Zarif’in kitabı, ‘Süleymani’nin intikamı’ için Ayn el Esad üssüne düzenlenen saldırının detaylarını ortaya çıkardı

Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Jamaran Forumu’nda
Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Jamaran Forumu’nda
TT

Zarif’in kitabı, ‘Süleymani’nin intikamı’ için Ayn el Esad üssüne düzenlenen saldırının detaylarını ortaya çıkardı

Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Jamaran Forumu’nda
Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Jamaran Forumu’nda

İran eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in yeni kitabında, ABD’nin Bağdat’ta Kasım Süleymani’yi öldürmesine misilleme olarak, İran Devrim Muhafızları’nın 8 Ocak 2020’de, Irak’ta ABD güçlerinin bulunduğu Ayn el Esad üssüne balistik füzelerle düzenlediği saldırının detayları ortaya çıktı.

Zarif, birkaç gün önce yayımlanan ‘Sabrın Derinliği’ isimli kitabında, 2013-2021 yılları arasında İran Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı sekiz yıla ışık tuttu.

Söz konusu kitapta, Yüksek Milli Güvenlik Kurulu’nun misillemenin mahiyetine ilişkin ilk kararına yönelik kısımda şu ifadeleri kullandı;

General Süleymani’nin 3 Ocak Cuma günü şafak vakti suikasta uğramasının ardından alınan karar, intikam konusunda acelenin olmadığı, en etkili yöntemin Lübnan Hizbullah’ının her zaman izlediği yol olduğuydu. Yani karşı tarafın güçlerine kapsamlı hazırlık koşulları dayatmak.

Kitaba göre Zarif, İran Devrim Muhafızları’nın el Esad üssüne saldırısından saatler sonra, yardımcısı Abbas Arakçi’den kendisine saldırı hakkında bilgi veren bir telefon aldı.

Arakçi Zarif’ten önce, ABD’nin İran’daki diplomatik temsilciliğini yürüten İsviçre’nin Tahran Büyükelçisi’ne telefon ederek, Yüksek Milli Güvenlik Konseyi’nin talebi üzerine İran’ın mesajını iletti.

Zarif kitabında, ABD’lilerin saldırıdan saatler önce İranlılardan bilgi aldığına dikkat çekerek, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıyı Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den saatler sonra öğrendiğini ifade etti.

Kitabında Zarif şunları yazdı;

Irak Başbakanı’nı bilgilendirmek doğru ve uygun bir eylemdi. Ancak akıllara şu soru geliyor: Neden Cumhurbaşkanı (Ruhani) ve Dışişleri Bakanı’nı bilgilendirmediler?

Son aylarda, Ayn el Esad üssüne düzenlenen saldırı öncesinde, ABD güçleri saflarındaki kayıpları önlemek amacıyla, ABD’nin İran’dan mesajlar aldıklarına dair çelişkili açıklamalar yapılıyor.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in askeri danışmanı Ali Şamhani, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın saldırıdan önce İran’dan mesaj alındığına dair ifadelerini yalanlamıştı.



Avrupa orduları, ABD’nin desteği olmadan Rusya’ya direnebilir mi?

NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)
NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)
TT

Avrupa orduları, ABD’nin desteği olmadan Rusya’ya direnebilir mi?

NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)
NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna savaşını sonlandırmak için Rusya’ya yakın bir politika izlemeye başlamasıyla Avrupa’da güvenlik endişeleri artıyor. 

Wall Street Journal’ın analizinde, Avrupa’nın ABD desteği olmadan kendisini Rusya’ya karşı savunma kapasitesi incelendi. 

Avrupa ülkelerinin, ABD’nin desteği olmadan önemli hava savunma ve istihbarat paylaşım kanallarını yitirebileceğine dikkat çekiliyor. Diğer yandan Avrupa ordularının toplam gücünün devasa bir hava kuvveti, donanma ve sağlam bir ordu oluşturduğuna işaret ediliyor. 

Uzmanlar, konvansiyonel bir savaşta Rusya’nın Avrupa’ya karşı zorluk yaşayabileceği değerlendirmesini paylaşıyor. 

Londra merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün verilerine göre Avrupa ülkelerinde yaklaşık 32 bin 700 zırhlı araç, 2 bin 200 kundağı motorlu obüs ve 2 bin 100 savaş jeti var. 

Rusya’daysa yaklaşık 10 bin 700 zırhlı araç, 1400 kundağı motorlu obüs ve 1100 savaş uçağı bulunuyor. 

Bunlara ek olarak Avrupa ülkelerinde toplamda yaklaşık 5 bin tank olduğu bilgisi paylaşılıyor. Rus ordusundaki tank sayısınınsa 3 bin olduğu ifade ediliyor.

Emekli ABD Hava Kuvvetleri Generali Philip Breedlove, Avrupa ordularının Rusya’yla herhangi bir sorunla başa çıkabilecek kapasitede olduğunu belirtiyor. 

Diğer yandan analizde, Avrupa ordularının drone savaşında deneyimsiz olduğuna dikkat çekiliyor. Rusya’nın insansız hava aracı (İHA) sistemlerinde “dünya lideri” olduğu, Avrupa’nınsa Ukrayna savaşını inceleyerek drone teknolojisini geliştirmeye çalıştığı yazılıyor. 

Ayrıca Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya bağışladığı askeri teçhizatla kendi cephaneliklerini zayıflattığı da belirtiliyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada “Endüstrimiz hâlâ çok küçük ve çok yavaş” demişti. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters