Tanzanya Marburg salgınını doğruladı: Ölümcül virüs alarmı

Komşu ülke Ruanda geçen yılki Marburg salgınında 15 can kaybı ve 66 vaka bildirmişti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tanzanya Marburg salgınını doğruladı: Ölümcül virüs alarmı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tanzanya Devlet Başkanı, Ebola gibi son derece bulaşıcı bir virüs olan ve tedavi edilmediği takdirde vakaların yüzde 88'inde can kaybıyla sonuçlanabilen ölümcül Marburg virüsü hastalığı (MVD) salgınını doğruladı.

Başkan Samia Suluhu Hassan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'la ülkenin idari başkenti Dodoma'da gerçekleştirdiği basın toplantısında ülkenin kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde pozitif bir vaka görüldüğünü açıkladı.

Duyuru, DSÖ'nün Kagera bölgesinde 8 kişinin ölümüne yol açtığına inanılan virüs salgını şüphesini ilk kez bildirmesinin ardından yapıldı.

Başkan, 20 Ocak itibarıyla toplam 25 şüpheli virüs vakasının bildirildiğini, bunların tamamının testlerinin negatif çıktığını ve yakın gözetim altında tutulduklarını söyledi.

Hassan "Kagera'daki Kabaile Mobil Laboratuvarı'nda yapılan ve sonrasında Darüsselam'da doğrulanan laboratuvar testlerinde bir hastanın Marburg virüsüyle enfekte olduğu saptandı. Neyse ki geri kalan şüpheli hastaların testleri negatif çıktı" dedi.

Daha önce benzer bir salgını kontrol altına alma kabiliyetimizi göstermiştik ve bu defa da aynısını yapmaya kararlıyız.

Başkan, bildirilen tüm vakaların Kagera'nın Biharamula bölgesinde olduğunu da ekledi.

Tanzanyalı sağlık yetkilileri, ilk başta DSÖ'nün komşu ülke Ruanda'da hızlıca yayılmasının ardından Tanzanya'da bir Marburg virüsü salgını yaşandığından şüphelendiğini bildirmesine karşı çıkmıştı. Ruanda geçen ay kendi ülkesindeki salgınının sona erdiğini ilan etmişti.

Ruanda'da ilk kez 27 Eylül'de doğrulanan salgında 15 can kaybı ve 66 vaka bildirilmişti. Salgından etkilenenlerin çoğu ilk hastalara müdahale eden sağlık çalışanlarıydı.

DSÖ, virüsün daha fazla yayılmasını engellemek üzere temel salgın kontrol önlemlerini iyileştirmek ve topluluklarda kamusal bilinci artırmak için Tanzanyalı sağlık yetkililerine destek verdiğini açıkladı.

Dr. Tedros "DSÖ, ortaklarıyla birlikte çalışarak salgını mümkün olan en kısa sürede kontrol altına almak ve tüm Tanzanya halkı için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir gelecek inşa etmek amacıyla Tanzanya hükümetine destek vermeye kararlı" dedi.

Şimdi Tanzanya ve bölgedeki tüm insanların sağlığını bu hastalığın yarattığı risklerden korumak için işbirliğiyle kararlılık zamanı.

Marburg virüsü, tıpkı Ebola gibi insanlara meyve yarasalarından bulaşıyor ve enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla, yüzeyler ve malzemelerle doğrudan temasla yayılıyor.

Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli halsizlik, kas ağrılarının yanı sıra şiddetli sulu ishal, karın ağrısı ve kramplar aniden başlayan belirtiler arasında. Üçüncü günde bulantı ve kusma da görülebiliyor.

DSÖ, ölümcül vakalarda enfekte kişinin genelde belirtilerden 8-9 gün sonra ciddi kan kaybı ve şok nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Bu, Tanzanya'nın Kagera bölgesinde 2023'ten bu yana görülen ikinci virüs salgını. Bölgede 6 ölümün yanı sıra toplam 9 şüpheli vaka bildirilmişti.

Independent Türkçe



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times