İtalya'nın göçmenleri Arnavutluk'a gönderme planı: Polislere flört yasağı

İtalya'nın Gjader'de işleteceği göçmen merkezi, eski bir askeri üs arazisinde yer alıyor (AFP)
İtalya'nın Gjader'de işleteceği göçmen merkezi, eski bir askeri üs arazisinde yer alıyor (AFP)
TT

İtalya'nın göçmenleri Arnavutluk'a gönderme planı: Polislere flört yasağı

İtalya'nın Gjader'de işleteceği göçmen merkezi, eski bir askeri üs arazisinde yer alıyor (AFP)
İtalya'nın Gjader'de işleteceği göçmen merkezi, eski bir askeri üs arazisinde yer alıyor (AFP)

İtalya, tüm tartışmalara rağmen Arnavutluk'ta göçmen merkezleri kurma planını hayata geçirmek istiyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yle Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın geçen yıl kasımda imzaladığı anlaşma kapsamında, Balkan ülkesinde iki göçmen merkezi kuruldu. 

Liman şehri Shengjin ve Gjader'de kurulan merkezlerin 1 Mayıs'ta açılması planlanıyordu ama "öngörülemeyen sorunlar" nedeniyle açılış ertelenmişti. 

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, geçen ayki açıklamasında merkezlerin ekimde faaliyete geçeceğini duyurmuştu fakat henüz bu yönde bir adım atılmadı. Bakanlıktan kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Amerikan medya kuruluşu CNN'e merkezlerin bu ay açılacağını söylerken, net bir tarih vermedi. 

Roma yönetimi, merkezler faaliyete geçtiğinde denetim için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni (BMMYK) de davet etmişti. BMMYK yetkilileri henüz kendilerine net bir tarih iletilmediğini söylüyor.

Roma ve Tiran arasındaki anlaşma, hem insan hakları kuruluşlarından hem de İtalya'daki muhalefet partilerinden tepki toplamıştı. Birçok kesim bu projeyi, Birleşik Krallık'ın (BK) düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına benzetmişti. İşçi Partili BK Başbakanı Keir Starmer'ın göreve gelmesiyle Ruanda planı bu yıl iptal edilmişti.

Avrupa Adalet Divanı'nın 28 Eylül'de açıkladığı kararda, İtalya'nın düzensiz göçmenleri Arnavutluk'a gönderme projesinin "yasal olmadığı" bildirilmişti. 

Ancak CNN, bu kararın bir bağlayıcılığı olmadığına ve planın işlemesini aksatmayacağına dikkat çekiyor. 

Medya kuruluşu, göçmen merkezi projesinin detaylarını paylaştı. 

Toplamda yaklaşık 3 bin 800 kişiyi ağırlaması hedeflenen merkezlerde 45 İtalyan polisi görevlendirildi. Hepsi erkek olan bu polislere sağlanan el kitapçıklarında,  göçmenlerle iletişim kurmanın yanı sıra Arnavutluk'ta dikkat edilmesi gereken hususlara da yer verildi. 

Polislerden biri, kitapçıklarda "flört" uyarısı yapıldığını belirterek, "Bize 'fazla İtalyan olmamamız' gerektiği söylendi diyor. CNN'in aktardığına göre kitapçıkta şu ifadelere yer veriliyor: ,

Arnavut kadınlarla çeşitli ortamlarda doğaçlama şekilde kur yapmaktan kaçının. Onlar muhafazakar bir toplum. Birlikte olduğu kadına başka bir erkeğin kur yaptığını gören erkekler olumsuz tepki verebilir.

İtalya, iki merkeze toplamda 500 personel atamayı planlıyor. Bunlar arasında polis ve askerlerin yanı sıra İtalya Adalet Bakanlığı'ndan yetkililer de yer alacak. Bunun yaklaşık 252 milyon euroya mal olması bekleniyor. Roma yönetimi ayrıca Tiran'a merkezlerin bakımı ve faaliyetleri için 5 yılda 670 milyon euro ödeyecek.

Independent Türkçe, CNN, Reuters



Avustralya, Rusya yanlısı yeni eksenden "derin endişe" duyuyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Avustralya, Rusya yanlısı yeni eksenden "derin endişe" duyuyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Avustralya'nın ulusal istihbarat ajansının başkanı, Kremlin'in müttefiklerinin, Kiev'in yanındaki Batılı ülkelere meydan okumasıyla Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını destekleyen ülkelerden oluşan "bir eksenin ortaya çıkmasını" endişe verici diye niteledi.

Hükümetin Ulusal İstihbarat Dairesi'nin başkanı Andrew Shearer, savaş sürdükçe Kuzey Kore, İran ve daha da önemlisi Çin'in, Avustralya dahil birçok ülke için "stratejik bir zorluk" yarattığını söyledi.

Shearer, Çin ve Rusya'nın temelini oluşturduğu yeni eksenin, savaşın başlamasından bu yana hafife alınmasıyla Pekin'in Moskova'ya çift kullanımlı malzemelerin yanı sıra ekonomik ve diplomatik destek sağlayarak cesaret verdiğini belirtti.

Canberra'daki Raisina Down Under konferansında konuşan Shearer "Çin'in Putin'e çift kullanımlı malzeme yardımlarıyla ekonomik ve diplomatik desteği, Putin'in ordusunu Ukrayna'da sahada tutarak masum Ukraynalıların öldürülmesine topçu mühimmatı ve füze yardımı kadar katkı sağlıyor" dedi.

Shearer, İran'ın Vladimir Putin'i, Şahed drone'ları sağlayarak desteklediğini, Kuzey Kore'ninse silahların ötesine geçen bir işbirliğiyle Rusya'yla daha yakın ilişkiler kurduğunu ve binlerce askerin Rus eğitim sahalarına akın ettiğini söyledi.

Shearer "Bu derin endişe veren bir stratejik gelişme ve hepimiz buna yetişerek etkili önlemler alabilmek için çabalıyoruz ama bunun dönemimizin stratejik zorluklarından biri olduğunu düşünüyorum" dedi.

Rusya'nın ithal ettiği makine aletlerinin yüzde 70'inden fazlası ve mikroelektroniklerin yüzde 90'ı Pekin'den geldiği için Çin, kritik parçalar tedarik ederek Moskova'nın silahlı kuvvetlerine destek vermekle suçlanmıştı.

Mayısta ABD, Çin ve Hong Kong merkezli 20'ye yakın şirkete Rusya'ya drone parçaları ve elektronik ihracatı yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

Ancak Çin, savaşa yardım suçlamalarını reddederek Pekin'in çift kullanımlı malzeme ihracatını, yasa ve düzenlemelerle uyumlu bir şekilde denetlediğini söylemişti.

Carnegie Endowment düşünce kuruluşunun Çin gümrük verileri analizi, Çin'in Rusya'ya her ay değeri 300 milyon doların üzerinde çift kullanımlı malzeme ihraç ettiğini göstermişti. Buna hem ticari hem de askeri uygulama ürünlerinin sevkiyatı dahildi.

ABD, Güney Kore, İngiltere ve Ukrayna'nın, Rusya'da 10 binin üzerinde Kuzey Kore askeri olduğunu doğrulaması ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin askerlerin savaşa girdiğini teyit etmesi endişeleri artırmıştı.

Zelenski, her akşam yaptığı açıklamalardan birinde "Kuzey Kore askerleriyle ilk çatışmalar küresel istikrarsızlıkta yeni bir sayfa açtı" demişti.

Rusya’nın savaşı genişletmek, gerçekten tırmandırmak üzere attığı bu adımı başarısız kıldığımızdan emin olmak için dünyayla birlikte her şeyi yapmalıyız.

Avustralya kendisi gibi Beş Göz İttifakı'nda yer alan ABD, Britanya, Kanada ve Yeni Zelanda'yla yakın ortaklığını sürdürüyor.

Albanese hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının başlangıcından bu yana 1,1 milyar Avustralya dolarından fazla (yaklaşık 25 milyar TL) para yardımı yaptı.

Independent Türkçe