Suikast planı: Hindistan kriz çıkmasın diye ABD ile iş birliği yapacak

Hindistan, muhalif lidere suikast planlamakla suçlanmasının ardından ABD ile iş birliği sözü verdi

Biden ve Modi 23 Haziran'da Beyaz Saray'da bir toplantı sırasında (AP)
Biden ve Modi 23 Haziran'da Beyaz Saray'da bir toplantı sırasında (AP)
TT

Suikast planı: Hindistan kriz çıkmasın diye ABD ile iş birliği yapacak

Biden ve Modi 23 Haziran'da Beyaz Saray'da bir toplantı sırasında (AP)
Biden ve Modi 23 Haziran'da Beyaz Saray'da bir toplantı sırasında (AP)

Hindistan, benzer bir vakanın Kanada ile diplomatik krize yol açmasının ardından, New York’ta ayrılıkçı bir Sih lidere suikast planladığından şüphelenilen bir Hindistan vatandaşını takip eden ABD ile işbirliği sözü verdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre bu hafta ABD Adalet Bakanlığı, Hindistan vatandaşı Nikhil Gupta'nın, Yeni Delhi'ye bağlı bir ajanın yönlendirmesiyle New York’ta ayrılıkçı bir Sih lidere ‘suikast planlama’ suçlamasıyla yargılanacağını duyurdu.

Bu açıklamalara yanıt olarak Hindistan Dışişleri Bakanlığı, “Washington'un ‘suç örgütleri, silah kaçakçıları, teröristler ve diğerleri arasında bağlantıların’ varlığına ilişkin bilgi vermesinin ardından Yeni Delhi'nin 18 Kasım'da üst düzey bir soruşturma komitesi kurduğunu” duyurdu. Bakanlık sözcüsü Arindam Bagchi, “Hindistan hükümeti soruşturma komitesinin bulgularına göre gerekli önlemleri alacak” dedi.

Kanada’daki emsal olay

Bu tepki, eylül ayında Kanada, Hint istihbarat servislerini Hint-Kanadalı Sih lideri Hardeep Singh Nigar'ı haziran ayında kendi topraklarında öldürmekle suçladığında Yeni Delhi'den gelen öfkeli tepkiyle çelişiyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau o dönemde Hintli yetkililerin bu suikastta parmağı olduğunu belirtmiş ve Hindistan hükümetine “konuya ışık tutmak için iş birliği yapması” çağrısında bulunmuştu. Ancak Hindistan daha sonra bu "gülünç" suçlamaları kınadı ve iki ülke arasında diplomatik kriz ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Eylül ayında ABD'nin "sınır ötesi baskı iddiaları olduğunda son derece ihtiyatlı olmaya devam ettiği" konusunda uyarmıştı.

İddianame

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan iddianameye göre, Hindistan hükümetinin bir ajanı, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karışan Nikhil Gupta'yı, aleyhindeki cezai soruşturmanın durdurulması karşılığında "kurban"a suikast düzenlemek üzere görevlendirdi.

30 Haziran'da Çek Cumhuriyeti'nde tutuklanan Gupta, New York'ta Hint kökenli "bir Amerikan vatandaşına yönelik başarısız suikast planına katılmasıyla bağlantılı olarak" cinayete teşebbüsle suçlandı. Bakanlık iddia edilen hedefin adını vermese de Financial Times gazetesi bu kişinin Kuzey Hindistan'da Sihler için bağımsız bir devlet kurulması çağrısında bulunan Amerikan "Adalet için Sihler" örgütünün kurucu avukatı Gurbatwat Singh Bannon olduğunu ortaya çıkardı. Yeni Delhi onu 2020'de "terörist" olarak sınıflandırdı ve "terörizm ve isyana teşvik" suçlamasıyla aranıyor.



Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
TT

Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi, İsrail ordusunu bir sivili ‘vahşice’ öldürmekle suçlayarak, kızlarının ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, dün (Cuma) işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde düzenlenen gösteride ‘başından bir kurşunla’ vuruldu. İşgal karşıtı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü barış aktivisti olan kurbanın ailesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O, İsrail ordusu tarafından hukuka aykırı bir şekilde hayatımızdan koparıldı. ABD vatandaşı olan Ayşenur, İsrail askeri tarafından öldürüldüğünde barışçıl bir şekilde adaleti savunuyordu.”

Kurbanın ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti. Aile tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur'un ölüm koşulları göz önüne alındığında, bir İsrail soruşturması uygunsuz olacaktır. Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı bir Amerikan vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talimatı vermeye ve sorumluların tam olarak hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray bugün (Cumartesi) erken saatlerde, Filistinli yetkililere göre ABD vatandaşı aktivistin öldürülmesinden ‘derin rahatsızlık’ duyduğunu belirterek, İsrail'e uluslararası toplumda büyük tepkilere neden olan cinayeti soruşturması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington'un ‘daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştığını ve olayla ilgili bir soruşturma talep ettiğini’ belirterek, trajik ölüm karşısında derin bir şok yaşadıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu trajik kayıptan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, gerçek bilgileri toplamaktır” diyerek, eylemlerin ve sonuçların ‘gerçeklere dayanacağını’ kaydetti.

Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olan Eygi'nin dün İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık gösterinin bir parçası olarak Beyta beldesinde bulunduğu belirtildi. Filistin topraklarında yabancı gönüllüleri organize eden Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail güçlerinin dün sabah haftalık protesto sırasında uluslararası insan hakları aktivistini ‘kasten vurarak öldürdüğünü’ bildirdi. Şarku’l Avsat’ın The Guardian'dan aktardığı habere göre hareket gönüllünün ismini vermedi.

 Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)

Uluslararası Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çoğunlukla erkek ve çocukların namaz kıldığı gösteri, bir tepede konuşlanmış İsrail ordusu tarafından şiddetle karşılandı. Gönüllü, Nablus'taki yerel bir hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.”

Türkiye ve Katar, Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin Batı Şeria'da Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde ‘yerleşimlere karşı barışçıl bir gösteriye’ katıldığı sırada öldürülmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, bir ABD vatandaşının Batı Şeria'nın kuzeyinde yerleşim karşıtı yürüyüşe katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye, aktivistin ‘İsrail işgal askerleri’ tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ‘vahşi’ eylemi kınadı.

WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Eygi’nin kritik kafa travmasıyla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu, güçlerinin ‘askerlere taş atan ve onlara tehdit oluşturan şiddet kışkırtıcısına ateş ederek karşılık verdiğini’ belirtti.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, Beyta beldesine bakan ve aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen Eviatar yerleşimine karşı haftalık protestolar düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin dünkü gösteri sırasında başından vurulduğunu ve Rafidiya Hastanesi de aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü doğruladı.

İsrail 1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria'da en az 660 Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde bölgedeki Filistinlilerin saldırılarında aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu en az 23 İsrailli öldürüldü.