Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’nda 7 milyar dolarlık satın alma sözleşmesi imzaladı

Suudi Arabistan Uluslararası Savunma Fuarı'nın ikincisi Riyad'da düzenlendi. (SPA)
Suudi Arabistan Uluslararası Savunma Fuarı'nın ikincisi Riyad'da düzenlendi. (SPA)
TT

Riyad’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’nda 7 milyar dolarlık satın alma sözleşmesi imzaladı

Suudi Arabistan Uluslararası Savunma Fuarı'nın ikincisi Riyad'da düzenlendi. (SPA)
Suudi Arabistan Uluslararası Savunma Fuarı'nın ikincisi Riyad'da düzenlendi. (SPA)

Bu yıl ikincisi düzenlenen Suudi Arabistan Uluslararası Savunma Fuarı, 116 ülkeyi temsil eden 773 isim ve 441 resmi heyetin katılımıyla 26 milyar riyal (yaklaşık 7 milyar dolar) değerinde 61 satın alma sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erdi.

Fuarı 106 bin kişi ziyaret ederken etkinlik boyunca 17'si sanayi katılım alanında olmak üzere 73 anlaşma imzalandı.

Suudi Arabistan Askeri Sanayiler Genel Otoritesi (GAMI) Başkanı Ahmed bin Abdulaziz el-Ohali, Kral Selman bin Abdulaziz’in bu küresel etkinliğe sponsor olduğunu, Veliaht Prens, Başbakan ve GAMI Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in de sürekli ilgi ile yakından takip ettiğini ifade etti. Ayrıca, fuarın başarıya ulaşmasında, askeri hizmet ve teçhizat harcamalarının yüzde 50'sinin yerelleştirilmesinin yanı sıra Suudi liderliğin Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda dünyanın en iyi savunma ve güvenlik fuarları arasında özel bir küresel sergi düzenleme arzusunu yansıtan başarıya ulaşmasında büyük etkisi olduğunu vurguladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Savunma Fuarı’nın dünyanın her yerinden sektör liderlerini ve yenilikçileri etkili bir şekilde buluşturmayı başardığına işaret eden Ohali, bunun Suudi Arabistan’daki savunma ve güvenlik sektörü pazarına girmek için küresel pazarların kapılarını açtığını kaydetti. GAMI Başkanı, fuarın, iletişim kurmak, bilgi alışverişinde bulunmak, dünya çapında iş ilişkileri kurmak ve bu sektördeki en son yenilikleri ve teknolojileri öğrenmek için etkili bir küresel platform haline geldiğini aktardı.

Fuarda Uzay Savunma Platformu, Savunmanın Geleceği Platformu, Savunmada Kadın Programı ve Geleceğin Yetenekleri Programı gibi savunma ve güvenlik sektörünün zenginleşmesine katkı sağlayan bir dizi program da yer aldı.



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news