Tanzanya Marburg salgınını doğruladı: Ölümcül virüs alarmı

Komşu ülke Ruanda geçen yılki Marburg salgınında 15 can kaybı ve 66 vaka bildirmişti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tanzanya Marburg salgınını doğruladı: Ölümcül virüs alarmı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tanzanya Devlet Başkanı, Ebola gibi son derece bulaşıcı bir virüs olan ve tedavi edilmediği takdirde vakaların yüzde 88'inde can kaybıyla sonuçlanabilen ölümcül Marburg virüsü hastalığı (MVD) salgınını doğruladı.

Başkan Samia Suluhu Hassan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'la ülkenin idari başkenti Dodoma'da gerçekleştirdiği basın toplantısında ülkenin kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde pozitif bir vaka görüldüğünü açıkladı.

Duyuru, DSÖ'nün Kagera bölgesinde 8 kişinin ölümüne yol açtığına inanılan virüs salgını şüphesini ilk kez bildirmesinin ardından yapıldı.

Başkan, 20 Ocak itibarıyla toplam 25 şüpheli virüs vakasının bildirildiğini, bunların tamamının testlerinin negatif çıktığını ve yakın gözetim altında tutulduklarını söyledi.

Hassan "Kagera'daki Kabaile Mobil Laboratuvarı'nda yapılan ve sonrasında Darüsselam'da doğrulanan laboratuvar testlerinde bir hastanın Marburg virüsüyle enfekte olduğu saptandı. Neyse ki geri kalan şüpheli hastaların testleri negatif çıktı" dedi.

Daha önce benzer bir salgını kontrol altına alma kabiliyetimizi göstermiştik ve bu defa da aynısını yapmaya kararlıyız.

Başkan, bildirilen tüm vakaların Kagera'nın Biharamula bölgesinde olduğunu da ekledi.

Tanzanyalı sağlık yetkilileri, ilk başta DSÖ'nün komşu ülke Ruanda'da hızlıca yayılmasının ardından Tanzanya'da bir Marburg virüsü salgını yaşandığından şüphelendiğini bildirmesine karşı çıkmıştı. Ruanda geçen ay kendi ülkesindeki salgınının sona erdiğini ilan etmişti.

Ruanda'da ilk kez 27 Eylül'de doğrulanan salgında 15 can kaybı ve 66 vaka bildirilmişti. Salgından etkilenenlerin çoğu ilk hastalara müdahale eden sağlık çalışanlarıydı.

DSÖ, virüsün daha fazla yayılmasını engellemek üzere temel salgın kontrol önlemlerini iyileştirmek ve topluluklarda kamusal bilinci artırmak için Tanzanyalı sağlık yetkililerine destek verdiğini açıkladı.

Dr. Tedros "DSÖ, ortaklarıyla birlikte çalışarak salgını mümkün olan en kısa sürede kontrol altına almak ve tüm Tanzanya halkı için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir gelecek inşa etmek amacıyla Tanzanya hükümetine destek vermeye kararlı" dedi.

Şimdi Tanzanya ve bölgedeki tüm insanların sağlığını bu hastalığın yarattığı risklerden korumak için işbirliğiyle kararlılık zamanı.

Marburg virüsü, tıpkı Ebola gibi insanlara meyve yarasalarından bulaşıyor ve enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla, yüzeyler ve malzemelerle doğrudan temasla yayılıyor.

Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli halsizlik, kas ağrılarının yanı sıra şiddetli sulu ishal, karın ağrısı ve kramplar aniden başlayan belirtiler arasında. Üçüncü günde bulantı ve kusma da görülebiliyor.

DSÖ, ölümcül vakalarda enfekte kişinin genelde belirtilerden 8-9 gün sonra ciddi kan kaybı ve şok nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Bu, Tanzanya'nın Kagera bölgesinde 2023'ten bu yana görülen ikinci virüs salgını. Bölgede 6 ölümün yanı sıra toplam 9 şüpheli vaka bildirilmişti.

Independent Türkçe



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.