Donald Trump'tan tuhaf Kanada paylaşımı

Paylaşımın, müstakbel başkanın geçen hafta Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya yaptığı bir şakaya biraz kafa karıştırıcı bir gönderme olduğu anlaşılıyor.

(Truth Social/@realDonaldTrump)
(Truth Social/@realDonaldTrump)
TT

Donald Trump'tan tuhaf Kanada paylaşımı

(Truth Social/@realDonaldTrump)
(Truth Social/@realDonaldTrump)

Donald Trump, Kanada'yı fethetmek mi istiyor? 

Müstakbel başkan, Kanada'nın ABD'nin 51. eyaleti olmasını önerdikten birkaç gün sonra bir dağın tepesinde kendisinin ve Kanada bayrağının yer aldığı şaşırtıcı bir görsel paylaştı

Trump yapay zeka üretimi görsele "Ah Kanada" başlığını attı.

Yalnızca bir sorun vardı: Arka planda Matterhorn'u andıran bir zirvenin görüldüğü sıradağ, İsviçre Alpleri gibi görünüyordu.

Trump'ın bu görselle tam olarak neye gönderme yaptığı belli değil ama aklında kuzey komşusunun olduğu açık.

Geçen hafta Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yla Mar-a-Lago'daki konutunda yemek yiyen müstakbel başkanın, Kanada'nın bir dizi kapsamlı ticaret tarifesinden kaçınmak istiyorsa ABD'ye katılmayı düşünmesi gerektiği yönünde şaka yaptığı bildirilmişti.

dffef
Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya geçen hafta yaptığı şakaya atıfta bulunan Donald Trump, kendisini İsviçre dağları gibi görünen bir yerde Kanada bayrağıyla gösteren tuhaf bir görsel paylaştı (@realDonaldTrump)

Fox News'a konuşan kaynaklara göre, Trudeau ve toplantıdaki diğer katılımcılar bu espriyi zoraki kahkahalarla karşıladı. Trump'ın Kanada liderine başbakanın validen daha iyi bir unvan olduğunu söyleyerek espriyi sürdürdüğü söyleniyor.

Kaynaklar, masadaki bir başka kişinin 51. eyaletin çok liberal bir eyalet olacağını söylemesinin daha fazla kahkahaya yol açtığını ve Trump'ın Kanada'nın muhafazakar ve liberal olmak üzere iki eyalete bölünmesini önerdiğini de sözlerine ekledi.

Ancak Trump'ın en ateşli destekçilerinden bazıları bu şakayı sürdürmeye devam etti.

ynjku
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, cuma günü Donald Trump'la Mar-a-Lago'da akşam yemeği için bir araya geldi ve dış politikanın diğer alanlarının yanı sıra gümrük tarifelerini konuştu (Justin Trudeau/X)

Fox'un The Five programında konuşan sunucu Jesse Watters, Kanada'yı eyalet yapmak için "pek çok neden" olduğunu söyledi.

"Sanırım dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervlerine sahip, bu da bizi bir enerji devi yapıyor... Bu çok basit" dedi ve ekledi:

Kanada'nın bunu kabul edip etmeyeceğini bilmiyorum ama belki fikirlerini değiştirmenin yolları vardır.

Her ne kadar bu paylaşım şaka amaçlı olsa da Florida'daki görüşmeden önce Trudeau, Trump'ın gümrük vergisi planlarının boş tehditlerden ibaret olmayacağına dair endişelerini dile getirmişti.

Muhabirlere, "Donald Trump bu tür açıklamalar yaptığında bunları hayata geçirmeyi planlıyor. Bunda hiçbir şüphe yok" demişti.

Independent Türkçe



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters