İngiltere'de Roma döneminden kalma tuhaf "sıvı" bir mezar keşfedildi

Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
TT

İngiltere'de Roma döneminden kalma tuhaf "sıvı" bir mezar keşfedildi

Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)
Üzerine alçıtaşı dökülmüş taş tabut (Headland Archaeology)

Arkeologlar, İngiltere'de Roma dönemine ait bir mezarlık keşfetti ve merkezinde sıvı alçıtaşıyla kaplı "yüksek statülü bir kişinin" gömülü olduğunu saptadı.

Araştırmacılar, merkezdeki mezarda tek bir kireçtaşı parçasından oyulmuş taş bir tabutun yer aldığını tespit etti.

Bu mezardaki gömünün, tabutun üzerine kapak taşları yerleştirilmeden önce alçıtaşıyla kaplandığını söylüyorlar.

Bu tür mezarlar, hayatını kaybeden kişilerin üzerine sıvı alçıtaşı dökülerek yapılıyor ve daha sonra alçıtaşı sert bir kalıp oluşturacak şekilde katılaşıyordu.

York Üniversitesi'nden arkeologlar "Romalılar, arkeologların tam olarak anlayamadığı sebeplerle, bazen yetişkin ve çocukları kurşun veya taş tabutlara gömmeden önce onların kıyafetli bedenlerinin üzerlerine sıvı alçıtaşı (çeşitli çimento ve sıva türlerinin yapımında kullanılan bir mineral) döküyordu" dedi.

Bilim insanları, bu yöntemin kişinin etrafında bir kalıp oluşturarak üzerindeki bazı izleri koruduğunu ve bu uygulamanın genellikle önemli kent merkezlerinde görüldüğünü, Roma Britanyası'nın kırsal kesimlerindeyse buna nadiren rastlandığını söylüyor.

Araştırmacılar, York'ta pahalı yağ ve parfüm izlerine rastlanılan eski bir kazının analizinden yola çıkarak bu yöntemin yüksek statülü birinin gömüldüğüne işaret ettiğini düşünüyor.

MS 42'yle MS 410 arasındaki Roma döneminden kalma mezarlık, Cambridgeshire'da bir otoyolu genişletmek üzere yapılacak inşaat çalışmaları başlamadan önce keşfedildi.

Arkeologlar, seçkin kişinin gömüldüğü kefenden kalıntıların yanı sıra alçıtaşı kırıkları içinde korunmuş bir kumaş parçası da buldu.

Mezarı çevreleyen alçıtaşı kalıntılarından bir cam kap, deri parçaları, çömlek parçaları ve hayvan kemikleri de çıkardılar.
 

zxcdvfgh
Tabutun yakınında gömülü halde bulunan cam kap (Headland Archaeology)

Özel şirket Headland Archaeology'deki araştırmacılar, bir zamanlar cam kabın mezara yerleştirilmeden önce ölen kişiye kadeh kaldırmak ya da onun şerefine toprağa şarap dökmek için kullanılmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Akademisyenler böyle bir mezarın maliyetli olduğunu söylüyor.

Araştırmacılara göre taş tabut çok güzel bir şekilde yontulmanın yanı sıra yaklaşık 50 kilometre uzaktan çıkarılan bir taştan yapılmıştı.

Bir açıklama metninde "Hem çok güzel bir şekilde yontulmuş taş tabut hem de alçıtaşı mezar, yüksek statüye sahip bir kişiye işaret ediyor" yazıyorlar.

Bu unsurları göz önünde bulunduran araştırmacılar, eşsiz gömünün Roma dönemi Britanya'sında önde gelen bir ailenin liderine ait olabileceğini tahmin ediyor.

Mezarlıktaki kazılarda mücevher ve diğer değerli eşyaların bulunduğu daha yüksek statülü mezarlar da ortaya çıkarıldı.

Merkezdeki taş tabutun güneybatısında yer alan ve 16-20 yaşlarında genç bir kadına ait olduğu düşünülen gömüde, ayakların hemen üzerine yerleştirilmiş birçok mezar eşyası var.

Genç kadın, muhtemelen bir çift gümüş küpe ve 9 bakır alaşımlı bilezik içeren bir zulayla gömülmüştü.
 

zxascdfvgt
Başka bir mezarda bulunan gümüş küpeler, bakır alaşımlı bilezik ve yüzükler (Headland Archaeology)

Araştırmacılar, bunun sebebinin mücevherlerin aslen "kadının çeyizi için ayrılması" olduğunu tahmin ediyor.

Mezarlıkta kremasyon, baş kesme ve bebek mezarları gibi Roma dönemine ait diğer gömme uygulamalarının da sergilenmesi gizemi daha da artırıyor.

Bilim insanları "Roma döneminde bu gömme uygulamalarının olduğu bilinse de hepsinin bu kadar küçük bir mezarlıkta görülmesi daha alışılmadık bir durum" diyor.

Kazı sonrası incelemelerin, mezarlığın uzun ömürlülüğüne dair soruları yanıtlamasını ve burada gömülü kişilerin bireysel hikayelerine ışık tutmasını umuyorlar.

Independent Türkçe



Çin'den nükleer füzyonda yeni rekor

Çin'in "yapay güneşi" plazma sıcaklığını bin saniyeden uzun süre korudu (Hefei Fiziksel Bilimler Enstitüsü)
Çin'in "yapay güneşi" plazma sıcaklığını bin saniyeden uzun süre korudu (Hefei Fiziksel Bilimler Enstitüsü)
TT

Çin'den nükleer füzyonda yeni rekor

Çin'in "yapay güneşi" plazma sıcaklığını bin saniyeden uzun süre korudu (Hefei Fiziksel Bilimler Enstitüsü)
Çin'in "yapay güneşi" plazma sıcaklığını bin saniyeden uzun süre korudu (Hefei Fiziksel Bilimler Enstitüsü)

Çin nükleer füzyonda yeni bir dünya rekoruna imza attı. Asya ülkesinin "yapay güneşi" kendi rekorunu kırarak dünyayı sınırsız ve temiz enerjiye bir adım daha yaklaştırdı.

Nükleer füzyon, hidrojen gibi hafif elementlerin iki atomunun çarpışması sonucu helyum gibi daha ağır bir elementin ortaya çıktığı bir süreç. 

Bu çarpışmada açığa çıkan muazzam seviyedeki enerji, insanlığın fosil yakıtlara bağlılığını ortadan kaldırma potansiyeli taşıyor. 

Nükleer füzyon reaktörleri, Güneş ve diğer yıldızlara güç veren süreci taklit ettiği için bu araçlara "yapay güneş" de deniyor. 

Bilim insanları neredeyse sınırsız ve temiz bir enerji vaat eden bu yöntemin gerçek hayattaki uygulamalara taşınması için onlarca yıldır çalışıyor. 

Bu yolda önemli başarılara imza atan Çin'in Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (Experimental Advanced Superconducting Tokamak / EAST) adlı reaktörü yeni bir rekor kırdı.

Çin Bilimler Akademisi'nin dün (21 Ocak) yaptığı açıklamaya göre reaktör, plazmayı 100 milyon derecenin üstündeki sıcaklıklarda 1066 saniye boyunca korumayı başardı. 

Nükleer füzyon çalışmalarında atomların çarpışıp enerji açığa çıkarabilmesi için reaktördeki plazmanın uzun bir süre boyunca en az 100 milyon derece sıcaklıkta olması gerekiyor. 

Bilim insanları plazmanın sıcaklığını koruması için genellikle tokamak denen reaktörleri kullanıyor. Bu araçlar nükleer füzyonun kendi enerjisini yaratıp reaksiyonu sürdürebileceği noktaya ulaşmayı henüz başaramadı.

Ancak plazmanın sıcaklığının uzun süre korunması sınırsız enerjiye ulaşma yolunda önemli adımları ifade ediyor.

Çin Bilimler Akademisi'nde füzyon projesinden sorumlu Plazma Fiziği Enstitüsü Direktörü Song Yuntao şöyle açıklıyor: 

Bir füzyon cihazı, plazmanın kendi kendine devam eden dolaşımını sağlamak için binlerce saniye boyunca yüksek verimlilikte istikrarlı bir şekilde çalışmalı ve bu, gelecekteki füzyon tesislerinin sürekli enerji üretmesi için kritik önem taşıyor.

Çin, son hamlesiyle kendi rekorunu kırdı. Asya ülkesi 2023'te, plazmayı 403 saniye boyunca 100 milyon derecenin üstünde tutmayı başarmıştı.

Araştırmacılar EAST'in ısıtma sistemini güçlendirmek gibi çeşitli iyileştirmelerle yeni rekorun kırılmasını sağladı. 

Nükleer füzyon alanında dünya çapında bir yarış sürerken yeni gelişmenin diğer ülkelerin çalışmalarına da katkı sunması bekleniyor.

Song, "EAST aracılığıyla uluslararası işbirliğini genişletmeyi ve füzyon enerjisini insanlık için pratik kullanıma sunmayı umuyoruz" diyor.

Ayrıca Fransa'da inşa edilen Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör'ün (International Thermonuclear Experimental Reactor / ITER) çalışmalara büyük katkı sağlaması bekleniyor. 

Bugüne kadarki en büyük tokamak olması beklenen reaktör, en erken 2039'da faaliyete geçmesi planlanıyor. ITER sürekli füzyon yaratmak için tasarlanmış bir araştırma aracı olsa da füzyon enerji santrallerinin de önünü açabilir.

Independent Türkçe, Live Science, Interesting Engineering, Çin Bilimler Akademisi