Musk'ın DOGE politikaları Amerikan devletinde teknoloji kaosu yarattı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT
20

Musk'ın DOGE politikaları Amerikan devletinde teknoloji kaosu yarattı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Trump yönetiminin Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın (DOGE) girişimleri, DOGE lideri Elon Musk'ın bu çabayı federal hükümete Silikon Vadisi tarzı "teknoloji desteği" diye tanıtmasına rağmen, hem devlet kurumlarıyla etkileşime girenler hem de bu kurumlarda çalışanlar için teknolojik kaosa yol açıyor.

Zorlukların bir kısmı, tamamen uzaktan görevler için işe alınanlar da dahil binlerce hükümet çalışanının devlet dairelerinde çalışmaya çağrılması emriyle ortaya çıktı.

Tarım Bakanlığı ve Milli Gelirler İdaresi (IRS) çalışanları WIRED'a yaptığı açıklamada, personel akınının yönetimin teknoloji sistemlerini zorladığını söyledi.

Ofise dönüş için kısaltma kullanan bir çalışan "OD biletleriyle boğuşuyoruz" dedi.

Bu devasa OD zorunluluğunu destekleyecek BT altyapısına sahip değiliz.

Bir IRS çalışanı, dergiye verdiği röportajda çalışanlar için "binanın hiçbir yerinde sabun, tuvalet kağıdı ya da kağıt havlu yok" dedi. 

Sebiller bozuk. Çoğu kişi yerel alan ağlarına bağlanamıyor ve Wi-Fi sürekli kesiliyor.

Teknoloji sorunları, halihazırda işten çıkarılma sürecinde olan ya da emeklilik ve gönüllü istifa teklif edilen 7 bin kişiye ek olarak daha fazla kesinti yapmak istediği bildirilen Sosyal Güvenlik İdaresi gibi kamuya hizmet veren da başına bela oldu.

Washington Post'a göre, DOGE'nin yeni sahtekarlık kontrol sistemini geniş kullanıcı kitleleri üzerinde test etmeden uygulamaya koymasının ardından, geçen hafta boyunca Sosyal Güvenlik'le ilgili internet siteleri defalarca, bazen neredeyse tüm gün boyunca çöktü.

Gazetenin ulaştığı e-postaya göre ayrıca, Ek Güvenlik Geliri programındaki 7 milyondan fazla kişiye, aslında hâlâ ödemeleri olduğu halde "şu anda ödeme alamadıklarına" dair yanıltıcı bir mesaj atıldı.

Gelecek hafta kullanıcıların kimliklerini çevrimiçi olarak doğrulamalarını zorunlu kılacak bir başka DOGE girişimi, kurumun sunucuları üzerinde daha fazla baskıya yol açtı.

Üst düzey bir yetkili, The Post'a, "Çılgınca bir yoğunluk yaşıyoruz" diye konuştu.

Bunlar, DOGE'nin sistemlerimizle oynamasından korkan kişiler. Korkudan çılgına dönmüş muazzam sayıda kişi var.

The Post'a göre, kurumun veri tabanlarını yöneten bölümde kalan 3 bin Sosyal Güvenlik çalışanından en az 800'ü işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Sosyal Güvenlik, sık sık ve yanlış bir şekilde Sosyal Güvenlik'in milyonlarca ölü insana çek gönderen bir "saadet zinciri" olduğunu iddia eden Musk'ın sürekli odaklandığı bir konu.

(2024 tarihli genel müfettiş raporuna göre, kurumun 2015'le 2022 arasındaki ödemelerinin yüzde 1'inden daha azı usulsüzdü).

Independent Türkçe



Mars'ta bir zamanlar kar ve yağmur yağıyormuş

Bilim insanları Mars'ın yağışları mümkün kılacak bir iklime nasıl sahip olduğunu anlamaya çalışıyor (NASA)
Bilim insanları Mars'ın yağışları mümkün kılacak bir iklime nasıl sahip olduğunu anlamaya çalışıyor (NASA)
TT
20

Mars'ta bir zamanlar kar ve yağmur yağıyormuş

Bilim insanları Mars'ın yağışları mümkün kılacak bir iklime nasıl sahip olduğunu anlamaya çalışıyor (NASA)
Bilim insanları Mars'ın yağışları mümkün kılacak bir iklime nasıl sahip olduğunu anlamaya çalışıyor (NASA)

Mars'ta bir zamanlar yağmur ve kar yağdığına dair bulgular ortaya çıktı. 

Bilim insanları Mars'ta bir zamanlar büyük miktarda su bulunduğunu ve çarpıcı yüzey şekillerinin bu şekilde oluştuğunu gösteren kanıtlar keşfediyor. 

Özellikle 4,1 milyar ila 3,7 milyar yıl önce Kızıl Gezegen'de su olduğu üzerinde büyük ölçüde fikir birliği sağlanmış durumda.

Ancak bu suyun nereden geldiği ayrı bir tartışma konusu. Bazı bilim insanları gezegenin her zaman soğuk ve kuru olduğunu, suyu da buz tabakalarının sağladığını savunuyor.

Öte yandan diğer uzmanlar, gezegenin yağışları mümkün kılacak kadar ılıman bir iklime sahip olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Bilim insanları bu soruya cevap vermek adına gezegenin bugünkü jeolojik yapısının nasıl meydana geldiğini anlamalarını sağlayacak bir bilgisayar modeli kullandı. 

Dünya'da yağışla şekillendiği bilinen bölgelerin Mars'ın bazı kısımlarına benzerliğinden yola çıkan ekip, yerbilimleri için geliştirilmiş bir modelden yararlandı.

Araştırmacılar yağışa dair en güçlü kanıtların bulunduğu ekvator bölgesine odaklanarak Mars arazisinin bir simülasyonunu oluşturdu. Ardından suyun birinde yağış, diğerinde buz tabaklarından geldiği iki ayrı senaryoyu yüzbinlerce yıl boyunca simüle ettiler.

Bulguları hakemli dergi Journal of Geophysical Research: Planets'ta 21 Nisan Pazartesi günü yayımlanan çalışmaya göre iki senaryoda ortaya çok farklı iki gezegen çıktı.

Suyun buzullardan geldiği simülasyonda vadilerin en üst kısımları, buz tabakalarının yakınında, çok yüksek rakımlarda oluştu. Yağış senaryosundaysa su kaynakları çok daha geniş bir alana yayıldı. 

Colorado Boulder Üniversitesi'ne doktorasını tamamlayan Amanda Steckel, liderliğini üstlendiği çalışmayı "Buz tabakalarından gelen su, yalnızca dar bir yükseklik şeridinde vadi oluşumunu başlatıyor" diye açıklıyor: 

Oysa yağışlar geniş bir alana dağılmışsa, her yerde vadi başları oluşabiliyor.

Bilim insanları daha sonra NASA'nın Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey araçlarının verilerini, elde ettikleri bulgularla karşılaştırdı. Buz tabakası senaryosu, bugünkü Mars'tan çok farklı bir manzara ortaya çıkarırken, yağış modeli çok daha yakın bir sonuç verdi.

Ekip bu nedenle Kızıl Gezegen'de bir zamanlar kar ve yağmur yağdığından şüpheleniyor. Steckel, "Kesin bir sonuca varmak çok zor" diyerek ekliyor: 

Ancak bu vadilerin çok farklı yüksekliklerde başladığını görüyoruz. Bunu sadece buzla açıklamak zor.

Ancak araştırmacılar, gezegende bu yüzey şekillerini oluşturacak yağışın nasıl gerçekleştiğini henüz bilmiyor.

Bulgular Mars'ın geçmişteki iklimine dair tartışmaya son noktayı koymuyor. Ancak ekip, yeni çalışmanın Dünya'nın geçmişi hakkında da fikir verebileceğini söylüyor.

Makalenin bir diğer yazarı Brian Hynek "Akan suyun yol açtığı erozyon durduğunda Mars adeta zamanda dondu ve muhtemelen 3,5 milyar yıl önceki Dünya'ya çok benziyor" diyor.

Independent Türkçe, Debrief, Phys.org, Journal of Geophysical Research: Planets