Trump’tan İran’a yaptırım tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump’tan İran’a yaptırım tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun, nükleer programına ilişkin Viyana Anlaşması’nda öngörülen sınırı aştığını duyurmasının ardından, dün yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yaptırımların yakında ‘önemli ölçüde’ artırılacağını söyledi.
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran uzun süredir gizlice uranyum zenginleştiriyor. Bu durum, ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry ve eski Başkan Barack Obama yönetiminin yaptığı 150 milyar dolarlık korkunç anlaşmayı tamamıyla ihlal ediyor” ifadelerini kullandı. Trump Washington’ın Tahran’a geçtiğimiz yıldan itibaren yeniden uygulamaya başladığı yaptırımların önemli ölçüde artırılacağını kaydetti.
Öte yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Jackie Wolcott, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’ndaki 35 üye ülke temsilcileriyle birlikte İran'ın uranyum zenginleştirme seviyesini aştığını açıklamasıyla birlikte, nükleer anlaşmaya yönelik ihlallerini değerlendirmek üzere Avusturya'nın başkenti Viyana’da olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.
“İran’ın yaptığı şantaj girişimidir”
Toplantıda, ABD’li yetkililer, İran’ın nükleer anlaşma ihlallerini ‘şantaj girişimi’ olarak nitelendirdiler. Tahran’a kendisini dünyanın geri kalanından tecrit ettiği uyarısında bulunan ABD’li yetkililer, aynı zamanda İran ile müzakerelere açık olduklarını da vurguladılar. ABD tarafı olağanüstü toplantıda yaptığı açıklamada, “İran'ın nükleer programını genişletmesi için makul bir sebep yoktur. Bunu bir şantaj girişiminden başka bir şey olarak okumak mümkün değildir. Uluslararası toplumdan kazanç elde etmek için nükleer baskı uygulandığı açıktır. İran'ı attığı son adımlardan vazgeçmeye ve gelecekte nükleer alanda daha fazla ilerleme kaydedebilmek için plan yapmayı durdurmaya çağırıyoruz. Ön koşulsuz olarak müzakerelere hazır olduğumuzu açıkça belirtiyoruz. İran’a ilişkileri tamamen normalleştirme fırsatı veriyoruz” ifadeleri yer aldı.
Toplantıya katılan bazı yetkililere göre ABD Daimi Temsilcisi Wolcott, toplantıda Washington’ın Tahran’ın nükleer faaliyetlerine karşı atacağı adımları da masaya yatırdı. Ayrıca Wolcott, UAEA üye devletlerini İran’a müzakere masasına geri dönmesi için baskı uygulamaya ve yeni bir anlaşma imzalamayı düşünmesini sağlamaya çağırdı.
Bununla birlikte İran’ı nükleer silah faaliyetlerine dair bilgi gizlemeye çalışmakla suçlayan ABD’li Temsilci, UAEA Yönetim Kurulu’ndan İran’ın provokasyonları ve eylemlerine yönelik net bir tutum sergilemesini ve İran’ın uluslararası topluma meydan okuyabileceği adımlara dair uyarıda bulunmasını istedi.
İran'ın nükleer programının yol açtığı nükleer yayılmaya ilişkin zorlukları kalıcı olarak ele alacak, müzakere edilmiş bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu net olarak açıkladıklarına dikkati çeken Wolcott, “Ancak nükleer anlaşma buna izin vermedi ve İran'ın diğer istikrarsızlaştırıcı davranışlarına değinmedi” şeklinde konuştu. Wolcott, tüm bu kaygıları giderecek, İran’ın istikrarsızlaştırıcı davranışlarına ve terörizme yönelik desteğine son verecek ve İran'ı uluslararası topluma yeniden entegre edecek kapsamlı bir anlaşma paketine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
“Saklayacak bir şeyimiz yok”
Buna karşın İran’ın BM Viyana Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Garip Abadi, ABD Başkanı Trump’ın İran’ın uzun zamandan beri gizlice uranyum zenginleştirdiği yönündeki açıklamalarına cevaben İran’ın her türlü nükleer faaliyetinin UAEA’nın takibinde olduğunu söyledi. UAEA Yönetim Kurulu özel toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Abadi, “Saklayacak bir şeyimiz yok” dedi.
Uzmanlar, UAEA’nın rolünün yalnızca İran’ın 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın şart ve standartlarını uygulayıp uygulamadığını doğrulama ve izleme ile sınırlı olduğunu belirttiler. Buna karşın uzmanlar, anlaşmaya uyum konusunda herhangi bir anlaşmazlık çıkması durumunda ya da İran’ın anlaşmanın şartlarını ihlal etmesi halinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) anlaşmazlıkları çözmekten ve ihlalleri değerlendirmekten sorumlu olduğuna dikkati çektiler. 15 üyeli BMGK, İran'ın anlaşmayı ihlal edip etmediği konusunda oylama yapabilir ve sonuçlara göre yeniden yaptırımlar uygulayabilir.
Gözlemciler ise BMGK’da ret oyu hakkı olan ve İran meselesinde ABD’nin konumuna aykırı bir tutum sergileyen Rusya ve Çin’in de üyesi olduğu UAEA Yönetim Kurulu toplantısından somut adımlar ya da birleşik bir tutum çıkacağını düşünmüyorlar.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters