Merakla beklenen film, Oscar lanetine mi kurban gitti?

Film, dünyayla birlikte Türkiye'de de 7 Mart'ta vizyona girmişti (Warner Bros)
Film, dünyayla birlikte Türkiye'de de 7 Mart'ta vizyona girmişti (Warner Bros)
TT

Merakla beklenen film, Oscar lanetine mi kurban gitti?

Film, dünyayla birlikte Türkiye'de de 7 Mart'ta vizyona girmişti (Warner Bros)
Film, dünyayla birlikte Türkiye'de de 7 Mart'ta vizyona girmişti (Warner Bros)

Bong Joon Ho'nun yeni projesi Mickey 17'nin de gişede beklentileri karşılayamamasının ardından sinemacılar Oscar laneti teorisinin güçlendiğini söylüyor. 

Hollywood Reporter, 13 yıldır En İyi Yönetmen heykelciğini alanların çoğunun sonraki filmlerinin izleyiciler tarafından sevilmediğini bildiriyor. 

Ang Lee'nin 2012'de Pi'nin Yaşamı'yla (Life of Pi) kazandığı başarıdan 4 yıl sonra Billy Lynn'in Uzun Yürüyüşü'yle (Billy Lynn’s Long Halftime Walk) hezimete uğraması bir örnek. 

2016'da Aşıklar Şehri'yle (La La Land) zirveyi gören Damien Chazelle'in iki sene sonra Ay'da İlk İnsan'la (First Man) gişelerden hayal kırıklığıyla ayrılması bir diğeri. 

2018'de Suyun Sesi'yle (The Shape of Water) Akademi'yi büyüleyen Guillermo del Toro'nun üç sene sonra vizyonlara giren Kabus Sokağı (Nightmare Alley) bütçesini dahi karşılayamadı.  

Chloé Zhao'nun başarı kazandığı Nomadland'den (2020) sonraki yıl beyazperdede gösterilen Eternals (2021) da fiyaskoyla sonuçlandı. 

Güney Koreli yönetmenin 2020'de En İyi Film Oscar'ını kazanan Parazit'ten (Gisaengchung) sonra çektiği ilk filmin Warner Bros. için 75-80 milyon dolarlık zararla sinemalardan ayrılması bekleniyor. 

Bilimkurgu filminin başrolünde olan 38 yaşındaki Robert Pattinson, Mickey isimli bir karakterin klonlarını canlandırıyor. Hikayenin ana kahramanı 17. klon Mickey, kendisinden sonra gelen Mickey 18'le birlikte zorla çalıştırıldıkları koloniye karşı mücadele veriyor. Filmde Naomi Ackie, Steven Yeun, Toni Colette ve Mark Ruffalo da rol alıyor.

Hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden gelen yorumlar, Parazit kadar büyük bir coşku yaratamadı. Film, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 78puan aldı. Mickey 17'nin izleyici puanıysa 100 üzerinden 73. Bu puanlar, "olumlu ama muhteşem değil" şeklinde değerlendiriliyor. 

Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Variety



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe