İsrail ordusu kuzeydeki operasyonlar için 4 yedek tugayı daha göreve çağırdı

Şarku'l Avsat'a konuşan bir güvenlik kaynağı, Lübnan topraklarına henüz bir kara saldırısı olmadığını bildirdi

TT

İsrail ordusu kuzeydeki operasyonlar için 4 yedek tugayı daha göreve çağırdı

İsrail ordusu kuzeydeki operasyonlar için 4 yedek tugayı daha göreve çağırdı

İsrail ordusu bugün (Salı) yaptığı açıklamada, kuzey sınırındaki operasyonlar için dört yedek tugayı daha göreve çağırdığını duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, “Bu, Hizbullah terör örgütüne karşı operasyonel faaliyetlerin sürdürülmesine ve kuzey İsrail sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmeleri de dâhil olmak üzere operasyonel hedeflere ulaşılmasına olanak sağlayacaktır” denildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin aylardır Lübnan'ın güneyinde operasyonlar düzenlediğini, Hizbullah'ın tünellerini, evlerin altındaki silah depolarını ve Lübnanlı grubun saldırı planlarını ortaya çıkardığını söyledi.

Hagari, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a karşı ‘sınırlı’ bir kara operasyonu başlattığını resmen duyurmasından saatler sonra bu ayrıntıları ilk kez açıkladığını ifade etti.

Hagari, bu türde onlarca operasyonun Hizbullah'ın İsrail'e girme ve Hamas tarafından geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde gerçekleştirilen tarzda bir saldırı gerçekleştirme planlarını ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkardığını belirtti.

Henüz kara harekâtı yok

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, Tel Aviv'in Güney Lübnan'da ağır çatışmalara girdiğini açıklamasına rağmen İsrail güçlerinin henüz Lübnan topraklarına girmediğini doğruladı.

Kaynak, İsrail ordusunun sınırın farklı bölgelerinde manevralar yaptığını, ancak güçlerinin sınırı geçmediğini ve kimseyle çatışmaya girmediğini bildirdi.

İsrail'in bu tür operasyonları daha önce iki kez gerçekleştirdiğini ifade eden kaynak, ancak bu kez geniş bir medya kampanyasının eşlik ettiğini söyledi.

Kaynak, İsrail'in bu hamlelerinin Lübnan tarafındaki durumun nabzını tutmayı ve Hizbullah savaşçılarını harekete geçmeye, pozisyonlarını göstermeye ve ne ölçüde hazır olduklarını keşfetmeye zorlamayı amaçladığını tahmin ediyor.

İsrail'in Hizbullah'la ‘şiddetli çatışmalar’ yaşandığına dair açıklamalarına rağmen İran destekli Hizbullah İsrail güçleriyle çatışma yaşandığına dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Hizbullah'a bağlı medya kuruluşları top atışlarının sıklığının ve patlama seslerinin Kafr Kila Tel en-Nahhas ekseninde, el-Hıyam ovasında ve el-Hıyam’ın güney eteklerinde yoğunlaştığını söyledi.

Reuters daha sonra İsrailli bir güvenlik yetkilisinin şu ana kadar Hizbullah güçleriyle herhangi bir çatışma rapor edilmediğini söylediğini aktardı.

Yetkili, “İsrail'in kara operasyonu sınırlı ve Beyrut'u hedef alan daha geniş bir operasyon seçeneği masada değil” dedi.

Güvenlik yetkilisi ayrıca, birliklerin Lübnan topraklarının ne kadar derinliklerinde olduğunu belirtmekten kaçınarak sadece sınıra ‘yakın’ olduklarını söyledi.

“Söz konusu kuvvetler sınırlı operasyonlar gerçekleştiren türden” diyen yetkili, ‘operasyonların yer ve zaman açısından sınırlı olduğunu’ vurguladı.

New York Times'a göre İsrail, Lübnan'ı işgalinin ilk aşamasına, geçen yıl ekim ayında Gazze Şeridi'ni işgal etmek için ayırdığından daha az asker ayırmış görünüyor. İsrail ordusu, 10 binden fazla askerden oluşan bir tümenin dün gece Lübnan sınırındaki operasyonda yer aldığını söyledi, ancak sınırı kaç askerin geçtiği henüz belli değil. İsrail ordusu Gazze Şeridi Güney Lübnan'dan çok daha küçük ve düzlük olmasına rağmen orayı iki tümenle işgal etmişti.

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) İsrail'in sınırı geçmesinin Lübnan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ‘ihlali’ olduğu uyarısında bulundu. UNIFIL tarafından yapılan açıklamada, “Lübnan'a herhangi bir geçiş Lübnan'ın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının ihlalidir” denildi.

Tüm tarafları ‘sadece daha fazla şiddet ve kan dökülmesine yol açacak bu tür eylemlerden kaçınmaya’ çağıran UNIFIL, ‘mevcut yolda devam etmenin bedelinin çok yüksek olacağı’ uyarısında bulundu.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais