İran'a karşı Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye Hürmüz Boğazı desteği

İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)
İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)
TT

İran'a karşı Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye Hürmüz Boğazı desteği

İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)
İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)

Fransa ve Almanya, bugün, İran yetkililerine dün alıkonulan İngiliz petrol tankerinin gecikmeden serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İran yetkililerine en kısa sürede mürettebatı ile birlikte el koyduğu tankeri serbest bırakması ve  Körfez'deki serbest dolaşım ilkelerine saygı göstermesi için çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise İran’ın tankere el koymasıyla Hürmüz Boğazı'ndaki tansiyonu ciddi bir şekilde artırdığı işaret edilerek, gecikmeden tankeri bırakması talep edildi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti, Körfez'deki iki ticari gemiye el koyulmasını şiddetle kınıyor. Uluslararası sulardaki bu müdahale haklı gösterilemez. Ayrıca bu adım, gerilimin tehlikeli bir şekilde tırmanmasına neden oluyor. İran’a iki geminin derhal bırakılması için çağrıda bulunuyoruz… Devam eden bölgesel tırmanış çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Ayrıca mevcut krizden çıkmak için sürdürülen tüm çabaları da baltalıyor” ifadelerini kullandı.
Bahreyn ise yaptığı açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki iki tankere el koymasını şiddetle kınadığını ifade ederek, İran’a bu tehlikeli ve düşmanca eylemlerden vazgeçmesi ve Stena Impero tankerini serbest bırakması çağrısında bulundu.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’ın sorumsuz eylemlerine ve deniz trafiğine karşı sürdürdüğü tehditlere son vermesi çağrısında bulunarak, İngiltere ve çıkarlarına yönelik tehditlere karşı dayanışma halinde olduğunu vurguladı.
Bakanlık, uluslararası barış ve güvenliği sağlamanın yanı sıra İran’ın uluslararası deniz güvenliği yasalarına ve anlaşmalarına uyması için uluslararası topluma kesin adımlar atma çağrısında bulundu.
İran, dün, uluslararası deniz hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle İngiltere bayraklı Stena Impero adlı petrol tankerine Hürmüz Boğazı'nda el koydu. İran bugün yaptığı açıklamada, tankerin Bandar Abbas Limanı'nda olduğunu bildirdi.
Açıklamada, ayrıca Liberya bandıralı ve İngiltere'de bir şirkete ait olan ikinci tankerin, yapılan güvenlik uyarısı sonrası serbest bırakıldığı belirtildi.
Londra, tankere el koyulmasının kabul edilemez bir eylem olduğunu ifade ederek,  İngiliz gemilerine geçici olarak Hürmüz Boğazı'nın dışında kalmaları tavsiyesinde bulundu.
ABD ASKERLERİ KÖRFEZ'DE OPERASYON HAZIRLIĞINDA
İRAN ALIKONULAN İNGİLİZ TANKERİ İLE İLGİLİ SORUŞTURMA AÇTI
 



Güney Kore, Polonya'ya tank satışına yönelik dev anlaşmayı doğruladı

Güney Koreli Hyundai Rotem tarafından üretilen K2 tankları (Arşiv)
Güney Koreli Hyundai Rotem tarafından üretilen K2 tankları (Arşiv)
TT

Güney Kore, Polonya'ya tank satışına yönelik dev anlaşmayı doğruladı

Güney Koreli Hyundai Rotem tarafından üretilen K2 tankları (Arşiv)
Güney Koreli Hyundai Rotem tarafından üretilen K2 tankları (Arşiv)

Seul, dün Varşova ile Polonya'nın Güney Koreli Hyundai Rotem tarafından üretilen K2 tanklarını satın alacağı devasa bir silah anlaşması üzerinde müzakerelerin tamamlandığını duyurdu.

Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi yaptığı açıklamada, Polonya savunma bakanının “Hyundai Rotem ile K2 tankları için ikinci bir sözleşme müzakerelerinin tamamlandığını ve anlaşmanın yakında imzalanacağını resmen duyurduğunu” belirtti. İdare anlaşmanın detaylarını ya da büyüklüğünü açıklamadı. Şarku’l Avsat’ın Güney Kore'nin Yonhap haber ajansından aktardığına göre anlaşma yaklaşık 6 milyar dolar.

Güney Kore Savunma Tedarik Programı Yönetimi Bakanı Suk Jung-gon anlaşmanın “Güney Kore ve Polonya arasındaki savunma iş birliğinin gücünü ve sürekliliğini teyit ettiğini” söyledi. İki ülke 2022 yılında, Ukrayna'nın komşusu ve müttefiki Polonya'ya K2 tankları ve savaş uçakları tedarikini de içeren 13.7 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzalamıştı. Bu, Güney Kore tarihindeki en büyük anlaşma.

Güney Kore, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Güney Kore savunma sanayisine Avrupa ve Ortadoğu'da büyük ölçekli sözleşmeler yapma fırsatı yaratmasının ardından, silah ihracatında önemli bir oyuncu olarak ortaya çıktı. Seul özellikle Polonya ve Romanya ile K9 kundağı motorlu silahlar ve Chunmu füze rampalarının ihracatını içeren silah sözleşmeleri imzaladı.