Trump'ın gümrük vergileri yürürlüğe girerken küresel piyasalarda panik yaşanıyor

Pekin'de bir borsa aracılık ofisinin camından içerideki hisse senedi panosu gözüküyor. (Reuters)
Pekin'de bir borsa aracılık ofisinin camından içerideki hisse senedi panosu gözüküyor. (Reuters)
TT

Trump'ın gümrük vergileri yürürlüğe girerken küresel piyasalarda panik yaşanıyor

Pekin'de bir borsa aracılık ofisinin camından içerideki hisse senedi panosu gözüküyor. (Reuters)
Pekin'de bir borsa aracılık ofisinin camından içerideki hisse senedi panosu gözüküyor. (Reuters)

Küresel piyasalar, ABD'nin Çin'den ithal edilen mallara uyguladığı yüzde 104'lük vergi başta olmak üzere yeni gümrük vergileri paketinin yürürlüğe girmesiyle bugün kayıplarını derinleştirerek piyasalarda büyük bir satış dalgasına yol açtı ve küresel resesyon korkularını arttırdı. Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump liderliğindeki ticaret savaşında artan gerilimden büyük ölçüde etkilenerek yüzde 3,9 düşüşle 31.714,03 puandan kapandı.

Asya piyasalarının çoğundaki önemli düşüşe rağmen, Çin piyasaları, piyasayı desteklemek için kamu iktisadi teşebbüslerini hisse senedi almaya çağıran düzenleyici otoritelerin açık müdahalesinin ardından bu eğilimi tersine çevirdi. Şarku’l Avsat’ın AP'den aktardığına göre bunun sonucunda Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,3 artışla 3.186,81 puana, Hong Kong Hang Seng Endeksi ise yüzde 0,4 artışla 20.205,04 puana yükseldi.

Avrupa piyasaları düşüyor... Tayvan Asya'daki kayıplara öncülük ediyor

Diğer taraftan Avrupa piyasaları keskin bir düşüş yaşadı. Alman DAX Endeksi yüzde 2,1 kayıpla 19.857,36 puana, Fransız CAC 40 Endeksi benzer bir oranda düşüşle 6.949,92 puana, İngiliz FTSE 100 Endeksi ise yüzde 2 düşüşle 7.753,42 puana geriledi.

Asya'da Tayvan, ana endeksi Taiex'in yüzde 5,8 düşmesiyle en kötü etkilenen ülke oldu. Başta yüzde 3,8 düşen TSMC ve hisseleri Tayvan piyasasında izin verilen maksimum günlük limit olan yüzde 10 düşen Hon Hai Precision Industry (Foxconn) olmak üzere büyük teknoloji şirketleri ağır kayıplar yaşadı.

Güney Kore'de KOSPI yüzde 1,7 düşerken, hükümet etkilenen otomobil sektörüne destek sağlayacağını açıkladı. Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 1,8 düşüşle 7.375,00 puana gerilerken, Yeni Zelanda, Tayland ve Hindistan piyasaları da benzer düşüşler kaydetti; Hindistan'da Sensex, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesinin ardından yüzde 0,5 değer kaybetti.

Wall Street endişe sinyalleri veriyor

ABD göstergeleri de bundan nasibini aldı. S&P 500 ve Dow Jones vadeli endeksleri dün ABD piyasalarının keskin kayıplara tanık olduğu şiddetli bir seansın ardından sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 0,5 düştü; özellikle S&P 500 endeksi sabahki yüzde 4,1'e varan büyük kazançlarını sildikten sonra yüzde 1,6 düştü. Nasdaq Endeksi yüzde 2,1 değer kaybetti ve endeksler resmi olarak ayı piyasası bölgesine girmeye yaklaştı.

Yatırımcılar ABD yönetiminin hamlelerini beklerken, müzakere edilmiş bir çözüme ulaşılabileceğine dair umutlar devam ediyor. Trump, Güney Kore Geçici Devlet Başkanı’yla yaptığı ve ‘her iki ülke için de harika bir anlaşmaya’ kapı açtığını söylediği telefon görüşmesinin ardından ilerleme kaydedildiği sinyali verdi. Japonya Başbakanı Şigeru İşiba, Washington ile doğrudan görüşmelere hazırlık amacıyla bir ticaret müzakerecisinin atandığını duyurdu.

Çin'in tehditleri ise devam ediyor. Pekin ‘sonuna kadar savaşmaya’ hazır olduğunu ilan etti ve Trump'ın gümrük vergilerini arttırmasının ardından misilleme önlemleri almakla tehdit etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Caroline Leavitt yeni gümrük vergilerinin istisnasız olarak gece yarısı yürürlüğe girdiğini doğruladı. ABD Ticaret Temsilcisi Jameson Greer, 50'den fazla ülkenin ticaret açığını azaltmak için alternatif çözümleri görüşmek üzere Washington ile iletişime geçtiğini kaydetti.

Bu gelişmeler emtia ve döviz piyasalarında keskin dalgalanmalarla aynı zamana denk geldi. ABD petrolünün varil fiyatı 1,82 dolar düşerek 57,76 dolara, Brent ham petrolü ise 1,81 dolar düşerek 61,01 dolara geriledi. Dolar 145,09 yen seviyesine gerilerken, euro 1,1060 dolar seviyesine yükseldi.

Altın güçlü bir şekilde yükselerek fiyatını 71 dolar artırdı ve ons başına 3 bin 61 dolara ulaştı. Kuşkusuz bu, küresel kaygıların ortasında yatırımcıların güvenli limanlara olan talebinin arttığının açık bir işareti.



İtalya ve ABD, teknolojiye uygulanan "ayrımcı" vergileri eleştirdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)
TT

İtalya ve ABD, teknolojiye uygulanan "ayrımcı" vergileri eleştirdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)

İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri, Roma'nın Washington'u rahatsız eden vergilerden uzaklaştığının olası bir işareti olarak dün dijital hizmetler üzerindeki “ayrımcı” vergileri eleştiren ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklama, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı J.D. Vance ile arka arkaya görüşmeler gerçekleştirdiği ve Başkan'ın diğer Avrupalı liderlere gösterdiği ılık muamelenin aksine sıcak bir karşılama gördüğü sırada geldi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre Alphabet'in Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi ABD'li teknoloji devlerini hedef alan Avrupa gümrük vergileri, Trump'ınki de dahil olmak üzere ABD yönetimleri için uzun süredir rahatsız edici.

İtalya, satışları en az 750 milyon Euro (yaklaşık 853 milyon $) olan dijital şirketler için internet işlemlerinden elde edilen gelir üzerinden yüzde üç vergi uyguluyor.

Roma ve Washington, Meloni'nin Beyaz Saray'a yaptığı ziyaretin ardından perşembe günü bir açıklama yaptı: “Yüksek teknoloji şirketlerinin yatırımlarını çekmek için dijital hizmet vergileri konusunda ayrımcı olmayan bir ortamın gerekli olduğu konusunda mutabık kaldık.”

Açıklamada Trump'ın yakın gelecekte Roma'yı ziyaret edeceği belirtildi, ancak İtalya'nın vergiyi iptal etme taahhüdünde bulunup bulunmadığı konusuna açıklık getirilmedi.

Ortak açıklamada ayrıca ABD'nin, İtalya'nın Akdeniz ve Kuzey Afrika'da önemli bir bölgesel veri merkezi olmasını desteklemek üzere yapay zekâ ve bulut hizmetlerine yaptığı yatırımlar memnuniyetle karşılandı.