Hamas'tan esirleri teslim ederken yeni bir güç gösterisi

Hamas savaşçıları, dört İsrailli kadın esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etmeden önce bölgeyi emniyete aldı. (AFP)
Hamas savaşçıları, dört İsrailli kadın esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etmeden önce bölgeyi emniyete aldı. (AFP)
TT

Hamas'tan esirleri teslim ederken yeni bir güç gösterisi

Hamas savaşçıları, dört İsrailli kadın esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etmeden önce bölgeyi emniyete aldı. (AFP)
Hamas savaşçıları, dört İsrailli kadın esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etmeden önce bölgeyi emniyete aldı. (AFP)

Ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak bugün Hamas tarafından serbest bırakılan dört İsrailli kadın esir, hareket için yeni bir güç gösterisi olarak Gazze şehrinde bir platforma çıktı, halkın ve silahlı birliklerin ortasında ellerini kaldırarak selam verdi.

Şehrin meydanlarından biri olan Filistin Meydanı'nın ortasına park edilmiş beyaz ve siyah araçlardan inen esirler, toplanan kalabalıkla aralarında bariyer oluşturan Filistinli savaşçılarla çevrelendi. Yanlarında Hamas logolu çantalar taşıyan ve Hamas kaynaklarının içinde ‘hediyeler’ olduğunu söylediği esirler, ellerini kalabalığa doğru sallayarak alkışlar ve tezahüratlar eşliğinde başparmaklarını havaya kaldırdılar.

 İsrailli esirler (soldan sağa) Naama Levy, Liri Albag, Danielle Gilboa ve Karina Ariyev, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) temsilcisine teslim edilmeden önce sahneye çıktılar. (EPAİsrailli esirler (soldan sağa) Naama Levy, Liri Albag, Danielle Gilboa ve Karina Ariyev, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) temsilcisine teslim edilmeden önce sahneye çıktılar. (EPA)

Geçtiğimiz hafta Gazze'nin başka bir bölgesinde üç esirin tesliminde yaşanan kaosun ve kalabalığı kontrol etmekte yaşanan güçlüğün ardından Hamas'ın bu kez teslimin daha net bir şekilde görüntülenmesini istediği açıktı. Sahne, İsrail'e yönelik 7 Ekim 2023 saldırısı sırasında kaçırılan kadın askerlerin üniformalarıyla kameraların karşısına geçmesi için kurulmuştu.

Platformdan indirilen dört genç kadın, beyaz araçlarıyla alanda bekleyen Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim edildi.

Hamas ve İslami Cihad'dan onlarca maskeli savaşçı, askeri üniformalar içinde, dört çeker araçlar ve motosikletlerle Filistin Meydanı'na geldi. Savaş nedeniyle zemini toza dönüşmüş olan meydanın ortasına yayıldılar.

 Dört İsrailli kadın esirin serbest bırakıldığı gün Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) araçlarının yakınında toplanan Filistinliler ile Hamas ve İslami Cihad savaşçıları (Reuters)Dört İsrailli kadın esirin serbest bırakıldığı gün Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) araçlarının yakınında toplanan Filistinliler ile Hamas ve İslami Cihad savaşçıları (Reuters)

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları lehine tezahürat yapan kalabalık tarafından karşılanan savaşçılara bir kadın çiçek fırlatırken, bazıları kameralarla, bazıları da telefonlarıyla çekim yaptı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre her iki hareketten kaynaklar, Filistin Meydanı'nın güvenliğini sağlamak üzere Kassam Tugayları ve İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri'nden yaklaşık 200 savaşçıyı görevlendirdiklerini söyledi.

Aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişi, töreni izlemek için bina molozlarından oluşan bir tepeye tırmandı.

 Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) ait bir araç (EPA)Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) ait bir araç (EPA)

İmza

Ağır silah yüklü pikapların yanında, savaşçıların kurduğu bir masanın önünde, başında yeşil Hamas amblemi olan bir Hamas savaşçısının yanındaki sandalyede kırmızı ceketli bir ICRC görevlisi oturuyordu.

Arkalarında bombardımandan kalan taş yığınları ve büyük bir Filistin bayrağı vardı.

İki adam esirleri serbest bırakan belgeyi imzaladı.

Hamas savaşçıları Gazze şehrinin merkezinde dört İsrailli kadın esirin serbest bırakılması için hazırlık yaparken (EPA)Hamas savaşçıları Gazze şehrinin merkezinde dört İsrailli kadın esirin serbest bırakılması için hazırlık yaparken (EPA)

Alandaki İbranice bir tabelada ‘Siyonizm kazanamayacak’ yazıyordu.

Danielle Gilboa, Karina Ariyev, Liri Albag ve Naama Levy, Hamas'ın saldırısı sırasında Nahal Oz'da bulunan ve bölgeyi gözlemlemekle görevli bir askeri gözlem noktasından kaçırıldılar.

Askerler 477 gün boyunca Gazze Şeridi'nde esir tutuldu.

Hamas savaşçıları Gazze'deki meydanda dört esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) teslim etmeye hazırlanırken bir kadın üzerlerine renkli kağıt parçaları fırlatıyor. (AFP)Hamas savaşçıları Gazze'deki meydanda dört esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) teslim etmeye hazırlanırken bir kadın üzerlerine renkli kağıt parçaları fırlatıyor. (AFP)

Tel Aviv

Tel Aviv'de İsraillilerden oluşan bir kalabalık dört esirin serbest bırakılmasını izlemek üzere toplandı. Dev ekranlar esirlerin ICRC ekiplerine teslim törenini canlı olarak yayınladı.

Dört kadın esirin serbest bırakılmasının ardından kutlama yapan iki İsrailli (AFP)Dört kadın esirin serbest bırakılmasının ardından kutlama yapan iki İsrailli (AFP)

Kalabalığın bir kısmı üzerinde İbranice ‘Yalnız değilsiniz’ yazan tişörtler giydi.

Hamas tarafından kaçırılan İsrailli esirlerin akrabaları ve arkadaşları, Tel Aviv'de serbest bırakılma haberlerini takip ederken (AP)Hamas tarafından kaçırılan İsrailli esirlerin akrabaları ve arkadaşları, Tel Aviv'de serbest bırakılma haberlerini takip ederken (AP)

Tel Aviv’deki kalabalık Rehine Meydanı’nda toplandı. On beş ay önce Hamas’ın İsrail yerleşimlerine yönelik benzeri görülmemiş saldırısında kaçırılan esirlerin serbest bırakılmalarını talep eden İsrailliler için bir toplanma noktası haline gelen bu meydan zamanla Rehine Meydanı olarak adlandırıldı.

 İsrailli kadın esirlerin anneleri, Hamas tarafından serbest bırakılmalarının ardından kutlama yapıyor. (Reuters)İsrailli kadın esirlerin anneleri, Hamas tarafından serbest bırakılmalarının ardından kutlama yapıyor. (Reuters)

Elinde Naama Levy'nin fotoğrafını tutan bir kadın fotoğrafa bakarak ağladı. Levy askerlik hizmeti sırasında kaçırıldığında 19 yaşındaydı ve şimdi ise 20 yaşında.

 Serbest bırakılan kadın esirlerin yakınları ve arkadaşları serbest bırakılmalarını kutluyor. (AFP)Serbest bırakılan kadın esirlerin yakınları ve arkadaşları serbest bırakılmalarını kutluyor. (AFP)

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ekrana çıkıp esirlerin İsrail topraklarına ulaştığını duyurduğunda alkışlar yükseldi.



Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
TT

Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)

Irak hükümetinin kurulması çabaları durma noktasına geldi; cumhurbaşkanı seçimi ve hükümetin başına geçecek kişi konusunda siyasi güçler arasındaki anlaşmazlığın karmaşıklığı nedeniyle siyasi çıkmazın aylarca süreceği tahmin ediliyor.

“Koordinasyon Çerçevesi” güçlerinden önde gelen bir kaynak, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, hükümetin kurulmasındaki gecikmenin muhtemelen bölgesel gerilimlerin sona erme biçimi ve Washington ile Tahran arasında bir çatışma olasılığıyla ilgili olduğunu belirterek, siyasi güçlerin, özellikle Şii güçlerin, hükümet kurma sürecinde Amerikan ve İran'ın rolünün etki boyutunun farkında olduklarını kaydetti.

Siyasi değerlendirmelere göre, hükümet kurma süreci beklenenden daha uzun sürebilir.


Birleşmiş Milletler: İsrail'in Batı Şeria ile ilgili kararı "yasa dışı" ve iki devletli çözüm şansını baltalıyor

Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
TT

Birleşmiş Milletler: İsrail'in Batı Şeria ile ilgili kararı "yasa dışı" ve iki devletli çözüm şansını baltalıyor

Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün İsrail Güvenlik Kabinesi'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın A ve B bölgelerinde bir dizi idari ve yürütme tedbirini onaylama kararına ilişkin ciddi endişelerini dile getirerek, bu kararın iki devletli çözüm olasılığını baltaladığı uyarısında bulundu.

Genel Sekreter yaptığı açıklamada, İsrail'in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki varlığını sürdürmesi de dahil olmak üzere bu tür eylemlerin, Uluslararası Adalet Divanı'na göre yalnızca istikrarsızlaştırıcı değil, aynı zamanda yasadışı olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca, "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm İsrail yerleşimlerinin ve bunlarla ilişkili yerleşim sistemi ve altyapısının hiçbir yasal meşruiyeti olmadığı ve ilgili Birleşmiş Milletler kararları da dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık bir ihlalini oluşturduğu" yinelendi.

Guterres, İsrail'i bu önlemleri geri almaya çağırdı ve tüm taraflara, Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm olan kalıcı barışın tek yolunu savunmaları çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail'i bu önlemleri geri almaya çağırdı ve tüm taraflara, Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm olan kalıcı barışın tek yolunu savunmaları çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın İsrail haber sitesi Ynet’ten aktardığına göre İsrail hükümeti, Batı Şeria'daki arazi kayıt ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladı ve Filistinlilere ait evlerin yıkılmasına izin verdi.

İnternet sitesi, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın A Bölgesi'ndeki Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini, ayrıca Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını vurguladı.

Ramallah'ta Filistin başkanlığı, İsrail hükümetinin Batı Şeria ile ilgili kararlarını "tehlikeli ve Filistin varlığını hedef alan" kararlar olarak nitelendirdi.

Filistin haber ajansı, cumhurbaşkanlığının bu kararları "Filistin halkına karşı yürütülen kapsamlı savaş ve ilhak ile yerinden etme planlarının uygulanması" çerçevesinde atılan adım olarak nitelendirdiği ifade edildi.


Arap ve İslam dünyası "Batı Şeria'yı ilhak etme" girişimlerini reddetti

Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)
Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)
TT

Arap ve İslam dünyası "Batı Şeria'yı ilhak etme" girişimlerini reddetti

Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)
Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)

Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanları, Batı Şeria'da yeni bir yasal ve idari gerçeklik dayatmayı ve böylece ilhakı hızlandırmayı amaçlayan son İsrail kararları ve önlemlerini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Endonezya, Pakistan, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, İsrail'in işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde egemenliğinin olmadığını teyit ederek, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yayılmacı politikalarının ve yasadışı önlemlerinin devam etmemesi konusunda uyardı.

Ürdün Kralı II. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Amman'da yaptıkları açıklamada, "Batı Şeria'da yerleşim yerlerini güçlendirmeyi ve İsrail egemenliğini dayatmayı amaçlayan" yasadışı önlemleri reddettiklerini ve kınadıklarını yinelediler.