Nickelodeon'ın düzenlediği ankette çocuklar ABD Başkanı'nı seçti

32 binden fazla çocuk, Nickelodeon'ın anketinde sanal oy kullandı.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Nickelodeon'ın düzenlediği ankette çocuklar ABD Başkanı'nı seçti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Nickelodeon'ın 2024 Çocuklar Başkanı Seçiyor (Kids Pick the President) anketinin sonuçları resmen açıklandı.

Çocuklar, 3 Ekim'den 23 Ekim'e kadar 2024 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı için Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris arasında seçim yapıp sanal olarak oy kullanma imkanına sahipti. Nickelodeon'a 32 binden fazla kişi oylarını göndermişti.

Kazanan artık açıklandı ve ankette oyların yüzde 52'sini Harris aldı. Dolayısıyla Trump da oyların yüzde 48'ine sahip oldu.

Sonuçlar, Nickelodeon'ın 28 Ekim'deki yarım saatlik Çocuklar Başkanı Seçiyor özel yayınında açıklandı. Yayını, televizyon ünlüsü ve futbol yorumcusu Nate Burleson'la kızı Mia Burleson sundu.

Özel yayına, ülkenin farklı bölgelerinde 2024 ABD başkanlık seçimlerini tartışan çocuklar katıldı, sanal ankette kime oy verdikleri ve Amerika'daki en büyük meselelerden bazıları hakkında konuştular.

Nickelodeon'ın Çocuklar Başkanı Seçiyor anketinin internet sitesi, "oy vermeye yaşları yetmediği" halde "önem verdikleri konuları savunan" çocuklara da yer veriyor.

Çocukların üzerinde çalıştığı projeler arasında "değişime ilham verecek kitaplarla dolu" ücretsiz bir kütüphane kurmak, kalp hastalıklarına dair farkındalık yaratmak amacıyla fiziksel aktivitelere yönelik etkinlikler düzenlemek ve çocuklara ücretsiz sanat malzemeleri sağlamak için bir yardım kampanyası hayata geçirmek yer alıyor.

Harris ve Trump, bir haftadan kısa bir süre içinde (5 Kasım 2024) seçimlerde karşı karşıya gelecek ve Amerikalılar başkanlık seçiminde oy kullanacak. Ulusal anketler iki adayın da çıkmaza girerek kritik eyaletlerde farkı çok açamadığını gösteriyor ve bu da Seçiciler Kurulu'nun durumunun belirsizliğine işaret ediyor.

23 Ekim'den bu yana yapılan anketlerin sonuçları karışık, bazılarında Harris, bazılarında Trump önde veya iki aday berabere.

FiveThirtyEight'in topladığı ulusal anketlerin ortalamasında Harris'in Trump'a 1,4 puanlık üstünlüğü olduğu görülüyor. Ortalamada Harris, Trump'ın açık ara farkla önündeydi fakat bu fark, son ayda önemli oranda kapanmıştı.

SSRS'in gerçekleştirdiği yeni bir CNN anketi birçok Amerikalı seçmenin, Trump'ın Harris'e karşı kaybettiği takdirde 2024 başkanlık seçimleri sonucunu kabul etmeyeceğine inandığını gösteriyor. Hatta kayıtlı seçmenlerin yalnızca yüzde 30'u Trump'ın sonuçları kabul ederek görevi rakibine bırakacağını düşünüyor. Öte yandan Harris'in kaybederse sonuçları kabul edeceğine inananların oranı yüzde 73.

Anket, Harris'in destekçilerinin yüzde 95'inin Trump'ın kaybetmesi halinde çekileceğine inanmadığını da ortaya koyuyor. Ancak Trump'ı destekleyenlerin çoğu (yüzde 57) Trump'ın kaybederse sonucu kabulleneceğine inanıyor.
Independent Türkçe



Himalayalar'daki "mutluluk krallığı" zor günler geçiriyor

Güney Himalayalar'daki Butan'ın resmi dini Budizm (Unsplash)
Güney Himalayalar'daki Butan'ın resmi dini Budizm (Unsplash)
TT

Himalayalar'daki "mutluluk krallığı" zor günler geçiriyor

Güney Himalayalar'daki Butan'ın resmi dini Budizm (Unsplash)
Güney Himalayalar'daki Butan'ın resmi dini Budizm (Unsplash)

Himalayalar'daki Butan Krallığı'nın, mutluluk temelli ekonomik yaklaşımı, artan göç ve işsizlik oranları nedeniyle teste tabi tutuluyor. 

Anayasasında gayrisafi milli mutluluk (GSMM) endeksi yer alan ve "mutluluk krallığı" diye de anılan Güney Asya ülkesi, iktidardaki Halkın Demokratik Partisi'nin geçen yıl derlediği verilere göre "benzeri görülmemiş" düzeyde göç yaşıyor. Yaklaşık 792 bin kişinin yaşadığı ülkede 2023'te nüfusun yüzde 1,5'i çalışmak ve okumak için Avustralya'ya taşındı. 

GSMM'den esinlenerek hazırlanan Oxford Dünya Mutluluk Raporu'nda, 2014'te 156 ülke arasında 84. sıraya yerleşen Butan, 2019'da 95. sıraya geriledi.  En son ölçüm de o yıl yapılmıştı.

Topraklarının yüzde 85'i ormanlardan oluşan ve ilk demokratik seçimlerini 2007 yılında düzenleyen Güney Asya ülkesinin temel gelir kaynaklarından biri turizm. Ancak pandemi nedeniyle durma noktasına gelen sektör halen tam olarak toparlanamadı. 

Olumsuz gidişat kaçınılmaz olarak iş piyasasını da vurdu. 2019'da kadınların yüzde 61,2'si çalışırken, bu oran son verilere göre neredeyse yüzde 50'ye geriledi. 2004'ten bu yana sürekli artan genç işsizliği de 2022'de yüzde 28,6'ya yükseldi. Her sekiz Butanlıdan biri yoksulluk içinde yaşıyor.

Hindistan ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'yle sınır komşusu olan Butan, ekonomiyi toparlamak için kripto para madenciliği faaliyetlerine de ağırlık veriyor.

Diğer yandan Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre Mutluluk Bakanlığı'na sahip ülkedeki tek sorun ekonomik değil. Himalaya ülkesinin, 2023 Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde 33. sıradan 90. sıraya gerilediği hatırlatılıyor.

Gazete, röportaj yapmak için iletişime geçtikleri genç bir Butanlının, hükümetle başı derde gireceği endişesiyle konuşmak istemediğini aktarıyor. 

Haberde, Güney Asya ülkesinde, kimin "etnik Butanlı" olduğunu belirlemeye yönelik nüfus sayımlarının, 1980'ler ve 1990'larda birçok kişinin Butan'ı terk etmesine yol açtığı belirtiliyor. Hollanda'da yaşayan Butanlı mülteci hakları aktivisti Ram Karki de bu dönemde ülkede kaçanlar arasında yer alıyor. Aktivist, etnik Nepalli olduğu düşünülenlerin çoğunun Butan'ın güneyinde yaşadığını belirterek, nüfus sayımı sırasında bu kişilerin ülkeyi terk etmeleri için baskı gördüğünü savunuyor. 

Guardian'ın aktardığına göre o dönem nüfusun altıda biri ülkeyi terk etti ve Nepal'deki mülteci kamplarında halen en az 108 bin Butanlı mülteci yaşıyor. Protesto düzenleyerek ülkeden ayrılmayı reddedenlerin tutuklandığı ve cezaevinde işkence gördüğü öne sürülüyor. ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Butan'da hapiste tutulan 34 siyasi mahkumun serbest bırakılması için yıllardır çağrıda bulunuyor. 

Avustralya'nın Perth kentindeki Butanlılar Derneği'nin başkanı Chimmi Dorji ise Butan'dan göç haberlerinin abartıldığını savunuyor. Dorji, Avustralya'ya giden Butanlıların evlerine dönmeyi planladığını iddia ediyor ve ekliyor: 

Butan yeryüzündeki cennet.

Independent Türkçe, Guardian, UCA News