Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye, Katar ve Mısır dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki savaşı sona erdirme konusundaki liderliğini ve samimi çabalarını memnuniyetle karşılayarak, barışa giden bir yol bulma becerisine olan güvenlerini teyit ettiler.
Bu, sekiz ülkenin dışişleri bakanlarının ortak açıklamasıyla geldi ve bölgede barışı pekiştirmede ABD ile ortaklığın önemini vurguladılar. Bu bağlamda, Başkan Trump'ın savaşı sona erdirmeyi, Gazze'yi yeniden inşa etmeyi, Filistin halkının yerinden edilmesini önlemeyi, kapsamlı barışı ilerletmeyi ve Batı Şeria'nın ilhakına izin vermeyeceğini belirten önerisini memnuniyetle karşıladılar.
Bakanlar, anlaşmanın tamamlanması ve uygulanmasının sağlanması, bölge halkları için barış, güvenlik ve istikrarın oluşturulması amacıyla ABD ve ilgili taraflarla olumlu ve yapıcı bir şekilde iş birliği yapmaya hazır olduklarını teyit ettiler.
Gazze'deki savaşı, Gazze Şeridine yeterli insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını garanti altına alan, Filistinlilerin yerinden edilmesini önleyen, rehineleri serbest bırakan, tüm tarafların güvenliğini garanti altına alan bir güvenlik mekanizması kuran, İsrail'in tam geri çekilmesini ve Gazze'nin yeniden inşasını sağlayan ve Gazze'nin uluslararası hukuka uygun bir şekilde Batı Şeria ile bir Filistin devleti olarak tam olarak birleştiği iki devletli çözüme dayalı adil bir barışa giden yolu oluşturan kapsamlı bir anlaşma yoluyla sona erdirmek için ABD ile birlikte çalışmaya yönelik ortak kararlılıklarını vurguladılar. Bu, bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanmasının anahtarıdır.