Elon Musk, İrlanda Başbakanı'nı hedef aldı: Halkından nefret ediyor

SpaceX'in sahibi halen X/Twitter'da büyük reklamverenlerin reklamlarıyla birlikte antisemitik içeriğin gösterilmesine izin verdiği suçlamalarıyla mücadele ediyor

(Reuters)
(Reuters)
TT

Elon Musk, İrlanda Başbakanı'nı hedef aldı: Halkından nefret ediyor

(Reuters)
(Reuters)

Tesla'nın CEO'su ve X/Twitter'ın sahibi Elon Musk, İrlanda'nın nefret suçu ve nefret söylemlerine yönelik yasalarını "modernleştirme" niyetini açıklayan Başbakan Leo Varadkar'ın "halkından nefret ettiğini" söyledi.

Söz konusu etkileşim Musk'ın sosyal medya platformunda gerçekleşti. "Sir Doge of the Coin" (internet mimine dayanan Dogecoin adlı kripto para birimine bir gönderme) adlı bir hesap, yasama hamlesiyle ilgili haber kesiti paylaştığı ve "İrlanda hükümeti tüm özgürlüklerinizi istiyor" diye eleştirdiği tweet'e Musk yanıt verdi.

Mim paylaşmaya dayalı kripto hesabının sahibi, "İrlandalı çocuklar dün Dublin'de yabancı bir adam tarafından bıçaklandı ancak hükümet hikayeyi çarpıtıyor ve tepkiyi yeni nefret söylemi yasalarını çıkartmak için bir fırsat olarak kullanıyor" diye yazdı.

İrlanda hükümeti tüm özgürlüklerinizi istiyor.

Gezegendeki en zengin adam ve en etkili sosyal medya platformlarından birinin sahibi Musk, (profil fotoğrafında ortaçağ zırhı giymiş bir Shiba Inu olan)  mim hesabına "Ne gariptir ki, İrlanda Başbakanı, halkından nefret ediyor" diyerek yanıt verdi.

Musk uzun zamandır "ifade özgürlüğünün mutlak savunucusu" olduğunu iddia etse de bu ilkelere bağlılığı şüpheli.

Söz konusu tartışma, Dublin'de bir okulun yakınlarında üç çocuk ve bir yetişkinin bıçaklanmasının ardından İrlanda'da yaşanan gerginliğin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Hükümetin göçmen politikasını eleştirenler, ülkeye girişine izin verilen kişiler üzerinde daha sıkı bir kontrolün gerekli olduğunun kanıtı olarak bıçaklanma olayını gösterdiler.

CNN'in haberine göre, mağdurlardan biri olan 5 yaşındaki çocuğun durumu "çok ciddi" ve kadın öğretmenin durumu da hâlâ "ciddiyetini" koruyor.

Perşembe günü meydana gelen bıçaklama olayından bu yana İrlanda polisi, sağcı provokatörlerin Dublin sokaklarında saldırgan protesto gösterileri düzenlediğini ve öfkeli kalabalıkları harekete geçirdiğini bildirmişti.

İrlanda Polisi yetkilisi Drew Harris cuma günü düzenlediği basın toplantısında, "Bunlar 10 yıllardır görmediğimiz sahneler. Ancak bireylerin sosyal medya aracılığıyla radikalleştiği çok açık" demişti. CNN'in haberine göre Harris, isyancıları "aşırı sağ ideolojiyle hareket eden çıldırmış, holigan grubu" diye tanımlamıştı.

Başbakan Varadkar düzenlediği basın toplantısında "Bu suçlular yaptıklarını İrlanda'yı sevdikleri için yapmadılar, İrlandalıları korumak istedikleri için yapmadılar, ne kadar çarpıtılmış olursa olsun herhangi bir vatanseverlik duygusuyla yapmadılar" demişti.

Bunu yaptılar çünkü nefretle dolular, şiddeti, kaosu ve başkalarına acı çektirmeyi seviyorlar.

Polis çıkan olaylarda 34 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Musk'ın yorumları, şirketi X/Twitter'ın büyük reklamverenlerin reklamlarının yanında antisemitik içerik de sunduğu iddiasıyla eleştiri yağmuru altında olduğu bir dönemde geldi.

Konuyu ilk olarak haberleştiren araştırmacı grup MediaMatters'a karşı açtığı hukuk davasında bu haberleri hem yalanlamıştı hem de görünüşe göre doğrulamıştı. 

Independent Türkçe 



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab