Biden, iktidardayken 82 yaşına ulaşan ilk Amerikan başkanı oldu

  ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
  ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
TT

Biden, iktidardayken 82 yaşına ulaşan ilk Amerikan başkanı oldu

  ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
  ABD Başkanı Joe Biden (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden dün 82 yaşına girdi; bu, hiçbir ABD başkanının iktidardayken ulaşamadığı bir yaş.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre dün gece geç saatlerde Güney Amerika gezisinden döndükten sonra başkanın gündeminde kamuya açık hiçbir eylem yoktu.

Aralarında First Lady Jill Biden ve eski Başkan Barack Obama'nın da bulunduğu aile üyeleri, arkadaşlar ve meslektaşları, Biden'ı sosyal medyada kutladılar.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "X"e şunları yazdı: "Sevgili dostum ve harika başkanımız Joe Biden'ın doğum günü kutlu olsun."

Biden temmuz ayında 2024 başkanlık yarışından çekildi, çünkü seçmenlerin bir kısmı onun bu iş için çok yaşlı olduğuna inanıyor. Haziran ayında Cumhuriyetçi Donald Trump'a karşı yaptığı münazaradaki kötü performansının ardından zihinsel uygunluğu ile ilgili soruları gündeme getirdi.

78 yaşındaki Trump, 5 Kasım'daki seçimlerde Demokratların adayı 60 yaşındaki Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i mağlup etti. Trump, 2029'daki gelecek başkanlık değişiminde 82 yıl 7 aylık olacağı için bir sonraki döneminde Biden'ın yaş rekorunu geçmeye hazırlanıyor.

Ronald Reagan daha önce görevdeki en yaşlı başkan rekorunu elinde tutuyordu ve ikinci dört yıllık dönemini 77 yaşında tamamladı.



İsrail ve ABD, Yemen'in Hudeyde limanını hedef aldı

TT

İsrail ve ABD, Yemen'in Hudeyde limanını hedef aldı

İsrail ve ABD, Yemen'in Hudeyde limanını hedef aldı

İsrail ordusu, İran ile ittifak halindeki Husi milislerinin İsrail'in Ben Gurion havaalanı yakınlarına füze fırlatmasının ardından dün Yemen'in Hudeyde limanına hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Ordu yaptığı açıklamada, Hudeyde ve çevresinde Husi milislerine ait “terörist” hedefleri vurduğunu belirtti. Açıklamada, “Saldırılar, Husi terör rejiminin İsrail Devleti'ne yönelik, İsrail topraklarına ve vatandaşlarına yönelik karadan karaya füzeler ve insansız hava araçları fırlatmak da dahil olmak üzere, tekrarlanan saldırılarına yanıt olarak gerçekleştirildi” denildi.

İsrail ordusu, Yemen'e düzenlenen saldırılara yaklaşık 20 savaş uçağının katıldığını ve Husi hedeflerine 50 bomba atıldığını belirtti.

Reuters'a konuşan beş bölge sakini, 10'dan fazla saldırının Hudeyde limanı ile Hudeyde kentindeki El-Salakhana ve El-Havak mahallelerini hedef aldığını söyledi. Hudeyde'nin doğusunda bulunan bir çimento fabrikasına da dört saldırı düzenlendi.

Hudeyde, Aden limanından sonra Kızıldeniz'in en büyük ikinci limanıdır ve Yemen'in gıda ithalatının yaklaşık yüzde 80'i bu limandan yapılmaktadır.

Şarku’l Avsat’ın İsrail haber sitesi Ynet’ten aktardığına göre site bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde, İsrail uçaklarının ABD ile koordineli olarak düzenlediği "büyük çaplı" saldırıda Hudeyde limanını ve silah üretim tesislerini imha ettiğini bildirdi. Kimliği açıklanmayan yetkili, saldırıda hedef alınan noktalara 50 bomba atıldığını belirterek, "Bitti" dedi.

Yemen'deki Husilere bağlı bir televizyon kanalı ise ABD ve İsrail'in Yemen'in Hudeyde limanına altı saldırı düzenlediğini bildirdi. Kanal ayrıca aynı valilikte bulunan "Bacel ilçesine yönelik Amerikan-İsrail saldırısı" hakkında da haber yaptı ve daha sonra saldırının bir "çimento fabrikasını" hedef aldığını ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü gerçekleşen roket saldırısına karşılık verileceğini söyledi. Bu, mart ayından beri düzenlenen bir dizi saldırının arasında İsrail hava savunma sistemlerini atlatabilen ilk saldırı olarak biliniyor.

Saldırı, ABD uçaklarının El-Cevf İli'ne bağlı El-Hazm İlçesi'ne düzenlediği 7 saldırıdan saatler sonra gerçekleşti. Saldırılarda can kaybı ya da yaralanma olup olmadığı henüz bilinmiyor.

İsrail gazetesi The Jerusalem Post, bir kaynağa dayanarak, Güvenlik Kabinesi'nin Husilerin Ben Gurion Havaalanı'nı bombalamasına "uygun zaman ve yerde" yanıt verme kararı aldığını bildirdi.

ABD, Husilere karşı geniş çaplı bir askeri operasyon yürütüyor. Yemenli örgüt, operasyonda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtiyor.

Yemen'de İran'la ittifak kuran Husi grubu, Kasım 2023'ten bu yana Gazze'deki Filistinlilere destek iddiasıyla Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar düzenliyor.

İsrail ordusu, Husi milislerinin İsrail'i hedef alan füze ve insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıların ardından geçen yıl Yemen'e birçok kez hava saldırısı düzenledi.