ABD'den petrol tankerini derhal serbest bırakması için İran'a çağrı

ABD Senatörü Rand Paul
ABD Senatörü Rand Paul
TT

ABD'den petrol tankerini derhal serbest bırakması için İran'a çağrı

ABD Senatörü Rand Paul
ABD Senatörü Rand Paul

ABD, Devrim Muhafızları tarafından el koyulan petrol tankerinin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yeni bir anlaşma yapma seçeneğini yineledi.
Trump, Tahran ile Washington arasında arabulucu olarak görevlendirilen Senatör Rand Paul’un İran ile anlaşma imzalamasının önemine dikkat çektiği açıklamasında şunları söyledi:
“Senatör Paul’u dinliyorum ve İran ile ilgili konuları tartışıyorum. Ancak onu arabulucu olarak görevlendirmemiştim. Görevdeyken İran farklı bir durumdaydı. İran aralarında Yemen, Irak ve Suriye’nin de bulunduğu 14 bölgede huzursuzluğa neden oldu. Yani şimdi durum farklı. İran’ın yaptırımlar ve petrol satışı yasağı nedeniyle parası yok. Tek istediğimiz adil bir anlaşma.”
Trump, nükleer anlaşmayı imzaladığı için Obama yönetimini suçlayarak İran’ın birkaç yıl içinde nükleer silaha sahip olacağını belirtti. Trump ayrıca Obama'nın imzaladığı anlaşmanın kısa ömürlü olduğunu ve balistik füze programı ve benzeri durumlara da değinmediğini söyledi.
ABD Başkanı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Anlaşma, onların füze programına ve kabul edilemeyecek diğer konulara devam etmelerini sağlıyor. Kabul etmememiz gereken şeyler var. İran bugün yüzde 75 enflasyon oranına sahip. ABD ambargosundan sonra petrol satımına dair büyük sorunları var. Avrupalılar da şimdi benimle aynı görüşte. Adil bir anlaşmaya varmak iyi olurdu. Ama acelem yok.”
Senatör Rand Paul’un Başkan Trump'a gerginliği azaltmak amacıyla İran tarafı ile iletişim kurmak için diplomatik misyon üstlenmeyi önerdiği ve Trump’ın da bu fikre yeşil ışık yaktığına dair iddialar var.
İddialara göre bu teklif, geçen hafta sonu Virginia'daki Trump Ulusal Golf Kulübü'ndeki golf maçında sırasında geldi.
Senatör Rand Paul, Trump yönetiminin uyguladığı yaptırımları pek çok kez eleştirdi ve bunu İran rejimine karşı ‘savaş ilanı’ olarak nitelendirdi.  Paul, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dahil olmak üzere üst düzey Cumhuriyetçi ve Trump yönetimindeki diğer yetkililerle defalarca karşı karşıya geldi.
Washington, 12 kişilik mürettebatıyla birlikte Devrim Muhafızları tarafından el koyulan tankerin derhal bırakılması için Tahran’a çağrı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili yaptığı basın açıklamasında, Devrim Muhafızları’nın Hürmüz Boğazı’ndaki gemilere tacizini ve güvenliği tehdit etmesini kınayarak İran’ın yasa dışı hamlelerini durdurması, kaçırılan gemiyi ve mürettebatını derhal serbest bırakması gerektiğini vurguladı.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Avrupalı müttefiklerine İran’a uygulanan yaptırımlara uymaları konusunda uyarıda bulundu. ABD, AB’nin İran ile ticaret yapan Avrupalı firmaların yaptırımlardan zarar görmemesi amacıyla kurulan INSTEX adlı ödeme mekanizmasının uygulanmaması için baskı yaptı.
Mnuchin, perşembe sabahı G7 Zirvesi’nde Avrupalı mevkidaşları ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında INTEX’e yönelik uyarılarda bulundu:
“Müttefiklerimize ABD’nin İran’a veya bir başka ülkeye karşı uyguladığımız yaptırımlara uymasını beklediğimizi açıkça belirttik. Finansal sisteme ABD para birimi cinsinden katılmak istiyorlarsa ABD yaptırımlarına da uymaları gerekir.”



Trump, "radikal solun pislikleri" de dahil olmak üzere herkese Mutlu Noeller diledi

Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)
Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)
TT

Trump, "radikal solun pislikleri" de dahil olmak üzere herkese Mutlu Noeller diledi

Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)
Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Noel vesilesiyle Demokrat rakiplerine yönelik bir saldırı başlattı ve onları "radikal solun pislikleri" olarak nitelendirdi.

Cumhuriyetçi başkan, Noel gününü Florida'daki Mar-a-Lago tatil beldesinde geçirdi. Burada, Kuzey Kutbu'ndan Noel arifesine kadar Noel Baba'nın yolculuğunu takip eden Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) ile bir görüşmeye katıldı ve ardından dünyanın dört bir yanındaki Amerikan askerlerine Noel tebriklerini gönderdi.

Ancak Trump, Demokrat rakiplerine aynı samimiyeti göstermedi. Truth Social hesabından yaptığı bir paylaşımda, "Ülkemizi yok etmek için ellerinden gelen her şeyi yapan, ancak feci şekilde başarısız olan radikal solcu pislikler de dahil olmak üzere herkese mutlu Noeller" diye yazdı.

Sözlerine şöyle devam etti: “Artık açık sınırlarımız, erkeklerin kadın sporlarına katılması, trans bireylerin hakları veya zayıf kolluk kuvvetleri yok. Bunun yerine rekor seviyede bir borsa ve emeklilik tasarruf planlarımız, on yılların en düşük suç oranları, sıfır enflasyon ve dün açıklanan, beklentilerin iki puan üzerinde %4,3'lük GSYİH büyümesi var.”

Trump, Ticaret Bakanlığı'nın ekonominin üçüncü çeyrekte %4,3 oranında büyüdüğünü ve son iki yılın en yüksek GSYİH büyüme oranını gösterdiğini ortaya koyan verileri açıklamasından bir gün sonra, yönetiminin yüksek yaşam maliyetiyle başa çıkma biçimini eleştiren muhalefete sert bir saldırı başlattı. Ancak rapor, iç satın alma fiyat endeksinin %3,4 arttığını, bunun da ikinci çeyrekte kaydedilen %2,0'lık enflasyon oranından önemli ölçüde daha yüksek olduğunu da gösterdi.

Noel öncesi haftada Demokratlar Adalet Bakanlığı'nı, Trump'ın arkadaşı olan hükümlü cinsel suçlu Jeffrey Epstein hakkındaki soruşturmayla ilgili binlerce belgenin yayınlanmasını geciktirdiği için eleştirdi. Trump ayrıca, Washington'un Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'ya istifa etmesi için baskı yaptığı Karayipler'deki ABD deniz gücü yığılmasında yer alanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Amerikan birliklerine bayram tebriklerini iletti.


ABD’de Tesla kapıları mercek altında: Kaza sonrası açılmayan kapılar soruşturuluyor

 Tesla logosu (Reuters)
Tesla logosu (Reuters)
TT

ABD’de Tesla kapıları mercek altında: Kaza sonrası açılmayan kapılar soruşturuluyor

 Tesla logosu (Reuters)
Tesla logosu (Reuters)

ABD trafik güvenliği yetkilileri, bir elektrikli araç sahibinin, kaza sonrasında acil bir durumun daha da kötüleşmesine neden olan yetersiz kapı işaretlemeleri nedeniyle yaptığı şikayet üzerine Tesla araç kapılarının tasarımıyla ilgili ön soruşturma başlattıklarını duyurdu.

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, bir müşteriden gelen şikayeti aldığını açıkladı. Müşteri, 2022 model Tesla Model 3 aracının mekanik kapı açma mekanizmasının "gizli, işaretsiz ve elektrik sisteminin arızalandığı bir acil durumda bulunmasının zor" olduğunu belirtmişti.

Yönetim, 23 Aralık'ta yayınladığı açıklamada, "Tasarım hatasıyla ilgili bir soruşturma başlatıldı ve sorunun değerlendirilip şikayetin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek" dedi.

Bu adım, son zamanlarda elektrikli kapı sisteminin arızalanması ve manuel kapı kollarını bulamamaları sonucu yanan Tesla araçlarının içinde mahsur kalan kişilerin vakalarını vurgulayan raporların ardından geldi.

Bloomberg bu hafta, "en az 15 kişinin Tesla kazalarında hayatını kaybettiğini, yolcuların ve kurtarma ekiplerinin alev alan araçların kapılarını açamadığını" bildirdi. Tesla, AFP veya Bloomberg'in yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Ancak Bloomberg, haberini eylül ayında bir Tesla yöneticisinin yaptığı ve şirketin kapı kolu sistemini yeniden tasarlamak üzerinde çalıştığını söylediği açıklamalara dayandırdı. Tesla'nın web sitesinde, pencere düğmelerinin yakınında bulunan manuel kapı açma mekanizmasının bir diyagramı yer alıyor.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, şikayetçinin Kevin Klaus olduğunu açıkladı. Klaus, Atlanta'daki yerel bir televizyonun haber programına verdiği demeçte, yoldan geçen bir kişinin yardımıyla arka camı kırarak aracından çıkmayı başardığını ve acil bir olaydan ve yangından sağ kurtulduğunu söyledi.


Trump'ın desteklediği "Serçe" lakaplı aday, haftalarca süren gecikmeli sonuçların ardından Honduras başkanlık seçimini kazandı

Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)
Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)
TT

Trump'ın desteklediği "Serçe" lakaplı aday, haftalarca süren gecikmeli sonuçların ardından Honduras başkanlık seçimini kazandı

Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)
Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)

Honduras seçim komisyonu dün, ABD Başkanı Donald Trump tarafından desteklenen muhafazakar Ulusal Parti adayı Nasri Asfura'nın başkanlık seçimini kazandığını açıkladı. Böylece haftalarca süren gecikmeler, teknik sorunlar ve yolsuzluk iddialarının ardından 30 Kasım seçiminin galibi nihayet ilan edilmiş oldu.

Merkez sağ Liberal Parti adayı Salvador Nasralla yüzde 39,5 oy aldı.

Sonuçlar son derece yakındı ve oy sayım sistemi o kadar kaotikti ki, kazananı belirlemek için yüz binlerce oy pusulasının yaklaşık yüzde 15'inin elle sayılması gerekti.