Ridley Scott kendini Martin Scorsese'yle kıyasladı

Her iki yönetmenin de önümüzdeki Oscar Ödülleri için rekabet eden filmleri var

(Reuters)
(Reuters)
TT

Ridley Scott kendini Martin Scorsese'yle kıyasladı

(Reuters)
(Reuters)

Ridley Scott kendisini, yönetmen çağdaşı Martin Scorsese'den ayıran özelliğe dikkat çekti: üretkenlik.

Yakın zamanda verdiği bir röportajda Scott, Scorsese'nin Oscar adayı son filmi Dolunay Katilleri'ni (Killers of the Flower Moon) çekmesi için geçen sürede kendisinin 4 film çektiğini söylemişti.

Joaquin Phoenix'in 19. yüzyıldaki Fransız imparatorunu canlandırdığı Napolyon'la (Napoleon) yönetmen koltuğuna geri dönen Scott bu yorumları, The Times'a verdiği röportajda yapmıştı.

Gladyatör'ün (Gladiator) yönetmeni, Scorsese'nin ömrünün tükenmesiyle ilgili endişesini paylaşıp paylaşmadığı sorusuna şöyle yanıt vermişti:

Hayır, bunu düşünmüyorum. Sabah kalkıyorum ve şöyle diyorum: 'Ah harika! Stres dolu bir gün daha'.

Scott, "Gladyatör'den bu yana 19 film yaptım, meşgulüm" deyip şöyle devam etmişti:

 [Scorsese] Dolunay Katilleri'ne başladığından beri 4 film yaptım.

Napolyon'un iktidara yükselişinin ve Vanessa Kirby'nin canlandırdığı Joséphine de Beauharnais'le çalkantılı ilişkisinin gerçek öyküsünü anlatan Napolyon, eleştirmenleri ikiye böldü.

Kimileri tarihi destanı bir "başyapıt" diye nitelendirirken, kimileri de tarihi yanlışlıklar nedeniyle eleştirdi. Scott daha önce Napolyon'un hatalarını gösterip eleştirenlere "işine bak" demişti.

Britanyalı yönetmen BBC News'e verdiği son röportajda, yeni filmini beğenmeyen Fransız eleştirmenlere sert bir yanıt vermişti.

Scott, "Fransızlar kendilerini bile sevmiyorlar" demişti. Tüm Fransızları kastetmediğini açıklayarak, "Paris'te filmi izlettiği seyircilerin filme bayıldığını" hatırlatmıştı.

Phoenix de filmi savunmuştu ve The New Yorker'a Scott'ın Napolyon hikayesini ele alışının mutlak gerçeklerden ziyade yönetmenin karaktere benzersiz bakış açısıyla ilgili olduğunu söylemişti.

Joker oyuncusu, "Napolyon'u gerçekten anlamak istiyorsanız, muhtemelen kendi araştırmanızı ve okumanızı yapmalısınız" demişti.

Çünkü bu filmi izlerseniz, Ridley'in bakış açısından anlatılan bir deneyim olduğunu göreceksiniz.

Napolyon, Apple TV+'ta yayımlanmadan önce 24 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek.

Phoenix ve Scott daha önce 2000'de epik gişe canavarı Gladyatör filminde birlikte çalışmışlardı. Phoenix filmde Russell Crowe'un canlandırdığı Maximus Decimus Meridius'un düşmanı Commodus'u canlandırmıştı.

Scott'ın Gladyatör 2 için planları olduğu ilk olarak 2018'de açıklanmıştı. 4 yıl sonra, Paul Mescal ve Connie Nielsen'in rol aldığı devam filminin vizyon tarihi 22 Kasım 2024 olarak belirlendi.

Independent Türkçe 



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe