Netflix'in 320 milyon dolarlık kumarı tutmadı

Eleştirmenlerin nefret ettiği Netflix geriliminin başrolünde Millie Bobby Brown ve Chris Pratt var

Millie Bobby Brown ve büyük sarı robot, Netflix'in Sanal Ülke'sinde (Netflix)
Millie Bobby Brown ve büyük sarı robot, Netflix'in Sanal Ülke'sinde (Netflix)
TT

Netflix'in 320 milyon dolarlık kumarı tutmadı

Millie Bobby Brown ve büyük sarı robot, Netflix'in Sanal Ülke'sinde (Netflix)
Millie Bobby Brown ve büyük sarı robot, Netflix'in Sanal Ülke'sinde (Netflix)

Millie Bobby Brown'ın 320 milyon dolarlık yeni filmi Sanal Ülke (The Electric State) için kötü haberler gelmeye devam ediyor.

Gelecek hafta Netflix'te gösterime girecek bilimkurgu macera filminde Stranger Things oyuncusu, Simon Stålenhag'ın 2018 tarihli romanının kaynağa sadık olmayan uyarlamasında Chris Pratt'le başrolü paylaşıyor.

An itibarıyla Sanal Ülke, eleştiri toplama sitesi Rotten Tomatoes'ta 22 eleştirmen yorumunda yüzde 23 gibi düşük bir puan elde etti.

Bu her ne kadar hayal kırıklığı yaratmış gibi görünse de filmin siteye yüzde 10'la giriş yapmasının ardından yine de büyük bir gelişme.

Bu oran gelecek günlerde daha fazla eleştiri geldikçe dalgalanacak ancak şu haliyle Sanal Ülke'in yönetmen ikilisi Joe Russo ve Anthony Russo'nun en düşük puan alan filmleri arasında yer alacağı neredeyse kesin.

Russo kardeşler en çok Marvel'la yaptıkları çalışmalarla tanınıyor ve Avengers: Endgame ve Avengers: Sonsuzluk Savaşı (Avengers: Infinity War) gibi gişe canavarı filmleri yönetmişlerdi.

Ancak Sanal Ülke, kardeşlerin Rotten Tomatoes'da yüzde 20'lik orana sahip Sen, Ben ve Dupree (You, Me and Dupree) gibi akılda kalmayan filmleriyle aynı kaderi paylaşmaya mahkum görünüyor.

Bu tepki hiç şüphesiz sadece Russo Kardeşler için değil, aynı zamanda filme 320 milyon dolar gibi dudak uçuklatan bir para harcadığı bildirilen Netflix için de büyük bir darbe oldu. Bu, Bobby Brown ve Pratt'in birleşik yıldız gücüyle bile bir kumar.

Filmin aldığı kötü puan, eleştirmenlerin filmi "yavan" ve "tutarsız" diye nitelediği berbat eleştirilerin ortasında geldi.

Sinema eleştirmeni Clarisse Loughrey filme bir yıldız verdiği incelemesinde şöyle yazdı:

Sanal Ülke bir şekilde hem cezalandırıcı derecede açık hem de tamamen tutarsız. Sanal Ülke son dönem sinemasının en şaşırtıcı silahlanma çağrısını içeriyor. Kısacası bu, tüm o lanet çocukların telefonlarını bırakıp en yakın şirket maskotuna sarılmaları gerektiğine dair bir hikaye. Tüm zamanların en çok hasılat yapan ikinci filmi olan ve Mickey Mouse imparatorluğu için üretilen Avengers: Endgame'in arkasındaki yönetmen ikilisi Anthony ve Joe Russo'dan bunu görmek şaşırtıcı değil. Yine de izlerken sonunu getirmekte zorlanacağınız bir film.

Stanley Tucci filmin kötü adamını canlandırırken, Woody Harrelson, Brian Cox, Jenny Slate ve Hank Azaria da filme sesleriyle katkıda bulunuyor.

Sanal Ülke, 14 Mart'ta Netflix'te gösterime girecek.

Independent Türkçe



10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature