Arjantin lideri Milei, Trump'ı sımsıkı kucakladı

Eski başkan, "O müthiş bir beyefendi... 'Ben MAGA destekçisiyim' dedi ve o zaman bunu gerçekten yapabilecek çok az kişi olduğunu anladım" dedi

(X/@DanScavino)
(X/@DanScavino)
TT

Arjantin lideri Milei, Trump'ı sımsıkı kucakladı

(X/@DanScavino)
(X/@DanScavino)

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı (CPAC) kulisinde Donald Trump'ı sımsıkı kucaklayarak karşıladı.

Trump'ın danışmanı Dan Scavino Jr., hem Trump'ın hem de Milei'nin konferansta konuşma yaptığı cumartesi günü ABD yerel saatiyle 16:00'dan kısa bir süre önce bu etkileşimin videosunu X'ten paylaştı.

Trump konuşması sırasında Milei'yi selamlayarak "dünyanın dört bir yanından muazzam bir grup öncü, lider, dünya lideri ve yerel lider... Şu anda odada bizimle birlikte ve az önce bahsettiğim... Çok fazla gündem olan Arjantin Devlet Başkanı." dedi.

Eski Başkan "O müthiş bir beyefendi... 'Ben MAGA destekçisiyim' dedi ve o zaman bunu gerçekten yapabilecek çok az kişi olduğunu anladım" diye ekledi.

Arjantin'i yeniden harika yapacağız. [Javier Milei] Çok teşekkür ederim.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin cuma günü Maryland eyaletindeki National Harbor'da düzenlenen CPAC'de konuştu. Bu, Latin Amerika'nın önde gelen sağ popülistlerinden ikisinin konferansa katıldığı anlamına geliyor.

Macaristan'dan Viktor Orbán ve Brezilya'dan Jair Bolsonaro gibi diğer sağcı liderler de önceki yıllarda konferansta konuşmuştu. Bu yıl ayrıca eski Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss da etkinliğe katıldı.

Milei, cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i Buenos Aires'te ağırlamıştı. Bu görüşme, Arjantin Devlet Başkanı'nın CPAC'de konuşmak üzere ABD'ye uçmasından sadece birkaç saat önce gerçekleşmişti. 

Motorlu testere sallayan ve köpek klonlayan eksantrik karakterli Arjantin lideri, ülkesini derin bir ekonomik krizden çıkarmaya çalışırken, kendi yönetiminin başarısı için önemli olabileceğinden hem mevcut hem de önceki ABD yönetimlerini etkilemeye çalışıyor.

ABD, Arjantin'in en büyük yabancı yatırımcısı ve en büyük üçüncü ticaret ortağı olmasının yanı sıra 46 milyon nüfuslu Güney Amerika ülkesinin 40 milyar dolar borçlu olduğu Uluslararası Para Fonu üzerinde de en fazla etkiye sahip ülke.

Cuma günü Blinken'la yapılan toplantı başlarken Milei şunları söylemişti:

Arjantin; Batı'nın, ilerlemenin, demokrasinin ve hepsinden önemlisi özgürlüğün tarafına dönmeye karar verdi.

Blinken'a, Milei'nin CPAC'ye katılma planları sorulmuştu.

The New York Times, ABD'li üst düzey diplomatın "Bu tamamen kendisine kalmış bir şey" dediğini bildirmişti.

Ancak Arjantin Devlet Başkanı'yla yapılan görüşme hakkında Blinken, "Başkan Biden adına az önce yaptığımız görüşmeden son derece memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum" demişti.

Milei, sosyalizm ve sosyal adaletle Batı'ya zarar verdiğini savunduğu uluslararası sola karşı çıkarken bile hem Trump hem de Biden yönetimiyle bir ilişki kurmaya çalışıyor.

Independent Türkçe



İran, Arakçi-Witkoff görüşmelerinden daha üst düzey bir toplantı yapılmasını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
TT

İran, Arakçi-Witkoff görüşmelerinden daha üst düzey bir toplantı yapılmasını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)

Tahran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff arasında nükleer program konusunda devam eden müzakerelerden daha üst düzeyde bir toplantı yapılmasını reddetti.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da, her iki tarafın da yapıcı olarak nitelendirdiği Roma'daki ikinci turdan bir hafta sonra, yaklaşık altı saat süren teknik düzeydeki müzakereleri içeren üçüncü bir nükleer müzakere turu gerçekleştirdi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi görüşmelerin önümüzdeki hafta da devam edeceğini ve 3 Mayıs'ta ‘üst düzey bir toplantının’ daha planlandığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Ummanlı bakanın ‘üst düzey’ toplantıdan neyi kastettiğine ilişkin bir soruya cevaben, “Kastedilen, İran Dışişleri Bakanı ve ABD Özel Temsilcisi’nin başkanlık edeceği dördüncü tur müzakerelerdir” dedi.

Ülkesinin müzakereleri yakın bir tempoda sürdürmeye hazır olduğunu belirten Bekayi, uygulanan yaptırımların her İran vatandaşının günlük yaşamını hedef aldığını ve Tahran'ın bu yaptırımların kaldırılması için ciddi çaba sarf ettiğini kaydetti.

Bekayi, “Başından beri ciddiyetimizi beyan ettik. Haksız yaptırımları kaldırabildiğimiz her günün İran halkının yararına olacağına inanıyoruz. Bu yaptırımlar her birimizin hayatını etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“Müzakerelerin ilerleyişine herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz ve karşılıklı mutabakat sağlanması koşuluyla müzakerelerin daha kısa bir tempoda yürütülmesine de itirazımız yok” diyen Bekayi, ‘yaptırımların amacının İran halkına baskı yapmak olduğunu ve yaptırımlarla yüzleşmek ve bunları kaldırmak konusunda ciddi olduklarını’ vurguladı.

Bekayi olağan basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir teknik ekibin nükleer uzmanlarla görüşmelerde bulunmak üzere ülkeye geldiğini söyledi.

Bekayi, “Heyet İran'a ulaştı ve bugün İranlı uzmanlarla güvenlik önlemleri de dahil olmak üzere teknik görüşmelerde bulunacak” dedi.

Cumartesi günkü görüşmelerin tamamlanmasının ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, UAEA'dan uzmanların cumartesi günü yapılması beklenen bir sonraki tura katılabileceğini belirtti.

UAEA Direktörü Rafael Grossi 17 Nisan'da Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında ajansının müzakerelerde olumlu bir sonuca ulaşılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Trump, İran ile dünyanın önde gelen güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmiş, bunun üzerine İran anlaşmada öngörülen uranyum zenginleştirme sınırlarını aşmış ve UAEA denetimini kısıtlamıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında UAEA, Tahran'ın uranyumu yüzde 60 saflığa, yani silahlar için gereken seviyeye yakın bir oranda zenginleştirmesiyle mevcut durumu ‘son derece endişe verici’ olarak tanımlayan bir rapor yayınladı. Tahran ise nükleer silah elde etmeye çalıştığını sürekli olarak reddediyor.