Senatör Bernie Sanders: Trump "Kongre'nin otoritesini gasp ediyor"

ABD Senatörü Bernie Sanders, Washington'da Başkan Donald Trump ve milyarder Elon Musk'un politikalarına karşı düzenlenen gösteride (AP)
ABD Senatörü Bernie Sanders, Washington'da Başkan Donald Trump ve milyarder Elon Musk'un politikalarına karşı düzenlenen gösteride (AP)
TT

Senatör Bernie Sanders: Trump "Kongre'nin otoritesini gasp ediyor"

ABD Senatörü Bernie Sanders, Washington'da Başkan Donald Trump ve milyarder Elon Musk'un politikalarına karşı düzenlenen gösteride (AP)
ABD Senatörü Bernie Sanders, Washington'da Başkan Donald Trump ve milyarder Elon Musk'un politikalarına karşı düzenlenen gösteride (AP)

ABD Senatörü Bernie Sanders, Başkan Donald Trump'ın daha fazla gücü elinde topladığını, “Kongre'nin gücünü gasp ettiğini” ve mahkemelere eşi benzeri görülmemiş bir şekilde meydan okuduğunu söyledi.

Sanders dün “X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, kendi ifadesiyle “Trump'ın Amerikan halkını tiranlığa sürüklemesine izin vermemek” gerektiğini vurguladı.

Sanders, “Bu ülke, dünya üzerindeki en güçlü demokrasidir. Trump'ın bizi tiranlığa götürmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD yargıçlarını, Trump tarafından imzalanan ve onlarca mahkemede itiraz edilen kararnamelerin etkilerini ortadan kaldırmak için “yetkilerini kötüye kullanmakla” suçladı ve yargıçları “hukukun dürüst hakemleri yerine yargısal aktivistler gibi davranmakla” itham etti.

Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt, “Gerçek anayasal kriz, ülke çapında liberal bölgelerdeki mahkeme yargıçlarının Başkan Trump'ın temel yürütme yetkisini tek taraflı olarak bozmak için yetkilerini kötüye kullandıkları yargı sistemimizde meydana geliyor” dedi.

Trump, görevdeki ilk üç haftasında federal harcamaları kısmayı amaçlayan bir dizi kararname yayınladı ve dünyanın en zengin kişisi olan milyarder Elon Musk'ı bu çabalara liderlik etmesi için atadı ki, muhalifler bu atamayı anayasaya aykırı olarak nitelendirdi.

Trump'ın kararnamelerine ülke çapında mahkemelerde itiraz edildi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre açılan çok sayıda dava, muhaliflerin “yasadışı bir güç gaspı” olarak tanımladıkları uygulamayı durdurmayı amaçlıyor.



Etiyopya ile Somali arasındaki teknik görüşmelerin ilk turu Ankara'da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
TT

Etiyopya ile Somali arasındaki teknik görüşmelerin ilk turu Ankara'da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)

Etiyopya ile Somali arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan teknik görüşmelerin ilk turu dün Ankara'da gerçekleşti.

Görüşmeler, iki Afrika Boynuzu komşusu arasında son aylarda, özellikle de Etiyopya'nın denize erişim arzusu nedeniyle alevlenen güçlü gerginliklere son vermeyi amaçlıyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre iki ülke arasında 11 Aralık'ta Ankara'da açıklanan anlaşmaya atıfta bulunulan açıklamada, “İki heyet Ankara Deklarasyonu'nun lafzına ve ruhuna bağlılıklarını gösterdiler. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek ve sürdürülebilir ve karşılıklı yarar sağlayan kalkınmanın temellerini atmak için somut olarak çalışmaya başladılar” denildi.

Türk diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Somali ve Etiyopya dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığını belirtti.

Kaynaklar, görüşmelerin “olumlu bir atmosferde” gerçekleştiğini ve “Ankara Deklarasyonu vizyonunun uygulanması ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi” konularının ele alındığını söyledi.

Aynı kaynaklar, teknik görüşmelerin bir sonraki turunun Türkiye'nin arabuluculuğunda mart ayında yapılacağını ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Aralık'ta Somali ve Etiyopya'nın arasındaki gerilimi sona erdirmek üzere, Ankara'da Türkiye'nin arabuluculuğunda iki ülkenin anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Türkiye tarafından yayınlanan anlaşma metnine göre iki taraf “görüş ayrılıklarını ve ihtilaflı konuları bir kenara bırakarak, ortak refah hedefiyle iş birliği içinde kararlılıkla ilerleme” konusunda mutabık kaldı.

Anlaşmazlık, Ocak 2024'te Etiyopya'nın Somali'deki ayrılıkçı bölge olan Somaliland ile bir liman ve askeri üs kurmak üzere bir kıyı bölgesini kiralamak için anlaşma imzalamasıyla başladı, ancak Addis Ababa tarafından onay verilmedi.

Somali bu hareketi egemenliğinin ihlali olarak değerlendirerek iki ülke arasında diplomatik ve askeri bir anlaşmazlığa yol açtı. Bu anlaşmazlık, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un 12 Aralık'ta Ankara'da bir araya gelerek, Etiyopya'ya Somali'de alternatif bir deniz çıkışı sağlaması beklenen anlaşma imzalamasıyla çözülmüş gibi görünüyor.