Dünyanın ilk sohbet botu hayata döndürüldü

2008'de hayatını kaybeden Joseph Weizenbaum, ELIZA'yı geliştirmişti (Weizenbaum. Rebel at Work)
2008'de hayatını kaybeden Joseph Weizenbaum, ELIZA'yı geliştirmişti (Weizenbaum. Rebel at Work)
TT

Dünyanın ilk sohbet botu hayata döndürüldü

2008'de hayatını kaybeden Joseph Weizenbaum, ELIZA'yı geliştirmişti (Weizenbaum. Rebel at Work)
2008'de hayatını kaybeden Joseph Weizenbaum, ELIZA'yı geliştirmişti (Weizenbaum. Rebel at Work)

Bilim insanları dünyanın ilk sohbet botunu 60 yılın ardından hayata döndürdü.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Joseph Weizenbaum'un 1960'larda geliştirdiği ELIZA, bugünün ChatGPT'si gibi gelişmiş geniş dil modelleri seviyesinde olmasa da sohbet botu özelliklerine sahipti.

İsmini George Bernard Shaw'un tiyatro oyunu Pygmalion'daki Eliza Doolittle karakterinden alan dil modeli, birkaç belirli senaryo üzerinden kullanıcılarla sınırlı bir şekilde sohbet edebiliyordu.

Bu metinlerin en popülerinde ELIZA, terapist gibi davranarak kullanıcının ifadelerini sorularla detaylandırmasını sağlıyordu. Böylece kullanıcı, yaşadığı sorunun derinine iniyordu.  

Örneğin kendini kötü hissettiğini söyleyen birine sıkıntısının ne olduğunu soruyordu. Kullanıcı "Bütün erkekler aynı" yanıtını verince program "Hangi açıdan?" diyordu ve sohbet bu şekilde devam ediyordu.

Weizenbaum, ELIZA'yı kendisinin geliştirdiği ve artık kullanılmayan bir programlama dilinde yazmıştı. Ancak çok kısa süre içinde bunu başka bir dile kopyalamasının ardından orijinal versiyon geçerliliğini yitirmişti.

ELIZA'nın ilk kodunun uzun süre boyunca kaybolduğu sanılıyordu. Ancak Stanford Üniversitesi'nden Jeff Shrager ve MIT arşivcisi Myles Crowley, orijinal kodun tamamını 2021'de Weizenbaum'un kağıtları arasında buldu. 

Shrager, diğer bilim insanlarıyla işbirliği içinde kodu temizleyip tamamlayarak ELIZA'yı geri getirmeyi başardı. 

Live Science'a konulan Shrager, "İlk yapay zeka öncülerinin nasıl düşündüğüne yönelik özel bir ilgi duyuyorum" diyor: 

Bilgisayar bilimcilerinin kodlarına sahip olmak, düşüncelerinin bir kaydına sahip olmak gibi ve ELIZA, iyisiyle kötüsüyle erken dönem yapay zekanın mihenk taşı olduğu için onun aklında ne olduğunu bilmek istiyorum.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen çalışma önbaskı sunucusu arXiv'de yayımlandı.

Araştırmacılar yeni ELIZA'nın, orijinal versiyonuyla neredeyse aynı yanıtları verdiğini söylüyor. Sohbet botuyla ilgili tek sorunun, kullanıcılar sayı yazınca programın çökmesi olduğunu ifade ediyorlar.

Ekip orijinal versiyonu değiştirmemek adına bu sorunu düzeltmemeye karar vermiş. Shrager, "Böyle bir şey, orijinal Mona Lisa'daki yanlış bir fırça darbesini düzeltmek gibi olurdu" diyor.

Shrager, ELIZA'nın insan-bilgisayar iletişimini araştırma amacıyla tasarlanmasına karşın sohbet botu özelliğinin bunun önüne geçtiğini söylüyor.

Makalenin yazarlarından David Berry, ELIZA bugünkü yapay zeka botları kadar gelişmiş olmasa da dönemin teknolojisine göre epey ileri seviyede olduğunu belirtiyor:

Sohbeti bir süre devam ettirebiliyor.

Shrager ise ELIZA'nın bugünkü araçlara kıyasla öne çıktığı noktanın "dinlemek" olduğunu ekliyor. ChatGPT gibi botlar, cümleleri tamamlamaya çalışırken ELIZA, kullanıcının konuşmayı sürdürmesini amaçlıyordu.

ELIZA'nın bu yönüyle, yanlış bilgi verme veya taraflı davranma gibi sorunlara daha kapalı olduğu söylenebilir. Bunlar, günümüz sohbet botlarının en çok karşılaştığı eleştiriler arasında yer alıyor.

Independent Türkçe, IFLScience, Live Science, arXiv



İngiltere'de Roma döneminden kalma tuhaf "sıvı" bir mezar keşfedildi

Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
TT

İngiltere'de Roma döneminden kalma tuhaf "sıvı" bir mezar keşfedildi

Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)

Arkeologlar, İngiltere'de Roma dönemine ait bir mezarlık keşfetti ve merkezinde sıvı alçıtaşıyla kaplı "yüksek statülü bir kişinin" gömülü olduğunu saptadı.

Araştırmacılar, merkezdeki mezarda tek bir kireçtaşı parçasından oyulmuş taş bir tabutun yer aldığını tespit etti.

Bu mezardaki gömünün, tabutun üzerine kapak taşları yerleştirilmeden önce alçıtaşıyla kaplandığını söylüyorlar.

Bu tür mezarlar, hayatını kaybeden kişilerin üzerine sıvı alçıtaşı dökülerek yapılıyor ve daha sonra alçıtaşı sert bir kalıp oluşturacak şekilde katılaşıyordu.

York Üniversitesi'nden arkeologlar "Romalılar, arkeologların tam olarak anlayamadığı sebeplerle, bazen yetişkin ve çocukları kurşun veya taş tabutlara gömmeden önce onların kıyafetli bedenlerinin üzerlerine sıvı alçıtaşı (çeşitli çimento ve sıva türlerinin yapımında kullanılan bir mineral) döküyordu" dedi.

Bilim insanları, bu yöntemin kişinin etrafında bir kalıp oluşturarak üzerindeki bazı izleri koruduğunu ve bu uygulamanın genellikle önemli kent merkezlerinde görüldüğünü, Roma Britanyası'nın kırsal kesimlerindeyse buna nadiren rastlandığını söylüyor.

Araştırmacılar, York'ta pahalı yağ ve parfüm izlerine rastlanılan eski bir kazının analizinden yola çıkarak bu yöntemin yüksek statülü birinin gömüldüğüne işaret ettiğini düşünüyor.

MS 42'yle MS 410 arasındaki Roma döneminden kalma mezarlık, Cambridgeshire'da bir otoyolu genişletmek üzere yapılacak inşaat çalışmaları başlamadan önce keşfedildi.

Arkeologlar, seçkin kişinin gömüldüğü kefenden kalıntıların yanı sıra alçıtaşı kırıkları içinde korunmuş bir kumaş parçası da buldu.

Mezarı çevreleyen alçıtaşı kalıntılarından bir cam kap, deri parçaları, çömlek parçaları ve hayvan kemikleri de çıkardılar.
 

zxcdvfgh
Tabutun yakınında gömülü halde bulunan cam kap (Headland Archaeology)

Özel şirket Headland Archaeology'deki araştırmacılar, bir zamanlar cam kabın mezara yerleştirilmeden önce ölen kişiye kadeh kaldırmak ya da onun şerefine toprağa şarap dökmek için kullanılmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Akademisyenler böyle bir mezarın maliyetli olduğunu söylüyor.

Araştırmacılara göre taş tabut çok güzel bir şekilde yontulmanın yanı sıra yaklaşık 50 kilometre uzaktan çıkarılan bir taştan yapılmıştı.

Bir açıklama metninde "Hem çok güzel bir şekilde yontulmuş taş tabut hem de alçıtaşı mezar, yüksek statüye sahip bir kişiye işaret ediyor" yazıyorlar.

Bu unsurları göz önünde bulunduran araştırmacılar, eşsiz gömünün Roma dönemi Britanya'sında önde gelen bir ailenin liderine ait olabileceğini tahmin ediyor.

Mezarlıktaki kazılarda mücevher ve diğer değerli eşyaların bulunduğu daha yüksek statülü mezarlar da ortaya çıkarıldı.

Merkezdeki taş tabutun güneybatısında yer alan ve 16-20 yaşlarında genç bir kadına ait olduğu düşünülen gömüde, ayakların hemen üzerine yerleştirilmiş birçok mezar eşyası var.

Genç kadın, muhtemelen bir çift gümüş küpe ve 9 bakır alaşımlı bilezik içeren bir zulayla gömülmüştü.
 

zxascdfvgt
Başka bir mezarda bulunan gümüş küpeler, bakır alaşımlı bilezik ve yüzükler (Headland Archaeology)

Araştırmacılar, bunun sebebinin mücevherlerin aslen "kadının çeyizi için ayrılması" olduğunu tahmin ediyor.

Mezarlıkta kremasyon, baş kesme ve bebek mezarları gibi Roma dönemine ait diğer gömme uygulamalarının da sergilenmesi gizemi daha da artırıyor.

Bilim insanları "Roma döneminde bu gömme uygulamalarının olduğu bilinse de hepsinin bu kadar küçük bir mezarlıkta görülmesi daha alışılmadık bir durum" diyor.

Kazı sonrası incelemelerin, mezarlığın uzun ömürlülüğüne dair soruları yanıtlamasını ve burada gömülü kişilerin bireysel hikayelerine ışık tutmasını umuyorlar.

Independent Türkçe