5G, internet ve hayatımızı değiştirmeye hazırlanıyor

Cep telefonları için 5G ağı (Reuters)
Cep telefonları için 5G ağı (Reuters)
TT

5G, internet ve hayatımızı değiştirmeye hazırlanıyor

Cep telefonları için 5G ağı (Reuters)
Cep telefonları için 5G ağı (Reuters)

Dünya çok yakın bir zamanda 5G ağlarının piyasaya sürülmesi ile cep telefonlarında iletişim teknolojisi için yeni bir devrim bekliyor.
The Daily Mail gazetesinde yayınlanan bir haberde, bu teknolojinin sosyal paylaşım siteleri aracılığı ve çeşitli uygulamalar yolu ile ücretsiz yazışmayı geliştirmesi bekleniyor.
Bu teknik, örneğin uzak operasyonlar için robot kullanmak ve tüm şehirlerde tam otomatik taşımacılık sağlamak için gerekli adım olarak görülebilir.
5G ağlarından bahsetmek için şu soru sorulabilir: 4G ağlarından ayıran özellik nedir?
İletişim uzmanı Paul Bodi, kullanıcılara 5G ağının daha verimli ve daha düşük maliyetine dikkat çekerek, “Uzun vadede düşünürsek internet uygulamaları olacak. Ancak son yıllarda dünya çapında başlatılacak olan 5G ağına da ihtiyacımız olacak” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta Avustralya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telstra sayesinde Avustralya’da piyasaya sürülen ve 5G ağına sahip Samsung Galaxy S-10  6.7 inç ekran, büyük batarya ve daha hızlı şarj teknolojisine sahip.
Haberde, bu teknolojinin kullanıcılarına Netflix’ten film indirmeleri sağlayacağı yer aldı.
5G teknolojisi kullanıcılara sosyal medya sitelerinden video, film ve canlı yayın indirmelerini sağlayıp, hızının doğal olarak 4G’yi aşacağı belli.
5G ağlarının pazarlara hükmettiği en büyük kazanan ise E-spor meraklıları olacak. Çünkü bu tarz teknoloji ağları hız ve etkileşimi arttırma odaklı çalışıyor.
Farklı tür anten ve radyo frekansları ile çalışan 5G, birden fazla yüksek hizmet sunan cihazları internet ağına bağlayabilecek.
Bu ağ metre başına binden fazla ek cihazı destekleyerek, 4G ağından çok daha fazlasına erişim sağlayabilir.
5G teknolojisinin, 4G ağından  20 kat daha hızlı olması bekleniyor. Örneğin 5G ağını destekleyen telefonları kullanan film meraklıları 10 film indirebilir.
Yeni geliştirilen ağ,  doktorların robotik ve internet kullanarak uzaktan cerrahi operasyonlar gerçekleştirmesine izin verebilir. Bunun yanı sıra elektronik ev cihazları bu teknoloji sayesinde daha akıllı hale gelerek, internet bağlantıları ile daha hızlı çalışma performansı gösterecek.
5G ağı hali hazırda belirli şehirlerde hizmet veriyor. Telstra yakın bir zamanda 35 farklı şehirde çalışma başlatılacağını duyurdu.



Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
TT

Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)

Batılı ülkelerdeki büyük firmalar, Çin üretimi yapay zeka modellerini kullanmaya yöneliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Amazon Web Services, Microsoft ve Google gibi Amerikan devlerinin, müşterilerine DeepSeek’i bir seçenek olarak sunmaya başladığını yazıyor.

Bu durumun, ABD hükümetinin veri güvenliği nedeniyle Çinli DeepSeek firmasının bazı uygulamalarını devlet cihazlarında yasaklamasına rağmen gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre, ABD’li OpenAI firmasının ürettiği ChatGPT en popüler yapay zeka destekli sohbet botu olma özelliğini koruyor. Küresel çapta uygulamanın 910 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Çinli mühendislerin tasarladığı DeepSeek ise 125 milyon kez indirildi.

Harvard Üniversitesi’nin haziranda yayımladığı bir çalışmada, Çin’in yapay zekada öne çıkmasını sağlayan iki temel unsurun veri zenginliği ve insan sermayesi olduğu belirtilmişti.

WSJ’nin analizine göre de Amerikan şirketleri daha çok “yapay genel zeka” (AGI) gibi devrimsel ilerlemelere yoğunlaşırken, Çinli firmalar pratik uygulamalarla günlük sorunları çözmeye odaklanıyor. Çinli şirketler aynı zamanda modellerini açık kaynak olarak sunuyor. Bu sayede kullanıcılar modelleri kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliyor.

Alibaba’nın “Qwen” adlı açık kaynak modelinin dünya genelinde 100 binden fazla türevi geliştirildi. Haberde, Japonya Ekonomi Bakanlığı için özel yazılımlar geliştiren Tokyo merkezli Abeja şirketinin Google ve Meta yerine Qwen’i tercih ettiğine dikkat çekiliyor.

DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1'i, 20 Ocak'ta piyasaya sürmüştü. ABD’li şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu.

Batılı ülkeler, DeepSeek’in siber güvenliği ihlal ettiğini ve verilerin Pekin yönetimiyle paylaşılmasını sağladığını öne sürmüş, firmaysa iddiaları yalanlamıştı.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi, DeepSeek’in diğer yapay zeka modellerine göre daha iyi veri güvenliği sağladığını savunuyor. Üniversite yetkililerinden Tarık Surtee, “Açık kaynaklı olması ve çevrimdışı kullanılabilmesi, verilerimizi koruyor” diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT