ABD'nin Libya'daki stratejik amaçlı diplomatik faaliyetleri

Analistlere göre ABD Rusya'nın Libya’daki enerji kaynaklarına erişimini engellemeye çalışıyor

ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland (ABD’nin Trablus Büyükelçiliği Facebook sayfası)
ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland (ABD’nin Trablus Büyükelçiliği Facebook sayfası)
TT

ABD'nin Libya'daki stratejik amaçlı diplomatik faaliyetleri

ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland (ABD’nin Trablus Büyükelçiliği Facebook sayfası)
ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland (ABD’nin Trablus Büyükelçiliği Facebook sayfası)

Kerime Naci

ABD diplomasisi, Libya’nın doğusundaki ve güneyindeki bazı üsleri, Libya'yı Nijer, Sudan ve Çad'a sızmak için bir geçit olarak kullanan Rus paralı asker grubu Wagner’in kalıntıları ve Afrika Lejyonu unsurları için merkezlere dönüştüren Rusya’nın Libya'daki izlerini ortadan kaldırmaya çalışıyor.

ABD, özellikle Nijer'in merkezinde bulunan Agadez kenti yakınlarındaki ‘Niger Air Base 201’ isimli insansız hava aracı (İHA) üssünden ayrılmak zorunda kaldıktan sonra kıtadaki nüfuzunu daha fazla kaybetmekten endişe ediyor. Bu yüzden Libya'daki varlığını yoğunlaştırma kararı aldı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Rusya’nın Afrika’da artan nüfuzunu kontrol altına almak amacıyla ABD'nin Libya'daki varlığını güçlendirme çabaları çerçevesinde ABD Kongresi’nden Libya'daki diplomatik varlığını sürdürmek için 2025 bütçesinden 57,2 milyon dolar ayırmasını istedi.

Diplomatik yoğunluk

ABD'nin Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander kısa bir süre önce Libya’nın batısındaki Trablus’ta ve doğusundaki Bingazi'de bazı toplantılar düzenleyerek başta petrol sahalarının kapatılmaya devam edilmesi ve Libya'nın sınır kontrol kabiliyetlerinin güçlendirilmesi olmak üzere çeşitli konuları ele aldı. Toplantılarda Kuzey Afrika'da güvenlik ve istikrar ile terörle mücadele konularına da değinildi.

ABD Ordusu Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General Michael Langley, Sahel bölgesi ülkelerinde kötüleşen güvenlik durumu karşısında Washington'ın Libya'nın etrafını saran tehditlere ilişkin endişelerini iletti. General Langley, ağustos ayı sonlarında Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başkanı Abdulhamid Dibeybe ve Libya Ulusal Ordusu (LUO) isimli silahlı grubun lideri Halife Hafter ile yaptığı toplantılarda Libya'nın güneyinde güvenliğin sağlanması ve korunması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland, ülkesinin ‘Libya'nın güneyine odaklanan yeni bir yönelim benimsediğini’ söyledi. Askeri analistler, bu yeni yönelimi, Rusya'nın Afrika'da artan nüfuzunun Libya topraklarından uzaklaştırılması çabasının bir parçası olarak yorumladı.

Askeri analist Adil Abdulkafi, ABD'nin Mali, Nijer, Burkina Faso ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kaybettiği ‘itibarını’ Nijer'deki Amerikan askerlerinin Agadez kenti yakınlarındaki Niger Air Base 201 Üssü’nden çıkarılmasının ardından Libya çölünde aradığını söyledi. Abdulkafi AFRICOM’da görevli yaklaşık bin 100 subay ve askerin bu üsten çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

Abdulkafi, Rusya ve onun Afrika’daki askeri uzantıları olan Afrika Lejyonu, Wagner kalıntıları ve Burkina Faso’da Yüzbaşı İbrahim Traore’yi koruyan (Rus askeri istihbaratı ve Rus, Arap ve Afrikalı paralı askerlerden oluşan çok uluslu) Ayı Tugayı olarak bilinen PMC Medvedi’nin talimatıyla yaklaşık 100 asker ve subayın da Çad'dan sınır dışı edildiğini söyledi.

Askeri analist, Ayı Tugayı üyelerinin Libya ve Çad başta olmak üzere birçok ülkede faaliyet gösterdiğini ve Ayı Tugayı üyelerinin başında kısa süre önce Çad'da tutuklanan ve daha önce Libya'da tutuklanmış olan yüksek rütbeli bir istihbarat subayı olan Maxim Shogali’nin geldiğini belirtti.

Rusya’nın Afrika’daki gücünün budanması

ABD'nin güneyin marjinalleştirilmesi ve batıdaki Trablus hükümeti ile doğu bölgesinin önde gelen liderleri tarafından ihmal edilmesinden yaralanarak Libya'nın güneyine odaklandığını söyleyen Abdulkafi, ABD’nin burada bir halk tabanı kazanmak gibi çeşitli hedefleri olduğundan bahsetti. ABD diplomasisinin, özellikle petrol kaynaklarının ve Libya'nın güney sınırlarının güvenliğine dikkat edilmemesinden dolayı bu stratejik bölgede kendisini etkili bir güç olarak pazarlamak için Libya devletinin güneydeki zayıflığından faydalandığını belirten askeri analist, “ABD böylece gerek batı gerekse doğu bölgeleri düzeyinde olsun yerel araçları kullanarak güney bölgesindeki rolünü güçlendirmeyi ve böylece kendisini orada pazarlayabilmeyi hedefliyor” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Abdulkafi, ABD'nin Libya'nın güneyine odaklanmasının temel amacının Libya'nın petrol kaynaklarını güvence altına almak olduğunu ve böylece ABD'nin Avrupa'ya enerji akışının devamını sağlayabileceğini, ayrıca güney bölgesinde konuşlanan ve modern silahlara sahip olan Afrika Lejyonu’nun bu hassas bölgeleri kontrol altına alma yeteneğini engellemeyi de hedeflediğini söyledi.

Askeri analist, ABD’nin diğer hedeflerinin ise Afrika Lejyonu unsurları ve Afrikalı paralı askerler için finansman kaynağı olan düzensiz göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç ağlarının yanı sıra hem Libya topraklarını hala silah ve yakıt ikmal hattı olarak kullanan Cancavid grubunun hem de Libya'nın diğer bazı bölgelerinde konuşlu Çadlı paralı askerlerin ortadan kaldırılması olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD diplomasisinin yerel güçler aracılığıyla Rusya’nın gücünü budamaya çalıştığını söyleyen Abdulkafi, batıda UBH’ye bağlı Genelkurmay Başkanı Muhammed el-Haddad ve doğuda Hafter’e bağlı Genelkurmay Başkanı Abdurrezzak en-Nazuri'nin şahsında askeri tarafların yanı sıra güney bölgesinin güvenliğini arttırmak üzere birleşik bir Libya askeri gücü oluşturabilmesi için çeşitli bölgesel istasyonlarda 5+5 Askeri Komitesi’nin üyelerini bir araya getirmesinin, bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Abdulkafi'ye göre Rusya'nın Libya'daki enerji kaynaklarına erişimini kesmek ve özellikle Libya'nın Avrupa’nın askeri üslerinin bulunduğu yerlere yakın bir konumda olması nedeniyle Libya'dan Nijer, Çad ve Sudan'a silah transferini engellemek en önemli hedef. Öte yandan Rusya, Libya'nın doğusundaki er-Recme bölgesindeki bir askeri üssü Afrika topraklarına geçiş noktası olarak kullanmaya başlamasının ardından Kuzey Afrika'da elde ettiği konumu kaybetmek istemiyor.



Kremlin, İran'ın İsrail'e saldırısının ardından Ortadoğu'da itidal çağrısında bulundu

Arama kurtarma ekipleri Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yerde çalışıyor. (AP)
Arama kurtarma ekipleri Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yerde çalışıyor. (AP)
TT

Kremlin, İran'ın İsrail'e saldırısının ardından Ortadoğu'da itidal çağrısında bulundu

Arama kurtarma ekipleri Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yerde çalışıyor. (AP)
Arama kurtarma ekipleri Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yerde çalışıyor. (AP)

Kremlin bugün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, Ortadoğu'daki durumun son derece endişe verici bir yönde geliştiğini belirterek, tüm tarafları itidalli olmaya çağırdı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın tüm taraflarla temas halinde olduğunu ve sivillerin ölümüne neden olan her türlü eylemi kınadığını söyledi.

Diğer yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Heniyye ve DMO Komutanı Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine yanıt olarak İsrail topraklarının derinliklerini hedef alan yüzlerce balistik füze fırlattığını duyurdu.

DMO dün (Salı) akşam yaptığı açıklamada, saldırının İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından onaylandığını belirtti.

“Operasyon, devletin yasal hakları ve uluslararası yasalarla uyumludur” denilen açıklamada, operasyonun İran Genelkurmay Başkanlığı'nın gözetiminde, İran ordusu ve Savunma Bakanlığı'nın yardım ve desteğiyle gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada İsrail, bu operasyona karşılık vermesi halinde gelecekte ‘şiddetli ve yıkıcı saldırılarla’ karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıldı.

Açıklamanın devamında söz konusu operasyonun, ‘Heniyye'nin Siyonist varlık tarafından öldürülmesiyle İran’ın egemenliğinin ihlal edilmesi karşısında meşru müdafaa hakkına dayanarak geldiği’ kaydedildi.

Rusya dün İsrail'i ‘derhal’ çatışmaları durdurmaya ve güçlerini Güney Lübnan'dan çekmeye çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Rusya Lübnan'a yönelik saldırıyı şiddetle kınamakta ve İsrailli yetkilileri derhal çatışmaları durdurmaya, güçlerini Lübnan topraklarından çekmeye ve Ortadoğu'daki çatışmayı çözmek için barışçıl yollar aramaya başlamaya çağırmaktadır. Silahlı saldırıya maruz kalan dost Lübnan'ın liderliği ve halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.”

Çin Dışişleri Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamada, Pekin'in Ortadoğu'daki gerilimden derin endişe duyduğunu ve Lübnan'ın egemenlik haklarının ihlal edilmesine karşı olduğunu ifade ederek, büyük dünya güçlerini gerilimin artmasını önlemek için yapıcı bir rol oynamaya çağırdı.

Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanamamasının gerginliğin temel nedeni olduğunu belirten bakanlık, taraflara Gazze Şeridi'nde bir an önce ‘kapsamlı ve kalıcı’ bir ateşkese varılması çağrısında bulundu.