İİT’den engelliler için sosyal adalet ve toplumsal güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları yoğunlaştırma çağrısı

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha (Şarku’l Avsat)
İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha (Şarku’l Avsat)
TT

İİT’den engelliler için sosyal adalet ve toplumsal güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları yoğunlaştırma çağrısı

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha (Şarku’l Avsat)
İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha (Şarku’l Avsat)

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), üye devletlere, örgütün ilgili organlarına, uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına, engelliler için sosyal adalet ve toplumsal güvenliğin sağlanması yönündeki çabalarını yoğunlaştırma çağrıda bulundu.

Bunun da, bu konuda geliştirilen karar ve politikaların uygulanması, engelli kişileri destekleyen programların sağlanması ve onların topluluklarına entegrasyonunu kolaylaştıracak farkındalık yaratma faaliyetlerinin teşvik edilmesi yoluyla gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Engelli bireylerin topluma entegrasyonu, sorunlarının anlaşılması ve bu konularda toplumsal farkındalığın artırılması yönündeki çalışmaları yoğunlaştırmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla 1992 yılında kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı.

İbrahim Taha, İsrail’in saldırıları nedeniyle genel olarak Filistin halkının, özelde ise engellilerin yaşadığı zorlu insani koşullara dikkat çekti.

İsrail’in saldırılarında masum çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler ve gençlerin öldüğünün, sağlık, kültür, spor ve hizmet altyapısının tahrip olduğunun da altını çizdi.

Mısır’da Haziran ayında düzenlenen İİT Sosyal Kalkınma Bakanları Konferansı’nda, üye devletleri engelli kişilerin entegrasyonu ve rehabilitasyonu alanında deneyim alışverişinde bulunmaya teşvik edecek, engellileri destekleyen kararlar alındı.

Konferansta ayrıca İİT’ye üye ülkelerdeki engelli kişilerin korunması ve entegrasyonuna yönelik eylem planı taslağı da kabul edildi.



Tanzanya Marburg salgınını doğruladı: Ölümcül virüs alarmı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tanzanya Marburg salgınını doğruladı: Ölümcül virüs alarmı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tanzanya Devlet Başkanı, Ebola gibi son derece bulaşıcı bir virüs olan ve tedavi edilmediği takdirde vakaların yüzde 88'inde can kaybıyla sonuçlanabilen ölümcül Marburg virüsü hastalığı (MVD) salgınını doğruladı.

Başkan Samia Suluhu Hassan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'la ülkenin idari başkenti Dodoma'da gerçekleştirdiği basın toplantısında ülkenin kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde pozitif bir vaka görüldüğünü açıkladı.

Duyuru, DSÖ'nün Kagera bölgesinde 8 kişinin ölümüne yol açtığına inanılan virüs salgını şüphesini ilk kez bildirmesinin ardından yapıldı.

Başkan, 20 Ocak itibarıyla toplam 25 şüpheli virüs vakasının bildirildiğini, bunların tamamının testlerinin negatif çıktığını ve yakın gözetim altında tutulduklarını söyledi.

Hassan "Kagera'daki Kabaile Mobil Laboratuvarı'nda yapılan ve sonrasında Darüsselam'da doğrulanan laboratuvar testlerinde bir hastanın Marburg virüsüyle enfekte olduğu saptandı. Neyse ki geri kalan şüpheli hastaların testleri negatif çıktı" dedi.

Daha önce benzer bir salgını kontrol altına alma kabiliyetimizi göstermiştik ve bu defa da aynısını yapmaya kararlıyız.

Başkan, bildirilen tüm vakaların Kagera'nın Biharamula bölgesinde olduğunu da ekledi.

Tanzanyalı sağlık yetkilileri, ilk başta DSÖ'nün komşu ülke Ruanda'da hızlıca yayılmasının ardından Tanzanya'da bir Marburg virüsü salgını yaşandığından şüphelendiğini bildirmesine karşı çıkmıştı. Ruanda geçen ay kendi ülkesindeki salgınının sona erdiğini ilan etmişti.

Ruanda'da ilk kez 27 Eylül'de doğrulanan salgında 15 can kaybı ve 66 vaka bildirilmişti. Salgından etkilenenlerin çoğu ilk hastalara müdahale eden sağlık çalışanlarıydı.

DSÖ, virüsün daha fazla yayılmasını engellemek üzere temel salgın kontrol önlemlerini iyileştirmek ve topluluklarda kamusal bilinci artırmak için Tanzanyalı sağlık yetkililerine destek verdiğini açıkladı.

Dr. Tedros "DSÖ, ortaklarıyla birlikte çalışarak salgını mümkün olan en kısa sürede kontrol altına almak ve tüm Tanzanya halkı için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir gelecek inşa etmek amacıyla Tanzanya hükümetine destek vermeye kararlı" dedi.

Şimdi Tanzanya ve bölgedeki tüm insanların sağlığını bu hastalığın yarattığı risklerden korumak için işbirliğiyle kararlılık zamanı.

Marburg virüsü, tıpkı Ebola gibi insanlara meyve yarasalarından bulaşıyor ve enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla, yüzeyler ve malzemelerle doğrudan temasla yayılıyor.

Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli halsizlik, kas ağrılarının yanı sıra şiddetli sulu ishal, karın ağrısı ve kramplar aniden başlayan belirtiler arasında. Üçüncü günde bulantı ve kusma da görülebiliyor.

DSÖ, ölümcül vakalarda enfekte kişinin genelde belirtilerden 8-9 gün sonra ciddi kan kaybı ve şok nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Bu, Tanzanya'nın Kagera bölgesinde 2023'ten bu yana görülen ikinci virüs salgını. Bölgede 6 ölümün yanı sıra toplam 9 şüpheli vaka bildirilmişti.

Independent Türkçe