Tamamen BAE'de tasarlanıp üretilen ilk elektrikli motosiklet

Sulmi EB-One, saatte 150 kilometre hıza ulaşabiliyor

Tamamen BAE'de tasarlanıp üretilen ilk elektrikli motosiklet
TT

Tamamen BAE'de tasarlanıp üretilen ilk elektrikli motosiklet

Tamamen BAE'de tasarlanıp üretilen ilk elektrikli motosiklet

Bir start-up şirket olan Sulmi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'de tamamen yerel olarak tasarlanmış, üretilmiş ve geliştirilmiş ilk elektrikli motosikleti üretti.

Sulmi EB-ONE adı verilen elektrikli motosiklet, saatte 150 kilometre azami hıza ve 300 kilometre menzile sahip ve 20 dakikadan daha kısa sürede şarj edilebilir.

Sulmi'nin kurucusu Raşid es-Selami, Al Arabiya'ya verdiği demeçte, "Sulmi akıllı bir motosiklet ve çevresini algılayarak yolcuları tehlikelerden uyarabilir" dedi.

Sulmi şirketi, Sulmi EB-ONE elektrikli motosikleti ile kolay ve sürdürülebilir bir ulaşım çözümü sunmayı hedefliyor. Bu çaba, Sulmi EB-ONE'ın geliştirilmesini destekleyen Sharjah Innovation Complex'in sürdürülebilirlik taahhüdünü yansıtıyor.

Selami, Şarku'l Avsat yaptığı açıklamada, motosiklet üzerindeki çalışmalarına, yüksek motosiklet teslimat oranlarını fark ettiği 2019 yılının ortalarında başladığını söyledi. Ayrıca " Yerel olarak mevcut diğer motosikletlerle rekabet eden fiyatlarla en gelişmiş elektrikli motosikletleri yapmaya odaklanıldı" dedi.

Sulmi, ulaşım ve temiz enerji çözümleri sunan aktif bir Birleşik Arap Emirlikleri girişim şirketlerinden biri. Sulmi, gelecekteki ulaşım teknolojilerini, örneğin kendi kendine giden araçları geliştirmeye çalışıyor.

Selami, şirketini yalnızca bir teknoloji toplayıcı değil, aynı zamanda bir teknoloji üreticisi olarak sınıflandırıyor.

Elektrikli motosikletler… Uzun bir tarih

İlk elektrikli bisiklet fikri 1895 yılında ortaya çıktı ve bir mucit, arka tekerleğe monte edilmiş bir elektrik motoru kullanarak çalışan ‘kick-bike’ adlı bir araç için bir patent aldı. Elektrik motoru, altı kutuplu bir doğru akım motoru kullanıyor ve 10 voltluk bir batarya, 100 amperlik bir akım üretebiliyor.

İlk elektrikli motosiklet, 1900'lerin başlarında Ajax Motor Company tarafından New York'da üretildi. Ancak, motosikletin pahalı olması ve benzinle çalışan otomobillere göre performansının düşük olması nedeniyle piyasada başarılı olamadı.

1960'larda çevreci çağrılar başladıktan sonra elektrikli motosikletler fırsatı değerlendirdi ve 1950'lerde çevre dostu tasarımları sayesinde yavaş yavaş yeniden popülerlik kazanmaya başladı.

Sonraki on beş yılda, ticari elektrikli motosiklet tasarımı, pratikliği iyileştirmek ve onu daha sürülebilir ve gerçekten yolda yapmak için gelişti.

Modern elektrikli bisikletler, güvenli bir sürüş sağlamak için en son teknolojileri kullanıyor. Bisikletler, birçok gelişme ve iyileştirme gördü ve yeni elektrikli bisiklet modelleri, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için en son teknolojiler kullanılarak geliştirilmeye devam ediyor.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging