Kadavra çetesi çökertildi

Baskınlarda 18 ton kemik bulundu

Polis baskınlarında, kadavralardan elde edilen tonlarca kemik ele geçirildi (Unsplash)
Polis baskınlarında, kadavralardan elde edilen tonlarca kemik ele geçirildi (Unsplash)
TT

Kadavra çetesi çökertildi

Polis baskınlarında, kadavralardan elde edilen tonlarca kemik ele geçirildi (Unsplash)
Polis baskınlarında, kadavralardan elde edilen tonlarca kemik ele geçirildi (Unsplash)

Çin'de krematoryumlardan en az 4 bin ceset çalan suç çetesiyle ilgili soruşturma başlatıldı. 

Hong Kong merkezli İngilizce yayın yapan South China Morning Post'un (SCMP) aktardığına göre en az 7 eyalette faaliyet gösteren organize suç örgütü, Çin'deki krematoryum ve laboratuvarlardan en az 4 bin ceset çaldı. 

Çin'in kuzeyindeki Şansi eyaletinin başkenti Taiyuan'daki savcılığın başlattığı soruşturmada, çetenin 2015-2023'te yasadışı faaliyetlerinden yaklaşık 380 milyon Çin Yuanı (yaklaşık 1,7 milyar TL) kazandığı belirlendi. 

Şansi Aorui Biomaterials, Şansi Osteorad Biomaterials ve Siçuan Hengpu Technology şirketlerinin yasadışı yollardan bu kadavraları alarak, diş kemik grefti ürettiği öne sürülüyor. 

Bu greftler, çenede kemik kaybı yaşandığı zaman bölgedeki kemik yoğunluğunu artırmak için uygulanan bir malzeme. Genellikle implant işlemlerinden önce de kullanılan greftler insan ya da hayvan kemiklerinden üretilebiliyor. 

Soruşturma belgelerine göre ceset kaçakçılığı operasyonunda, aralarında cenaze evi işletmecilerinin, doktorların ve şirket yöneticilerinin yer aldığı en az 75 kişi gözaltına alındı.

Amerikan haber dergisi Newsweek'in aktardığına göre Şansi Osteorad Biomaterial, Taiyuan'da 1962'de kurulan Çin Radyasyondan Korunma Enstitüsü'nün (CIRP) bir yan kuruluşu. CIRP, Çin devletine ait Ulusal Nükleer Şirketi'ne bağlı faaliyet gösteriyor. 

Haberde, 1999'da kurulan Şansi Osteorad şirketinin ülkenin en büyük diş kemik grefti üreticilerinden olduğu belirtiliyor.

Ceset kaçakçılığı skandalına üniversitelerin karıştığı da öne sürülüyor. Soruşturma kayıtlarına göre, Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi'ndeki Guilin Tıp Üniversitesi'nin anatomi bölümü, cenaze evlerinden tanesi yaklaşık 900 Çin Yuanı'na en az 450 kadavra satın aldı. Bölümün daha sonra bunlardan en az 300'ünü tanesi yaklaşık 10 bin Çin Yuanı'na Şansi Osteorad'a sattığı savunuluyor.

Şandong eyaletindeki Kingdao Üniversitesi'nde bir cerrahın da aynı firmaya yüksek fiyatlardan kadavra sattığı öne sürülüyor. 

Çin polisinin soruşturma kapsamında çeşitli noktalara düzenlediği baskınlarda 18 ton kemik ve 34 bin adet yarım kalmış veya tamamlanmış diş kemik grefti bulduğu bildirildi. 

Diğer yandan Şansi Aorui şirketinin yöneticisi olduğu belirtilen ve adı "Su" olarak paylaşılan şüphelinin suçunu kabul ettiği aktarıldı. 

Taiyuan savcılığından SCMP'ye gönderilen açıklamada, kadavraları çalıp satan suç örgütüyle ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, sürece dair daha fazla detay paylaşılmadı.

Independent Türkçe, SCMP, Newsweek, TASS



Trump, ABD'nin nükleer silah denemeleri yapacağını doğruladı

Trump, Air Force One uçağında gazetecilere konuşuyor (AFP)
Trump, Air Force One uçağında gazetecilere konuşuyor (AFP)
TT

Trump, ABD'nin nükleer silah denemeleri yapacağını doğruladı

Trump, Air Force One uçağında gazetecilere konuşuyor (AFP)
Trump, Air Force One uçağında gazetecilere konuşuyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin diğer ülkeler gibi nükleer silah denemeleri yapacağını söyledi, ancak planların nükleer savaş başlığı patlatmayı içerip içermediği konusunda yorumda bulunmadı.

Trump, hafta sonu Florida'ya gitmek üzere yola çıkan Air Force One uçağında gazetecilere, "Size söylemek istemiyorum ama biz de diğer ülkeler gibi nükleer denemeler yapacağız" dedi.

Trump, geçen ay ABD ordusuna 33 yıllık bir aradan sonra nükleer silah denemelerine derhal yeniden başlama emri vermiş, bu sürpriz duyuruyu Güney Kore'nin Busan kentinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ticaret görüşmeleri için helikopterle giderken Truth Social platformunda yapmıştı.


İran, Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankerine el koydu

İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)
İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)
TT

İran, Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankerine el koydu

İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)
İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)

Deniz güvenlik kaynakları, İran Devrim Muhafızları'nın dün Marshall Adaları bayraklı petrol ürünleri tankeri "Talara"yı durdurarak İran karasularına götürdüğünü, geminin operatörünün ise mürettebatla iletişimin kesildiğini duyurduğunu belirtti.

İngiliz ordusu ise Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir geminin aniden İran karasularına doğru rota değiştirmesi nedeniyle arkasında "devlet faaliyeti" olabileceği uyarısında bulunurken, İngiliz özel güvenlik şirketi "Ambry", Hürmüz Boğazı'ndan güneye doğru seyreden gemiye daha önce 3 küçük botun yaklaştığını ve tankeri durdurduğunu bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre denizcilik kaynakları tankerin BAE açıklarında, Şarika'dan Singapur'a doğru Hint Okyanusu'nda seyrettiğini belirtti. İngiliz Vanguard Group da İran Devrim Muhafızları'nın tankeri denizde durdurduğunu ve İran kıyılarına yönlendirdiğini bildirdi.


Trump: BBC'ye 5 milyar dolara kadar dava açacağız

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump: BBC'ye 5 milyar dolara kadar dava açacağız

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı açıklamada, İngiliz Yayın Kuruluşu'nun (BBC) konuşmalarından birinde yaptığı yanıltıcı düzenleme nedeniyle özür dilemesinin ardından, şirkete dava açacağını ve 1 ila 5 milyar dolar arasında tazminat talep edeceğini söyledi. BBC, herhangi bir tazminat ödemeyi düşünmediğini belirtti.

Trump, Air Force One uçağında gazetecilere şunları söyledi: "Onlara muhtemelen gelecek hafta bir ila beş milyar dolar arasında herhangi bir miktarda dava açacağız. Sanırım bunu yapmalıyım. Onlar bile hile yaptıklarını itiraf ettiler."

Trump'ın avukatları pazartesi günü BBC'ye bir mektup göndererek, 2021'deki ABD Kongre Binası isyanları öncesinde yaptığı konuşmanın düzenlenmiş bir videosunu yayınlayarak başkana iftira attığını iddia etti ve özür dilemesi ve tazminat ödemesi için cuma gününe kadar süre verdi.

Trump, "Birleşik Krallık halkı yaşananlardan dolayı çok öfkeli... çünkü bu, BBC'nin sahte haber yaptığını gösteriyor" dedi.

Konuyu, BBC'nin bağımsızlığını desteklerken Trump'a karşı taraf tutmaktan kaçınan İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüşmeyi planladığını da ifade etti.

Trump, "Hafta sonu onu arayacağım. Beni aradı. Çok utanıyor" diye devam etti.

BBC, pazartesi günü, geçen yılın ekim ayında yayınladığı bir belgeselde, ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerini 2021'de Kongre Binası'na saldırmaya doğrudan kışkırttığını öne süren yanıltıcı bir düzenleme nedeniyle "yanlış değerlendirme" yaptığı için özür diledi.

BBC Genel Müdürü Tim Davie ve Haber Müdürü Deborah Turney, yaşanan tartışmalar nedeniyle pazar günü istifa etti.

BBC, perşembe günü yaptığı açıklamada, kurumun başkanı Samir Shah'ın "Beyaz Saray'a, Başkan Trump'a, kendisinin ve kurumun başkanın konuşmasını sentezledikleri için özür dilediğini açıklayan kişisel bir mektup" gönderdiğini bildirdi.

Şöyle devam etti. “BBC olarak videonun düzenlenme biçiminden içtenlikle üzüntü duyuyoruz, ancak iftira iddiası için bir dayanak olduğunu kesinlikle reddediyoruz” ifadesini kullandı.