Washington, Wagner’i Hamideti’ye karadan havaya füzeler sağlamakla suçluyor

Bir haftalık ateşkeste nispeten iyileşme görülürken, Sudan Savunma Bakanlığı ordudaki emeklileri silahlanmaya çağırdı

Rus Wagner grubu, Hızlı Destek Kuvvetleri’ne uçaksavar füzeler sağlamakla suçlanıyor (AFP)
Rus Wagner grubu, Hızlı Destek Kuvvetleri’ne uçaksavar füzeler sağlamakla suçlanıyor (AFP)
TT

Washington, Wagner’i Hamideti’ye karadan havaya füzeler sağlamakla suçluyor

Rus Wagner grubu, Hızlı Destek Kuvvetleri’ne uçaksavar füzeler sağlamakla suçlanıyor (AFP)
Rus Wagner grubu, Hızlı Destek Kuvvetleri’ne uçaksavar füzeler sağlamakla suçlanıyor (AFP)

ABD, Rus askeri Wagner grubunun Mali’deki yöneticisini, Mali ve diğer ülkeler üzerinden Ukrayna’da kullanılmak üzere askeri teçhizat elde etme ve Sudan’daki Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) karadan havaya füzeler sağlama çabalarını gizlemekle suçladı.

ABD Hazine Bakanlığı, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Wagner’in Mali’deki yöneticisi Ivan Aleksandrovich Maslov’a yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu. Bu kararının gerekçesi olarak, grup çalışanlarının Mali hükümet yetkilileriyle yakın bir koordinasyon kurarak Ukrayna’da kullanılmak üzere Mali üzerinden mayınlar, insansız hava araçları (İHA), radarlar ve top sistemleri gibi teçhizatlar elde etmeye çalışıyor olabileceklerine işaret etti.

ABD Hazine Bakanlığı aynı zamanda Wagner’i, Sudan’daki HDK’ye karadan havaya füzeler sağlamakla da suçladı. Bu, Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki paramiliter güçlere, kendilerini genel olarak hava saldırıları ile hedef alan Sudan ordusuna karşı savaşlarında bir üstünlük kazandırabilir. HDK Komutanı Rusya ile iyi ilişkiler kurmuş durumda. Hartum’daki Batılı diplomatlar 2022’de Wagner’in Sudan’da yasadışı altın madenciliğine karıştığını ve yanıltıcı bilgiler yaydığını iddia etmişlerdi.

Suudi Arabistan ve ABD’den ortak açıklama

Suudi Arabistan Krallığı ve ABD dün yaptıkları ortak açıklamada, Sudan’da yakın zamanda imzalanan ateşkes anlaşmasına bağlılıkta iyileşme gözlemlediklerini açıkladılar.

ABD’nin Hartum Büyükelçiliği tarafından Twitter’da yayınlanan açıklamada, Sudanlı taraflara bir haftalık ateşkes anlaşmasının geri kalanında, kaydedilen bu ‘olumlu ilerlemeyi’ artırmaları çağrısında bulunuldu.

Sudan Savunma Bakanı’ndan emekli subay ve askerlere silahlanma çağrısı

Diğer yandan Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, dün emekli subay ve askerlere ‘silahlanmaları’ için en yakın askeri komutanlığa gitmeleri çağrısında bulundu. Sudan televizyonununda yer alan habere göre bakan “Subay, astsubay ve erler de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerin tüm emeklilerini ve eli silah tutan herkesi kendilerini, saygınlıklarını, komşularını ve şereflerini korumak için silahlanmak üzere en yakın askeri komutanlığa gitmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.



Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.


ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
TT

ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)

Yetkililerin açıklamasına göre, dün Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, sekiz kişi de ağır yaralandı; saldırgan henüz yakalanmadı.

Providence Belediye Başkanı Brett Smiley basın toplantısında, "Bugün öğleden sonra iki kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin de ağır yaralandığını doğrulayabilirim. Şu anda saldırganı gözaltına almadık" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırıyla ilgili bir rapor aldığını söyledi.

Trump, FBI ajanlarının olay yerinde olduğunu ve şüphelinin şu anda gözaltında olduğunu belirtti.

dfrgt
Providence'daki Brown Üniversitesi'nde Waterman Caddesi'nde ambulanslar ve kurtarma ekipleri (AP)

Brown Üniversitesi, "Barrows ve Holly bölgelerinin yakınında aktif bir silahlı saldırgan var" şeklinde bir açıklama yayınladı. Brown ve Providence polis memurlarının yanı sıra sağlık ekiplerinin de olay yerinde olduğunu belirtti. Öğrenciler ve personel güvenli bir yere sığınmaya çağrıldı.

Yaklaşık 11 bin öğrencisi bulunan üniversite, "Bir şüpheli yakalandı. Kapılarınızı kilitleyin, telefonlarınızı kapatın ve bir sonraki duyuruya kadar saklanın" uyarısında bulundu.