Ukrayna yardımına onay, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson'ı riske soktu

Muhafazakarların artan hoşnutsuzluğu, Mike Johnson'ın Ukrayna yardımını geçirmek için Demokratlara bel bağlamasının ardından daha da artacak gibi görünüyor.

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Ukrayna yardımına onay, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson'ı riske soktu

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Washington DC'deki milletvekilleri aylarca süren gecikmelerin ardından nihayet Cumhuriyetçi Parti kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nden Ukrayna'ya askeri yardım paketini geçirdi.

Şubatta Senato'dan geçen üç parçalı ulusal güvenlik ek paketinin bir parçası olan 60,8 milyar dolarlık paket, salı günü son bir oylama için üst meclise geri dönüyor. Ardından imza için Joe Biden'ın masasına gidecek. Üst meclisteki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Ukrayna'nın giderek daha da vahim bir hal alan durumunu gerekçe göstererek aylarca yasanın geçmesi için Temsilciler Meclisi'ndeki meslektaşlarına baskı yapmıştı. Ancak alt meclis ağırdan alarak tasarının detayları üzerine boş yere tartışmış ve sonunda tasarıyı üçe bölerek Ukrayna'ya yapılacak yardımın büyük bir kısmını kredi sistemine dönüştürmüştü.

Bu değişiklik yapılsa da Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler için bu siyasi bir yenilgi oldu. Mitch McConnell da dahil Senato'daki Cumhuriyetçi Parti üyelerinden haftalarca kamuoyu önünde eleştiri alan Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, sonunda yasanın geçmesi için Demokratların desteğine bel bağlayarak yasanın bitiş çizgisine gelmesini sağlayabildi. 

Daha da kötüsü Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, bu zorluktan meclis başkanlığının (bugüne kadar ulaştığı) en düşük seviyesinde çıkıyor. Halihazırda Johnson'ın görevden alınmasına yönelik önergeye imza atan üç Cumhuriyetçi, Demokratların Johnson'ı kurtarmaya yönelik herhangi bir girişiminin, Cumhuriyetçi lidere karşı daha fazla muhafazakar toplanmasına neden olarak geri tepeceğine dair açıkça uyarıda bulunuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı'nın partisinden birkaç üye, bir oylama yapılması halinde Johnson'ı destekleyeceklerini söylese de partideki pek çok kişi düşüncesini belli etmiyor.

Meclis Başkanı Mike Johnson, cumartesi günü gazetecilere verdiği röportajda "Yasayı eleştirenler olduğunu biliyorum, bunu anlıyorum" dedi.

Ancak Senato tasarısında Temsilciler Meclisi'nin pek çok iyileştirme yaptığı ve bizim oraya gönderdiğimiz paketin çok daha iyi olduğuna dair hiçbir şüphe yok.

Bu yasa, daha önceki sevkıyatlar kapsamında Ukrayna'ya gönderilen mühimmat ve diğer malzemelerin yeniden stoklanması için ABD'ye fon sağlarken, yeni silah ve savunma sistemlerinin tedariki için de milyarlarca dolar ayırıyor.

Ek paket kapsamında kabul edilen yasanın diğer iki parçası İsrail ve Tayvan'ın savunmaları için finansman sağlıyor. 

Alt meclisteki oylama hafta sonu sona ermiş olabilir ancak Johnson'ın tam bir isyanla karşılaşmaması için önümüzdeki günlerde muhafazakarların eleştirileriyle yüzleşmesi muhtemel; Cumhuriyetçilerin 112'si Ukrayna tasarısı aleyhine oy kullandı. 

Yönetimdeki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler yasanın geçişini kutlarken, kısa bir süre önce Washington'a yaptığı ziyaretle yasanın kabulü için bizzat görüşme yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından da bir zafer olarak müjdelendi. Yasa geçtiğinde Temsilciler Meclisi'nde alkışlar koptu ve milletvekilleri dağıttıkları Ukrayna bayraklarını salladı ancak kürsüden uyarı gelince durdular.

Biden başkanlığı altındaki Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi Parti grubunun Ukrayna yardımını kesip kesmeyeceği sorusu artık çözülmüş gibi görünüyor. Ancak Johnson'ın bu grubun kontrolünü elinde tutmaya devam edip edemeyeceği artık her zamankinden daha şüpheli.
Independent Türkçe

 



Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
TT

Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi, İsrail ordusunu bir sivili ‘vahşice’ öldürmekle suçlayarak, kızlarının ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, dün (Cuma) işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde düzenlenen gösteride ‘başından bir kurşunla’ vuruldu. İşgal karşıtı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü barış aktivisti olan kurbanın ailesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O, İsrail ordusu tarafından hukuka aykırı bir şekilde hayatımızdan koparıldı. ABD vatandaşı olan Ayşenur, İsrail askeri tarafından öldürüldüğünde barışçıl bir şekilde adaleti savunuyordu.”

Kurbanın ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti. Aile tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur'un ölüm koşulları göz önüne alındığında, bir İsrail soruşturması uygunsuz olacaktır. Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı bir Amerikan vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talimatı vermeye ve sorumluların tam olarak hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray bugün (Cumartesi) erken saatlerde, Filistinli yetkililere göre ABD vatandaşı aktivistin öldürülmesinden ‘derin rahatsızlık’ duyduğunu belirterek, İsrail'e uluslararası toplumda büyük tepkilere neden olan cinayeti soruşturması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington'un ‘daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştığını ve olayla ilgili bir soruşturma talep ettiğini’ belirterek, trajik ölüm karşısında derin bir şok yaşadıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu trajik kayıptan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, gerçek bilgileri toplamaktır” diyerek, eylemlerin ve sonuçların ‘gerçeklere dayanacağını’ kaydetti.

Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olan Eygi'nin dün İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık gösterinin bir parçası olarak Beyta beldesinde bulunduğu belirtildi. Filistin topraklarında yabancı gönüllüleri organize eden Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail güçlerinin dün sabah haftalık protesto sırasında uluslararası insan hakları aktivistini ‘kasten vurarak öldürdüğünü’ bildirdi. Şarku’l Avsat’ın The Guardian'dan aktardığı habere göre hareket gönüllünün ismini vermedi.

 Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)

Uluslararası Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çoğunlukla erkek ve çocukların namaz kıldığı gösteri, bir tepede konuşlanmış İsrail ordusu tarafından şiddetle karşılandı. Gönüllü, Nablus'taki yerel bir hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.”

Türkiye ve Katar, Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin Batı Şeria'da Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde ‘yerleşimlere karşı barışçıl bir gösteriye’ katıldığı sırada öldürülmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, bir ABD vatandaşının Batı Şeria'nın kuzeyinde yerleşim karşıtı yürüyüşe katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye, aktivistin ‘İsrail işgal askerleri’ tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ‘vahşi’ eylemi kınadı.

WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Eygi’nin kritik kafa travmasıyla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu, güçlerinin ‘askerlere taş atan ve onlara tehdit oluşturan şiddet kışkırtıcısına ateş ederek karşılık verdiğini’ belirtti.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, Beyta beldesine bakan ve aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen Eviatar yerleşimine karşı haftalık protestolar düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin dünkü gösteri sırasında başından vurulduğunu ve Rafidiya Hastanesi de aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü doğruladı.

İsrail 1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria'da en az 660 Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde bölgedeki Filistinlilerin saldırılarında aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu en az 23 İsrailli öldürüldü.