Biden ve Starmer Ukrayna'ya destek sözü verdi, Kiev'e uzun menzilli füze verme kararını erteledi

Washington ve Londra Putin'in tehditlerini reddetti

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Washington DC'deki Beyaz Saray'ın Mavi Odasında bir araya geldi (EPA)
ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Washington DC'deki Beyaz Saray'ın Mavi Odasında bir araya geldi (EPA)
TT

Biden ve Starmer Ukrayna'ya destek sözü verdi, Kiev'e uzun menzilli füze verme kararını erteledi

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Washington DC'deki Beyaz Saray'ın Mavi Odasında bir araya geldi (EPA)
ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Washington DC'deki Beyaz Saray'ın Mavi Odasında bir araya geldi (EPA)

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD'nin Kiev'e uzun menzilli ATACMS füzeleri sağlama planlarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadan ve İngiltere'nin Ukrayna'ya Storm Shadow silahları sağlama niyetine açıklık getirmeden, Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteklerini bir kez daha teyit ettiler.

Biden, İngiltere Başbakanı ve heyetini dün akşam (Cuma) Beyaz Saray'ın Mavi Salonunda kabul etti. İki saat sürmesi planlanan görüşme, iki liderin kritik önem taşıyan Storm Shadow füzeleri konusunda karar vermekten kaçınması nedeniyle bir buçuk saate indirildi.

Görüşmenin başında Biden, ABD'nin Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekleme konusunda İngiltere ile dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı kazanamayacağını ve Ukrayna halkının galip geleceğini ifade etti. Starmer ise önümüzdeki hafta ve ayların, Ukrayna'yı özgürlük savaşında desteklemeye devam etmek açısından kritik olabileceğini kaydetti.

Gazetecilerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer tehditleri ve NATO'ya yönelik savaş ilanını sorması üzerine ABD Başkanı, “Vladimir Putin hakkında fazla düşünmüyorum” dedi. Ukrayna'nın Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için uzun menzilli füzeler edinme arzusuna ilişkin bir soruya yanıt olarak Biden, “Bunu müzakere edeceğiz” demekle yetindi.

Yapıcı görüşme

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise Birleşik Krallık ve ABD'nin Ukrayna'nın Rus hedeflerini vurmak üzere uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verip vermeyeceği konusunda herhangi bir işaret vermedi. Başkan Biden ve üst düzey ABD'li yetkililerle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Biden ile Ukrayna konusunda uzun ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olduğunu, Ukrayna'nın kendini savunma hakkını vurguladığını ve Ukrayna'daki strateji konusunda geniş bir müzakere gerçekleştirdiğini söyledi.

Görüşmelerde İsrail'in Gazze'deki savaşı, “Hamas” tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması ve derhal ateşkes sağlanması için bir anlaşma yapılması ve Gazze'ye insani yardım akışının arttırılması ihtiyacı ile Hint-Pasifik bölgesinin geleceği de dahil olmak üzere bir dizi jeopolitik konuya değinildiğini açıklayan İngiltere Başbakanı, “ABD ve İngiltere'nin birlikte çalışamayacağı küresel boyutta hiçbir konu yoktur” ifadelerini kullandı.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir İngiliz yetkili, toplantının odak noktasının belirli silahların tartışılmasından ziyade, Ukrayna'nın kendini savunmak için nasıl iyi bir konuma getirilebileceğine dair açık bir konuşma olduğunu belirtti.

Beyaz Saray, görüşmelerde İran ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah tedariki ve Çin'in Rusya'nın savunma sanayi üssüne verdiği destekle ilgili endişelerin yanı sıra, iki liderin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılıklarını, acil ateşkes ihtiyacını, rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze'ye yardım ulaştırılmasını ve İsrail'in sivilleri korumak ve Gazze'deki korkunç insani durumu ele almak için daha fazlasını yapması gerektiğini yeniden teyit ettiklerini belirtti. Biden ve Starmer İran destekli Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılarını da kınadı.

ABD isteksizliği ve İngiliz hazırlığı

Biden yönetimi, Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için gelişmiş Batılı silah sistemlerini kullanmasına izin verme konusunda isteksiz kaldı. Kapsamlı görüşmelerin ardından Biden yönetimi, ABD silahlarının kullanımı üzerindeki bazı kısıtlamaları hafifleterek, Ukrayna'nın sınırlarının ötesindeki Rus güçlerine karşı sınırlı savunma saldırıları düzenlemesine izin verdi.

Öte yandan Birleşik Krallık, Ukrayna'ya askeri varlıklar ve füzeler teslim etmeye istekli olduğunu ifade etti ve Ukrayna'ya 155 mil menzilli (şu anda Ukrayna tarafından kullanılan füzelerin menzilinin üç katı) Storm Shadow füzeleri sağladı. Ancak bunların ABD ile koordine edilmeden, ABD'nin lojistik desteği ve ABD yönetiminden yeşil ışık alınmadan, Rusya içindeki hedeflere yönelik olarak kullanılmamasını şart koştu.

Biden'ın kıdemli yardımcıları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kışkırtmak yerine Rusya topraklarının derinliklerini hedeflemenin etkinliği konusundaki şüphelerini dile getirdi. Putin, "Batılı ülkelerin Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler sağlama girişiminin çatışmanın (özünü) değiştireceği" tehdidinde bulundu ve Bu, NATO ülkelerinin- ABD ve Avrupa ülkelerinin- Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir” dedi. Putin, altı İngiliz diplomatı casuslukla suçlayarak Moskova'dan sınır dışı etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy uzun menzilli saldırı füzeleri için bastırmaya devam etti ve geçtiğimiz ay üst düzey yardımcılarını, Ukraynalıların yok edilebileceğini söylediği Rusya içindeki potansiyel hedeflerin bir listesiyle Washington'a gönderdi. Zelenskiy'nin iki gün önce Kiev'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'ye bu silah ve füzelere olan ihtiyacını dile getirmesi ve ABD Dışişleri Bakanı'nın Ukrayna'nın mesajını Başkan Biden'a iletme sözü vermesi, ABD yönetiminin politikasında bir değişiklik olabileceği yönündeki spekülasyonları körükledi.

BM Genel Kurulu çerçevesinde Başkan Biden ile bir araya gelecek olan Zelenskiy, ABD Başkanı ile görüşmek üzere bir zafer planı hazırladığını, bu planın savaşı sona erdirmenin yolunu açabileceğini, ABD ve Batılı müttefiklerin desteklemesi halinde, Ukrayna'nın Rusya'yı savaşı sona erdirmeye zorlamasının kolay olacağını söyledi.



Netanyahu Safiyuddin suikastını doğruladı: Nasrallah'ı, halefini ve halefinin halefini öldürdük

TT

Netanyahu Safiyuddin suikastını doğruladı: Nasrallah'ı, halefini ve halefinin halefini öldürdük

Netanyahu Safiyuddin suikastını doğruladı: Nasrallah'ı, halefini ve halefinin halefini öldürdük

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada İsrail'in geçtiğimiz perşembe günü Beyrut'ta düzenlenen bir hava saldırısında hedef alınan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın halefi Haşim Safiyuddin'i ortadan kaldırmayı başardığını söyledi. Netanyahu İsrail'in Safiyuddin’in halefini de ortadan kaldırmayı başardığını açıkladı, ancak isim vermedi.

Netanyahu, Lübnan halkına hitaben yayımladığı İngilizce görüntülü mesajda, “İsrail Hizbullah'a darbe vurdu ve zayıflattı. Nasrallah'ın kendisi, halefi ve halefinin halefi de dâhil olmak üzere binlerce teröristi ortadan kaldırdı. Hizbullah bugün uzun yıllardır olmadığı kadar zayıflamış durumda” ifadelerini kullandı.

Gazze'deki gibi bir yıkım

İsrail Başbakanı, Lübnan halkını, ülkelerini Hizbullah'tan ‘kurtarmadıkları’ takdirde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere benzer bir ‘yıkım ve acı’ ile karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı. Netanyahu, “Lübnan'ı, Gazze'de tanık olduklarımıza benzer yıkım ve acılara yol açacak uzun süreli bir savaşın uçurumuna düşmekten kurtarmak için bir fırsatınız var. Lübnan halkı, size sesleniyorum, ülkenizi Hizbullah'tan kurtarın ki bu savaş dursun” dedi.

Öte yandan Reuters'ın haberine göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün sabah, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın halefinin ortadan kaldırılmış gibi göründüğün açıklamasında bulundu.

Pazartesi günü Şarku’l Avsat’a konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, Nasrallah'ın muhtemel halefi olan Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin’in geçtiğimiz perşembe günü akşam saatlerinde Beyrut'un güney banliyölerine gerçekleştirilen bir hava saldırısında öldürüldüğüne dair ‘istihbari bir kanaat’ olduğunu söyledi.

“Hizbullah lideri olmayan bir örgüt haline geldi”

İsrail Savunma Bakanı Gallant, İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı’nı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın lideri olmayan bir örgüt olduğunu, Nasrallah'ın ve yerine geçecek kişinin de muhtemel ortadan kaldırıldığını belirtti. Gallant, “Bunun olan her şey üzerinde dramatik bir etkisi var. Karar verecek kimse yok, eyleme geçecek kimse yok” diye konuştu.

Hizbullah'ın ateş gücü kabiliyetlerinin de ağır bir darbe aldığını söyleyen İsrail Savunma Bakanı, “Attığımız adımlar Ortadoğu'nun her yerinde gözlemleniyor. Lübnan'daki duman dağıldığında, İran en değerli varlığını, yani Hizbullah'ı kaybettiğini anlayacak” ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, İsrail tarafından 27 Eylül'de Beyrut'un güney banliyölerine düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmüştü.