Türkiye’den Süleymaniye’ye ilk uçuş seferi gerçekleşti

Fotoğraf: AA/Feriq Fereç
Fotoğraf: AA/Feriq Fereç
TT

Türkiye’den Süleymaniye’ye ilk uçuş seferi gerçekleşti

Fotoğraf: AA/Feriq Fereç
Fotoğraf: AA/Feriq Fereç

Türk Havayolları’na (THY) ait ilk uçak, 15 aylık bir aradan sonra, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Süleymaniye Havalimanı'na 28 yolcusu ile yerel saat ile 15.15’te iniş yaptı.
Irak merkezi hükümetinin itirazlarına rağmen, eski IKBY Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül 2017'de bağımsızlık referandumu düzenlemişti. Bunun üzerine Irak Meclisi olağanüstü oturum düzenleyerek, IKBY'nin sınır ve havalimanlarını Bağdat'a teslim etmesi yönünde karar almıştı. IKBY'nin bu kararları reddetmesi üzerine Irak merkezi hükümeti, 29 Eylül 2017'de Erbil ve Süleymaniye havalimanlarındaki uluslararası uçak seferlerini askıya almıştı. Iraklı yetkililer, Erbil ve Süleymaniye havaalanlarındaki yasağı kaldırmış, THY’de sadece Erbil uçuşları başlamıştı.
Şarku’l Avsat’a konuşan Süleymaniye Havaalanı Müdürü Tahir Abdullah, havaalanında uçuşların normale dönmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, bunda özellikle Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Ankara ziyareti sırasında Türk yetkilileri Süleymaniye Havaalanı’na uçuşların tekrar başlaması yönünde ikna etmeye yönelik samimi çabalarının etkili olduğunu söyledi.
Süleymaniye Havalimanı Basın Sözcüsü Dana Muhammed, Şarku’l Avsat’a verdği demeçte, THY’nin haftanın 7 günü ve günde bir sefer olmak üzere uçuşlara başladığını belirterek, Avrupalı havayolu ​​şirketlerinin de, Süleymaniye Havalimanı yönetimi ile koordineli olarak uçuş programlarını düzenledikten sonra gelecek haftadan itibaren düzenli seferlere devam edeceğini söyledi.
Ankara, PKK'nın faaliyetlerine göz yumulması ve örgütün sözde siyasi kanadı Tevgera Azadi'nin faaliyetlerde bulunmasına tepki olarak, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Ankara'daki ofisini kapatmış ve Süleymaniye'ye yönelik uçuşlarda hava sahasını kapatmıştı.
Celal Talabani’nin oğlu, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani de, geçtiğimiz yıl, PKK’nın siyasi-propaganda faaliyetlerini sürdüren Tevgeri Azadi derneğinin Süleymaniye’deki faaliyetlerine son verilmesi kararı vermişti.
Süleymaniye’deki güvenlik güçleri (Asayiş), geçtiğimiz hafta, PKK’nın önde gelen aktivistlerinden olan Sakine Cansız’ın ölümünü anlatan bir belgeselin gösterimi esnasında söz konusu partiden onlarca üyeyi gözaltına almıştı.
KYB kaynakları, Türkiye ile ilişkilerdeki bu açıklığın, partinin önde gelen lideri olan Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih'in bu ayın başlarında ikili ilişkileri normalleştirmek amacıyla Ankara'yı ziyaret etmesinden kaynaklandığını dile getirdi.
Irak'ın Kuzeyinde Türk Askeri Üssüne Saldırı
Irak’ın Duhok kentine bağlı Şeladize kasabasında, Ankara’nın geçtiğimiz Çarşamba gecesi PKK kamplarına yönelik hava harekatında 4 köylünün öldüğünü öne süren kızgın kalabalık protesto gösterisi düzenleyerek, Türk üssüne doğru yürüyüşe geçti.
Bölgedeki görgü tanıklarının ifadelerine göre, üsse giren göstericiler, buradaki askeri araçları ateşe verdi ve Türk askerleri ile çatışmaya girdi.
Türk askerleri göstericilerin geri çekilmelerini sağlamak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanırken, kampı basanlar arasından iki gösterici yaralandı.
Göstericiler, Türk ordusuna ait çok sayıda tank, zırhlı araç, ambulans ve aracı ateşe verirken, Peşmerge güçleri de bölgeye gelerek, durumu kontrol altına aldı.
Bölgedeki yetkililerden resmi bir açıklama yapılmadı.



Pakistan'ın kuzeyindeki saldırıda 43 kişi öldü

Pakistan'ın kuzeybatısında perşembe günü yapılan saldırılarda hayatını kaybeden bir kişinin cenaze töreni (AP)
Pakistan'ın kuzeybatısında perşembe günü yapılan saldırılarda hayatını kaybeden bir kişinin cenaze töreni (AP)
TT

Pakistan'ın kuzeyindeki saldırıda 43 kişi öldü

Pakistan'ın kuzeybatısında perşembe günü yapılan saldırılarda hayatını kaybeden bir kişinin cenaze töreni (AP)
Pakistan'ın kuzeybatısında perşembe günü yapılan saldırılarda hayatını kaybeden bir kişinin cenaze töreni (AP)

Mezhepsel şiddete sahne olan Pakistan'ın kuzeybatısında Şii ailelerden oluşan iki konvoyun dün hedef alındığı iki saldırıda ölenlerin sayısı 7'si kadın, 3'ü çocuk olmak üzere 43 kişiye yükseldi.

Saldırıların gerçekleştiği Kurram'da yerel yetkili Javedullah Mehsud, ölenlerin yanı sıra “11'i ağır olmak üzere 16 kişinin de yaralandığını” söyledi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre olay yerindeki bir polis memuru kimliğinin açıklanmaması kaydı ile AFP'ye bu rakamı doğruladı.

Şiilerin kalesi Kurram'da bulunan Paraçinar'daki bir başka yerel yetkili ise "Vatandaşlar gece boyunca merkez çarşıda oturma eylemi düzenledi ve bu eylem şu ana kadar devam ediyor" dedi.

Buna karşılık, "cep telefonu şebekesi kesildi, ana yolda sokağa çıkma yasağı konuldu ve trafik askıya alındı."

Mehsud ise "barış ve düzeni yeniden tesis etmek için bir kabile konseyinin toplandığını" belirtti.

Ülkede özgürlükleri savunan bir sivil toplum kuruluşu olan Pakistan İnsan Hakları Komisyonu'na (HRCP) göre, temmuz ayından beri bu dağlık bölgede, Şii ve Sünni aşiretler arasında yaşanan şiddet olaylarında 70'ten fazla kişi hayatını kaybetti.

Periyodik olarak aşiret ve mezhep çatışmaları patlak veriyor, ardından bir aşiret konseyi (Jirga) tarafından ateşkese varıldığında şiddet sona eriyor. Haftalar ya da aylar sonra yeniden başlıyor.

Temmuz, eylül ve ekim aylarında Kurram ölümcül olaylara tanık oldu. O tarihten bu yana polis, diğer din mensuplarının yaşadığı bölgelere taşınan aileleri takip ediyor.

Bölgede farklı inançlara sahip kabileler arasındaki çatışmalar, özellikle toprak meselesiyle ilgilidir. Kabilelerin namus kurallarının güçlü olduğu yerlerde, genellikle güvenlik güçlerinin sürdürmekte zorlandığı düzene üstün gelirler.