Dikey kalkış teknolojisine sahip uçan araba

Kalabalık alanlarda sorunsuz navigasyon sağlıyor

Dikey kalkış teknolojisine sahip uçan araba
TT

Dikey kalkış teknolojisine sahip uçan araba

Dikey kalkış teknolojisine sahip uçan araba

Çinli "Xpeng Aeroht" şirketinin 2024 Tüketici Elektroniği Fuarı, ziyaretçilerde geleceğe yönelik bir heyecan ve birlikte büyüdükleri ünlü bilim kurgu filmlerine yönelik bir tür nostalji duygusu uyandırdı. Fuarda şirketin, aracın arkasından çıkan pervanelerle uçan bir arabaya dönüşen süper otomobil fikri sergilendi.

Dikey kalkış ve iniş yapabilen elektrikli uçan araba "sıkışık alanlarda ve koşullar elverdiğinde engeller arasında sorunsuz seyrüsefer" sağlamak üzere tasarlandı. Bu koşulların gerçekleştirilebilirliği tartışmalı olsa da, kalabalık yolların üzerinden uçma fikri şüphesiz cazip. Asya'daki en büyük uçan araba üreticisi olduğunu iddia eden Xiping Aeronautics, yeni uçan arabasını kısa mesafeli, alçak irtifalı seyahatler için bir çözüm olarak konumlandırıyor.

Aracın gövdesinden çok yükselmeyen fanlar, süper otomobilin arkasından çıkıp genişledikçe çarpıcı bir görüntü oluşturuyor. Yeni otomobil Tüketici Elektroniği Fuarı'nda uçmadı, ancak fikri ortaya atan şirket, dikey kalkış ve iniş için onaylanmış mekanizma olan ve üstün dronları karakterize eden manevra becerilerinden esinlenen aracın kollarının açılışını gösterdi.

Uçan arabanın iki yolcuyu barındırabilen çift modlu bir kokpiti var, ancak uçuş bileşenleri aracın geniş bir alanını kapladığından maalesef aile için yer yok. Ayrıca araçta kare bir direksiyon simidi ve bir joystick bulunuyor.

Xpeng Aeroht'ın kurucu ortağı, başkan yardımcısı ve tasarım müdürü Wang Tan, alternatif bir vizyon deneme arzularının ardındaki motivasyonun yol sıkışıklığı olduğunu açıkladı. Tan, kullanıcıların trafiği atladığını ve arabalarla dolu alanların üzerinden uçtuğunu hayal ediyor.

Ancak bu fikrin pratikte uygulanması, özellikle hava trafiğinin düzenlenmesinin karmaşıklığı açısından bazı zorluklarla karşılaşabilir.



Güneş sıradaki döngüsünün ilk işaretini yıllar önceden gösterdi

5 Mayıs 2024'te meydana gelen büyük Güneş lekesi (NASA/SDO/HMI)
5 Mayıs 2024'te meydana gelen büyük Güneş lekesi (NASA/SDO/HMI)
TT

Güneş sıradaki döngüsünün ilk işaretini yıllar önceden gösterdi

5 Mayıs 2024'te meydana gelen büyük Güneş lekesi (NASA/SDO/HMI)
5 Mayıs 2024'te meydana gelen büyük Güneş lekesi (NASA/SDO/HMI)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Güneş'in, mevcut döngüsünün henüz yarısında olmasına rağmen bir sonraki faaliyet döngüsüne başladığının ilk işaretlerini tespit eden bilim insanlarının keşfi, Güneş fırtınalarının daha iyi modellenmesini sağlayabilir.

11 yıllık döngüler sırasında Güneş, leke sayısının ve aktivite yoğunluğunun artarak zirveye ulaşmasıyla yoğun Güneş fırtınaları ihtimalinin en yüksek seviyeye taşındığı dönemlerden geçiyor.

Güneş halihazırda 25. döngüsünün en yüksek aktivitesine, yani  "solar maksimuma" yaklaşıyor. Bu döngü, Güneş aktivitesinin kapsamlı bir şekilde kaydedilmeye başlandığı 1755'ten bu yana gerçekleşen 25. döngü olması nedeniyle bu şekilde adlandırılıyor.

Bu döngünün 6 yıl daha devam etmesi beklenirken, Birmingham Üniversitesi'nden bilim insanları bir sonraki Güneş döngüsünün ilk işaretlerini keşfetti.

Solar maksimum sırasında Güneş, manyetik alanını çevirerek kutuplarının yerini değiştiriyor ve bu da yıldızın yüzeyindeki aktiviteyi etkileyerek Dünya'ya daha fazla Güneş patlaması gönderiyor.

Güneş'in aktivitesinin tavan yaptığı dönemdeki güçlü Güneş fırtınaları, düşük irtifalarda bile parlak auroralara yol açabiliyor.

Ayrıca yörüngedeki uydulara, elektrik şebekelerine ve telekomünikasyon sistemlerine de zarar verebiliyorlar.

Araştırmacılar Güneş döngüsünü, yıldızın içindeki ses dalgalarını ölçüp bunların nasıl döndüğünü izleyerek takip ediyor.

Bunlar, 11 yıllık döngü boyunca Güneş'in ekvatoruna ve kutuplarına doğru dönen ve göç eden, Güneş burulma salınımı adlı hızlı hareket eden şeritlerden oluşan bir örüntü gibi görülebilir.

Bilim insanları daha hızlı dönen şeritlerin bir sonraki Güneş döngüsü başlamadan önce ortaya çıktığını biliyor.

Araştırmacılar, bu şekilde dönen şeritleri gösteren yeni verilere dayanarak bir sonraki Güneş döngüsünün başladığına dair zayıf işaretler buldu.

Birmingham Üniversitesi'nden Rachel Howe "Plan üzerinde bir Güneş döngüsü, yani 11 yıl geriye gidince, 2017'de gördüğümüz şekille birleşiyor gibi görünen benzer bir şey görülüyor. Bu şekil, mevcut Güneş döngüsü 25. Döngü'nün bir özelliği haline geldi" diyor.

2030'a kadar resmen başlamayacak 26. Döngü'nün muhtemelen ilk izlerini görüyoruz.

Bilim insanları daha fazla veriyle, Güneş'in faaliyet döngüsünü yönlendiren plazma ve manyetik alanların karmaşık dansında bu akışların oynadığı rolü daha iyi anlamayı umuyor.

Dr. Howe, "Yaklaşık 6 yıl sonra başlayacak 26. Döngü'de bu örüntünün tekrarlanacağına dair ilk ipucunu görmek heyecan verici" diyor.