Trump'la seyahat eden komplo teorisyeni merak konusu oldu

Bazı ifadeleri Cumhuriyetçileri dahi dehşete düşürüyor

Loomer, Cumhuriyetçi Parti'nin adayını Trump-Harris tartışmasında da yalnız bırakmadı (Reuters)
Loomer, Cumhuriyetçi Parti'nin adayını Trump-Harris tartışmasında da yalnız bırakmadı (Reuters)
TT

Trump'la seyahat eden komplo teorisyeni merak konusu oldu

Loomer, Cumhuriyetçi Parti'nin adayını Trump-Harris tartışmasında da yalnız bırakmadı (Reuters)
Loomer, Cumhuriyetçi Parti'nin adayını Trump-Harris tartışmasında da yalnız bırakmadı (Reuters)

Bir kere daha başkan seçilmek için kampanyasını sürdüren Donald Trump'ın yanındaki bir isim son günlerde daha çok dikkat çekiyor. 

Radikal sağcı komplo teorisyeni Laura Loomer'ın eski başkanla sık görüşmesi, Cumhuriyetçilerde dahi soru işaretleri yarattı. 

Müslüman karşıtı söylemleriyle bilinen ve ABD yönetiminin 11 Eylül'ü planladığını öne süren Loomer, 2001'de meydana gelen saldırıların yıldönümünde düzenlenen etkinliklerde Trump'ın yanındaydı. 

31 yaşındaki Loomer'ın başkan adayının uçağında yer bulabilmesi, Trump'ın başkanlık münazarasında "Göçmenler evlerde beslenen kedi ve köpekleri kaçırıp yiyor" argümanını tekrarlamasıyla ilişkilendiriliyor. 

Zira başkan adaylarının ilk ve tek canlı yayın karşılaşması olması beklenen ve salı gecesi düzenlenen etkinlikten bir gün önce Loomer, X (Twitter) hesabında benzer sözler sarf etmişti. 

Başkan yardımcısı adayı J.D. Vance'in de yalanlanmasına rağmen aynı lafları söylemesi de, bu iddianın Loomer'la bağlantılı olduğunu düşünenleri korkutuyor.

11 Eylül anmasında Trump'ın fotoğrafını çeken Loomer (soldaki) etkinlikte "misafir" titriyle yer aldığını söyledi (AP)11 Eylül anmasında Trump'ın fotoğrafını çeken Loomer (soldaki) etkinlikte "misafir" titriyle yer aldığını söyledi (AP)

Trump'ın kampanya ekibinden kaynaklar, Amerikan basınına konuşarak Loomer'ın kendilerine seçimi kaybettirmesinden korktuklarını dile getiriyor. 

Geçen sene Trump'ın ona seçim kampanyasında resmi bir görev vermeyi düşündüğü ancak danışmanlarının, zarar verebileceği gerekçesiyle Loomer'a karşı çıktığı bildiriliyor.

Örneğin meşhur Trump destekçilerinden Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene, Loomer'ın önceki günlerde "Harris seçilirse Beyaz Saray köri kokacak" demesini açıkça eleştirdi.

Beyaz Saray da perşembe günü Trump'ı Loomer'la ilişkisinden dolayı kınadı. 

Mevcut Başkan Yardımcısı Harris'e karşı söylenen ırkçı ifadelere tepki gösteren Sözcü Karine Jean-Pierre, "Hiçbir lider kendisini böylesine ırkçı bir zehir ve çirkinlik yayan biriyle ilişkilendirmeyi kabul etmemeli" dedi. 

Sosyal medya üzerinden yanıt veren Loomer, Haitili göçmenlerin ev hayvanlarını yediğini söylediği için, ebeveynleri Haitili olan Jean-Pierre'in rahatsız olduğunu savundu. 

Loomer "bağımsız" bir şekilde Trump'ı desteklediğini savunuyor. 

1993'te Arizona'da doğan Loomer, radikal sağ çevrelerle teması bulunan biri. Kendisini araştırmacı gazeteci olarak tanımlıyor. 

2020'de Trump'ın desteğiyle Florida'dan Temsilciler Meclisi'ne girmeye çalışsa da Demokrat Partili Lois Frankel'e kaybetti. 

2022'de şansını tekrar denedi ancak sonuç yine hüsran oldu. 

Artık Kamala Harris'in siyah olmadığını ve George Soros'un oğlunun Trump'ın öldürülmesi için gizli mesajlar yolladığını savunan komplo teorileriyle gündemde. 

Loomer, Facebook ve Instagram'ın yanı sıra otomobil çağırma uygulamalarından da kovuldu. Uber ve Lyft'ten niye atıldığını anlatırken Müslüman sürücüler hakkında yaptığı yorumları gerekçe gösteriyor ve kendini "gururlu İslamofobik" diye nitelendiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Trump, "Onu yanı başınızda isterseniz" diyerek ve Truth Social hesabında videolarını paylaşarak Loomer'ı destekliyor. 

Independent Türkçe, BBC, Reuters



Avrupa Konseyi Başkanı, İrlanda'daki insansız hava aracı uçuşlarının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
TT

Avrupa Konseyi Başkanı, İrlanda'daki insansız hava aracı uçuşlarının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)

Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin aralık ayındaki resmi ziyareti için İrlanda'ya gelen uçağında görülen insansız hava araçlarının arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Costa, İrlanda Başbakanı Micheál Martin ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: "Ne yazık ki, geçen hafta Dublin'de yaşananlar, Rusya'nın Avrupa topraklarındaki saldırı ve tehditlerinin bir başka örneğidir."

Martin bu görüşü destekleyerek, Rus büyükelçisinin ülkesinin olaya karışmadığı yönündeki inkârını reddetti.

Irish Times, Rus büyükelçiliğinden yapılan bir açıklamayı aktararak, olayı Rusya'nın müdahalesi olarak gösterme girişimlerini kesin bir dille reddettiğini ve bu tür iddialar için hiçbir dayanak olmadığını belirtti.

İrlanda Başbakanı şunları söyledi: “Rus büyükelçisiyle aynı fikirde değilim. Aynı büyükelçinin 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme niyetinde olmadığını bize temin ettiğini hatırlatmak isterim ve olayların nasıl sonuçlandığını gördük.”

Martin sözlerine şöyle devam etti: “Antonio'nun da söylediği gibi, insansız hava aracı olayı, diğer Avrupa ülkelerinde meydana gelen benzer olaylar dizisinin bir parçasıdır diye düşünüyorum.”

İrlanda polisi cuma günü insansız hava aracı saldırısıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Olayı ilk duyuran İrlanda'nın günlük gazetesi The Journal, olayın 1 Aralık'ta yerel saatle 23:00 civarında, Zelenskiy'nin uçağı Dublin Havalimanı'na iniş yapmak üzereyken meydana geldiğini belirtti.

Ziyaret nedeniyle oluşturulan uçuşa yasak bölgeye, planlanan uçuş rotalarını izleyen birkaç insansız hava aracı girdi; uçak ise planlanandan biraz daha erken gelmişti.

Son haftalarda Avrupa'daki hassas tesisler üzerinde insansız hava aracı uçuşları birkaç kez rapor edildi ve politikacılar bu operasyonların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.


Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu

Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
TT

Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu

Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu ve Avrupa'yı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmemekle suçladı. Dün Politico'ya verdiği röportajda Trump, "Seçimlerin zamanı geldiğini düşünüyorum" diyerek Kiev'i seçimlerden kaçınmak için "savaşı kullanmakla" suçladı.

Trump, pazar günü Ukrayna Devlet Başkanı hakkında yaptığı eleştirileri tekrarlayarak, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planını okumadığını iddia etti. ABD Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Birçok insan ölüyor. Bu yüzden, okuması gerçekten iyi olurdu." Trump ayrıca Rusya'nın askeri olarak "üstün" olduğunu ve rakibinden "çok daha büyük" olduğunu da öne sürdü.

Trump ayrıca Avrupa'ya sert bir saldırı başlatarak, Avrupa'yı "zayıf insanlar" tarafından yönetilen "yozlaşmış" ülkeler grubu olarak nitelendirdi.


Trump, Zelenskiy'ye ABD'nin barış teklifine günler içinde yanıt vermesi için süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
TT

Trump, Zelenskiy'ye ABD'nin barış teklifine günler içinde yanıt vermesi için süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)

Financial Times dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'ye, ABD'nin belirsiz güvenlik garantileri karşılığında Ukrayna'nın topraklarından vazgeçmesini öngören barış teklifine yanıt vermesi için günler verdiğini bildirdi.

Gazete, bilgilendirilmiş kaynaklara atıfta bulunarak, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın cumartesi günü Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner ile yaptığı iki saatlik telefon görüşmesinde, hızlı bir karar vermesi için baskı gördüğünü Avrupalı ​​mevkidaşlarına söylediğini belirtti.

Bilgilendirilmiş bir kaynak, Trump'ın "Noel'e kadar" bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.

Yetkililer, Zelenskiy'nin Amerikalı elçilere, Washington'ın önerisine yanıt vermeden önce diğer Avrupalı ​​müttefiklerle görüşmek için zamana ihtiyacı olduğunu söylediğini bildirdi. Kiev, ABD'nin Avrupa'nın onayını almadan ilerlemesi durumunda, Batı birliğinin zayıflayabileceğinden endişe ediyor.

Dün Politico'da yayınlanan bir röportajda ABD Başkanı, Avrupa'ya saldırdı ve onu "zayıf insanlar" tarafından yönetilen "yozlaşmış" uluslar grubu olarak tanımladı.

Trump, geleneksel ABD müttefiklerini küçümseyerek, göçü kontrol altına alamamak ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirememekle suçladı. Ayrıca, kıta için kendi vizyonuyla örtüşen Avrupalı ​​siyasi adayları destekleyeceğine dair imada bulundu.

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmayla ilgili olarak Avrupalılara hiçbir güvence vermedi, bunun yerine Rusya'nın açıkça daha güçlü bir konumda olduğunu belirtti. Ülkesinde yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya olan Ukrayna cumhurbaşkanına yönelik bir başka meydan okumada Trump, Ukrayna'nın yeni seçimler yapması çağrısını yineledi.