Dr. Abdullah Faysal Âl Rabah

Dr. Abdullah Faysal Âl Rabah
Grand Valley Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölümü’nden Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nde konuk araştırmacı akademisyen

Mezhepçilik ve toplum sözleşmesi

Mezhepsel çatışmalar konuşulduğunda, birçok insanın hak ile batıl fikrinin temeline odaklandığını görürsünüz, ancak her kesimin kendi argüman yöntemleri vardır ve bunlar sonucun farklı olmasına neden olur. Hak ile batılın meselesi her zaman net değildir, aksine burada, çeşitli bilgi kaynaklarından…

Uluslararası standartlar onlar

Toplumlar doğruyu yanlıştan ve kabul edilebiliri kabul edilemezden ayıran bir standart oluşturmaya alışkındır. Bu standart genellikle kendi kültürünü ve görüşlerini toplumsal dokudaki diğer bileşenlere dayatan hâkim bir kesim tarafından belirlenir. Daha sonra, egemen sınıfın kültürel söylemi ve…

Gazze: Pusula bozulmasın diye…

Gazze’de şu an yaşanan hadiseler, Filistin meselesini yeniden değerlendirmek için bir tartışma gerektiriyor. Zira sorun, bölgedeki gerilimin geleceğine yönelik direnişin devamlılığına ve Filistin halkının haklarına karşılık ilişkilerin normalleşmesi ikilisinin ötesine geçiyor. X (eski adıyla…

Radikalizmle mücadelede toplumsal ortaklık

Birey merkezli radikalizmle mücadele programları, iki temel yolla toplumdaki şiddeti azaltmayı amaçlar. Birinci yol, radikalin/teröristin motivasyonlarını yeniden yönlendirmek, ikincisi, topluma yeniden entegrasyonunu kolaylaştırmaktır. Pratik düzeyde radikalizmle mücadele nispeten yeni bir…

Hayattan nefret etmenin adı: Aşırılık

‘Aşırılık’ (Extremism) terimi, özellikle dini ve siyasi alanlarda toplumdaki hâkim eğilimden ve toplum sözleşmesinin kabul ettiğinden uzak eğilimleri benimseme ve empoze etme eğiliminde olan bir ideolojiyi ifade etmek için kullanılır. Mesele, sadece mevcut görüşten farklı bir bakış açısını ifade…