hiç sinirlenmiyoruz" diyor.
Fransa'nın farklı bölgelerinden gelen komünistler ve dostları, standlarda yerel yemeklerini satıyor. Diğer yandan da FKP lideri Fabien Roussel'le ülkenin önde gelen sendika başkanlarından birinin tartışacağı hoparlörlerle duyuruluyor.
Marlier ve eşiyse çakırkeyif oldukları için bu tartışmadansa çalacak grupları dinlemeyi tercih edeceklerini söylüyor:
Burada günlük sorun ve endişelerimizden uzaktayız, bir rüyada gibiyiz.
Her yıl genelde eylülün ikini haftasonunda düzenlenen festival için, terk edilmiş bir askeri havaalanı arazisinde dev bir köy kuruluyor.
Onlarca sanatçı burada performans sergiliyor. Geçmişte çıkan müzisyenler arasında Manu Chao, Pink Floyd, Ray Charles, Youssou N'Dour, Aya Nakamura ve Zaho de Sagazan gibi yıldızlar var.
Diğer yandan da siyasi tartışmalar, dersler, atölyeler düzenleniyor.
Örneğin cumartesi akşamının seçenekleri arasında kısa film ya da çocuk oyunu izlemek veya 80 yaşındaki feminist Angela Davis'i ya da Fransız müzisyen Santa'yı dinlemek var.
Angela Davis, 1973'ten beri üçüncü kez katıldığı festivalde şöyle diyor:
Umut, yetiştirmeniz gereken bir disiplindir. O olmadan ilerlemenin ihtimali yoktur.
İnsanlık Festivali, Fransız Komünist Partisi'yle (FKP) ilişkili l’Humanité gazetesine para toplama amacıyla başlatılmıştı. Ancak organizatörler, festival bütçesinin artık 8 milyon euroya çıktığını ve çoğu sene zar zor zarar etmemeyi başardıklarını söylüyor.
Buna gerekçe olarak da bilet fiyatlarını artırmamalarını gösteriyorlar. İşçileri kültürle ucuza buluşturmak için bilet fiyatlarını 60 euroda tuttuklarını, üç günde 60 konser düzenlenen etkinliğin ücretinin Paris'teki bir gösteriyle aynı fiyatta olduğunu vurguluyorlar.
İş gücünün çoğunu 10 bin gönüllü sağlıyor. İki hafta içinde tüm organizasyonu hazırlıyorlar.
NYT muhabiri ortamın çok renkli olduğunu belirtirken insan çeşitliliğine de dikkat çekiyor. Dünyaca ünlü tavuk zinciri KFC (Kentucky Fried Chicken/Kentucky Kızarmış Tavuğu) ve sembolündeki Albay Sanders yerine CFK (Communist Fried Kitchen/Komünist Kızartma Mutfağı) ve Karl Marx'ın konduğuna da işaret ediyor.
Independent Türkçe, New York Times, AFP