Donald Trump'tan tuhaf Kanada paylaşımı

Paylaşımın, müstakbel başkanın geçen hafta Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya yaptığı bir şakaya biraz kafa karıştırıcı bir gönderme olduğu anlaşılıyor.

(Truth Social/@realDonaldTrump)
(Truth Social/@realDonaldTrump)
TT

Donald Trump'tan tuhaf Kanada paylaşımı

(Truth Social/@realDonaldTrump)
(Truth Social/@realDonaldTrump)

Donald Trump, Kanada'yı fethetmek mi istiyor? 

Müstakbel başkan, Kanada'nın ABD'nin 51. eyaleti olmasını önerdikten birkaç gün sonra bir dağın tepesinde kendisinin ve Kanada bayrağının yer aldığı şaşırtıcı bir görsel paylaştı

Trump yapay zeka üretimi görsele "Ah Kanada" başlığını attı.

Yalnızca bir sorun vardı: Arka planda Matterhorn'u andıran bir zirvenin görüldüğü sıradağ, İsviçre Alpleri gibi görünüyordu.

Trump'ın bu görselle tam olarak neye gönderme yaptığı belli değil ama aklında kuzey komşusunun olduğu açık.

Geçen hafta Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yla Mar-a-Lago'daki konutunda yemek yiyen müstakbel başkanın, Kanada'nın bir dizi kapsamlı ticaret tarifesinden kaçınmak istiyorsa ABD'ye katılmayı düşünmesi gerektiği yönünde şaka yaptığı bildirilmişti.

dffef
Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya geçen hafta yaptığı şakaya atıfta bulunan Donald Trump, kendisini İsviçre dağları gibi görünen bir yerde Kanada bayrağıyla gösteren tuhaf bir görsel paylaştı (@realDonaldTrump)

Fox News'a konuşan kaynaklara göre, Trudeau ve toplantıdaki diğer katılımcılar bu espriyi zoraki kahkahalarla karşıladı. Trump'ın Kanada liderine başbakanın validen daha iyi bir unvan olduğunu söyleyerek espriyi sürdürdüğü söyleniyor.

Kaynaklar, masadaki bir başka kişinin 51. eyaletin çok liberal bir eyalet olacağını söylemesinin daha fazla kahkahaya yol açtığını ve Trump'ın Kanada'nın muhafazakar ve liberal olmak üzere iki eyalete bölünmesini önerdiğini de sözlerine ekledi.

Ancak Trump'ın en ateşli destekçilerinden bazıları bu şakayı sürdürmeye devam etti.

ynjku
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, cuma günü Donald Trump'la Mar-a-Lago'da akşam yemeği için bir araya geldi ve dış politikanın diğer alanlarının yanı sıra gümrük tarifelerini konuştu (Justin Trudeau/X)

Fox'un The Five programında konuşan sunucu Jesse Watters, Kanada'yı eyalet yapmak için "pek çok neden" olduğunu söyledi.

"Sanırım dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervlerine sahip, bu da bizi bir enerji devi yapıyor... Bu çok basit" dedi ve ekledi:

Kanada'nın bunu kabul edip etmeyeceğini bilmiyorum ama belki fikirlerini değiştirmenin yolları vardır.

Her ne kadar bu paylaşım şaka amaçlı olsa da Florida'daki görüşmeden önce Trudeau, Trump'ın gümrük vergisi planlarının boş tehditlerden ibaret olmayacağına dair endişelerini dile getirmişti.

Muhabirlere, "Donald Trump bu tür açıklamalar yaptığında bunları hayata geçirmeyi planlıyor. Bunda hiçbir şüphe yok" demişti.

Independent Türkçe



Üç Amerikan savaş gemisi Haiti açıklarına ulaştı

Port-au-Prince'te bir çocuk, çete şiddeti nedeniyle yerinden edilen ailelerin kaldığı barınakta uyuyor, (AP)
Port-au-Prince'te bir çocuk, çete şiddeti nedeniyle yerinden edilen ailelerin kaldığı barınakta uyuyor, (AP)
TT

Üç Amerikan savaş gemisi Haiti açıklarına ulaştı

Port-au-Prince'te bir çocuk, çete şiddeti nedeniyle yerinden edilen ailelerin kaldığı barınakta uyuyor, (AP)
Port-au-Prince'te bir çocuk, çete şiddeti nedeniyle yerinden edilen ailelerin kaldığı barınakta uyuyor, (AP)

ABD askeri yetkilileri, iktidardaki cumhurbaşkanlığı cuntasının iktidara tutunmaya çalıştığı ve uyuşturucu kartellerinin şiddetinin arttığı bir dönemde, Amerikan savaş gemilerinin Haiti kıyılarına ulaştığını duyurdu.

ABD'nin Haiti Büyükelçiliği'nin X platformunda dün yayınladığı açıklamaya göre, ABD savaş gemileri USS Stockdale, USCGC Stone ve USCGC Diligence, Port-au-Prince Körfezi'ne girerek "Amerika Birleşik Devletleri'nin Haiti'nin güvenliği, istikrarı ve geleceğine olan sarsılmaz bağlılığını yansıtıyor."

Büyükelçilik açıklamasında, filonun "Savaş Bakanı Pete Hegseth'in talimatıyla", Karayipler ve Doğu Pasifik'teki uyuşturucu kaçakçılarını hedef alan ve şimdiye kadar uyuşturucu taşıdığından şüphelenilen teknelere düzenlenen hava saldırılarında 100'den fazla kişinin ölümüne yol açan "Güney Mızrağı Operasyonu"nun devamı olarak gönderildiği belirtildi.

Haiti'de, dokuz üyeli geçiş dönemi başkanlık konseyinin görev süresinin 7 Şubat'ta sona ermesi öncesinde gerilim artıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Konsey istifa etmeyi kabul etmesine rağmen, bazı üyeleri, ABD yetkililerinin görev sürelerinin cumartesi günü sona ereceği yönündeki uyarılarını dikkate almadan geçiş dönemi yönetimi projelerine devam ediyor.

Çete şiddeti, eski Başbakan Ariel Henry'nin 2024 yılında istifa etmesine yol açtı. Ülke 2016 yılından beri seçim yapmadı; bu durum, hükümet otoritesinin çökmesine ve güvenlik, sağlık ve ekonomik krizlerin daha da kötüleşmesine neden oldu.

Haiti, Batı Yarımküre'nin en yoksul ülkesi olup, topraklarının büyük bir bölümü, düzenli olarak cinayet ve tecavüz işleyen rakip silahlı çetelerin kontrolündedir. Amerika Birleşik Devletleri yakın zamanda, bu çeteleri desteklemekle suçlanan üst düzey Haitili yetkilileri hedef alan yeni vize kısıtlamaları açıkladı.


ABD Sahil Güvenliği: "Karanlık Filo"ya ait yaklaşık 800 gemi dünyada geziyor

 4 Aralık 2022'de Rusya'nın Nakhodka Körfezi'nde bir ham petrol tankeri yanaşıyor (Reuters)
4 Aralık 2022'de Rusya'nın Nakhodka Körfezi'nde bir ham petrol tankeri yanaşıyor (Reuters)
TT

ABD Sahil Güvenliği: "Karanlık Filo"ya ait yaklaşık 800 gemi dünyada geziyor

 4 Aralık 2022'de Rusya'nın Nakhodka Körfezi'nde bir ham petrol tankeri yanaşıyor (Reuters)
4 Aralık 2022'de Rusya'nın Nakhodka Körfezi'nde bir ham petrol tankeri yanaşıyor (Reuters)

Bir ABD Sahil Güvenlik subayı dün yaptığı açıklamada, yaptırımlar altındaki "karanlık filo" olarak adlandırılan gemilerden 800'e yakınının dünya çapında seyrettiğini ve bunlardan sadece birkaçının ele geçirildiğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre aralık ayında ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya giden ve gelen yaptırım uygulanan petrol tankerlerinin izlenmesi emrini vermişti; bu kampanya şimdiye kadar ABD güçlerinin yedi gemiye el koymasıyla sonuçlandı.

Tuğamiral David Baratta, bir kongre oturumunda, “İran, Venezuela, Çin ve Rusya arasında yaptırım uygulanan Karanlık Filo'ya ait 600 ila 800 arasında gemi olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Ele geçirilen gemilerin yalnızca bu filonun “çok küçük bir yüzdesini” temsil ettiğini ifade etti.

Baratta, Karanlık Filo gemilerinin konumlarını ve kimliklerini gizlemek için çeşitli yöntemler kullandığını belirterek, “sahte belgeler, sahte sahiplik ve imha edilen gemilerin kimlikleri” gibi yöntemleri örnek gösterdi.

Washington, Karayipler'e büyük bir deniz gücü konuşlandırdı; burada uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığını iddia ettiği teknelere saldırdı, yaptırımlara tabi petrol tankerlerine el koydu ve 3 Ocak'ta Venezuela'nın solcu Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun tutuklanmasıyla sonuçlanan bir askeri operasyon gerçekleştirdi.

Son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilen gemiler arasında, ABD güçlerinin Venezuela kıyılarından Kuzey Atlantik'e kadar takip ettiği, Rusya ile bağlantılı bir gemi de bulunuyordu.

Aynı dönemde, Fransız donanması geçen ay Akdeniz'de Rusya bağlantılı bir petrol tankerini durdurdu ve eylül ayında Rusya bağlantılı başka bir geminin ele geçirilmesinin ardından, gemiye bir Fransız limanına kadar eşlik etti.


Axios: ABD-İran nükleer görüşmeleri cuma günü Umman'da yapılacak

Özel elçi Steve Wittkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner, cuma günü İran'la yapılacak görüşmelere katılacak (AP)
Özel elçi Steve Wittkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner, cuma günü İran'la yapılacak görüşmelere katılacak (AP)
TT

Axios: ABD-İran nükleer görüşmeleri cuma günü Umman'da yapılacak

Özel elçi Steve Wittkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner, cuma günü İran'la yapılacak görüşmelere katılacak (AP)
Özel elçi Steve Wittkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner, cuma günü İran'la yapılacak görüşmelere katılacak (AP)

Axios muhabiri Barak Ravid bir Arap kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD ve İran arasındaki nükleer görüşmelerin cuma günü Umman'da yapılmasının beklendiğini belirtti.

Ravid, aynı kaynağa atıfta bulunarak, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran'ın görüşmelerin Türkiye'den Umman'a taşınması talebini kabul ettiğini ve Umman'da yapılacak görüşmelere Arap ve İslam ülkelerinin katılımı konusunda müzakerelerin devam ettiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Tahran'ın planlanan görüşmelerin Türkiye'den Umman'a taşınmasını ve kapsamının daraltılmasını talep etmesinin ardından, ABD'nin İran ile "şu anda" müzakere yürüttüğünü söyledi. Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, bu hafta sonu yapılması planlanan görüşmelerin nerede gerçekleşeceğine dair ayrıntı vermekten kaçındı.