Kaliforniya Valisi, Taylor Swift'in ABD seçimlerine etkisini değerlendirdi: "Son derece güçlü"

Swift'in son eylem çağrısı rekor sayıda yeni seçmen kaydının yapılmasına yol açmıştı

Taylor Swift (Reuters)
Taylor Swift (Reuters)
TT

Kaliforniya Valisi, Taylor Swift'in ABD seçimlerine etkisini değerlendirdi: "Son derece güçlü"

Taylor Swift (Reuters)
Taylor Swift (Reuters)

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Taylor Swift'in etkisinin 2024 ABD başkanlık seçimi üzerinde derin sonuçlar doğuracağını düşünüyor.

Demokrat Vali, Donald Trump'ın eksikliğinin dikkat çektiği Cumhuriyetçilerin ikinci münazarası için 27 Eylül Çarşamba gecesi Simi Valley'deki Reagan Kütüphanesi'ndeydi.

Ünlülerin gelecek yılki yarışı nasıl etkileyebileceğini TMZ'nin sorması üzerine Newsom, "dik duruşlu ve benzersiz" biri dediği Swift'i ayrı tuttu.

Gençlerin bir sesi olduğunu ve gelecek seçimde sesleri olması gerektiğini düşünmeleri yönünde harekete geçirmede, bence son derece güçlü bir şey başardı.

Swift, 19 Eylül'deki ABD Ulusal Seçmen Kayıt Günü'nde 270 milyondan fazla Instagram takipçisinden oluşan hayran ordusunu oy kullanma kaydı yaptırmaya çağırmıştı.

Kuzey Amerika performanslarının ilk ayağını ağustosta tamamladığı, hâlâ devam eden Eras (Çağlar) Turnesi'nden bahseden şarkıcı "Son zamanlarda birçoğunuzu ABD konserlerimde gördüğüm için çok şanslıyım" diye yazmıştı.

Sesinizi yükselttiğinizi duydum ve sesinizin ne kadar güçlü olduğunu biliyorum. Bu yılki seçimlerimizde bunu kullanmaya hazır olduğunuzdan emin olun!

Anti-Hero'yla tanınan şarkıcının eylem çağrısı, daha önce ortaklık yaptığı kâr amacı gütmeyen seçmen kayıt platformu Vote.org'a rekor sayıda kişi taşıdı.

Vote.org'un iletişim direktörü Nick Morrow, Swift'in Instagram Hikayesi'ni paylaşmasının ardından sitelerine ortalama "her 30 dakikada 13 bin kullanıcının" eriştiğini duyurmuştu.

Morrow, "Swift'in deha diye tanınmayı fazlasıyla hak ettiğini söyleyebiliriz" diye yorum yapmıştı.

Swift siyasi sessizliğini ilk kez 2018'de Demokratları destekleyip hayranlarını oy vermeye çağırmak için bozmuştu. Daha önce Swift, Siyahların Yaşamı Değerlidir hareketi ve 2016 başkanlık seçimi gibi ABD'deki önemli siyasi olaylarda rol almadığı için eleştirilere maruz kalmıştı.

Ünlü şarkıcı, 2021'de Vanity Fair'a verdiği bir röportajda, onu muhalefeti kamuoyu önünde desteklemeye iten şeyin Trump'ın başkanlığı olduğunu söylemişti.

Swift, "Bir country müzisyeni olarak bana her zaman [siyasetten] uzak durmanın daha iyi olduğu söylendi" diye açıklamıştı.

Trump'ın başkanlığı beni bu konuya eğilip kendimi eğitmeye zorladı. Kendimi hükümet, başkanlık ve siyaset hakkında erkek arkadaşımla [o zamanlar aktör Joe Alwyn] konuşurken buldum, o da beni açıkça konuşmam için destekledi.

Swift şöyle eklemişti:

Ailem ve arkadaşlarımla siyaset konuşmaya ve nerede durduğum hakkında elimden geldiğince çok şey öğrenmeye başladım. Korkuyu ve kendimden şüphe duymayı geride bırakmaktan ve bizi zaman içindeki bu bölücü, yürek parçalayıcı noktanın ötesine taşıyan liderliği onaylayıp desteklemekten gurur duyuyorum.

Swift'in 2020 yapımı Netflix belgeseli Miss Americana'da, ekibine Donald Trump ve Cumhuriyetçi Senatör Marsha Blackburn'e karşı sesini çıkaracağını meydan okurcasına söylediği görüntüler kısa süre önce sosyal medyada yeniden gündeme gelmişti.

Swift, "Bunun doğru olduğunu biliyorum... Tarihin doğru tarafında durmam gerekiyor" demişti.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances