İran'a karşı Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye Hürmüz Boğazı desteği

İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)
İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)
TT

İran'a karşı Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye Hürmüz Boğazı desteği

İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)
İngiliz tankeri Stena Impero (AFP)

Fransa ve Almanya, bugün, İran yetkililerine dün alıkonulan İngiliz petrol tankerinin gecikmeden serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İran yetkililerine en kısa sürede mürettebatı ile birlikte el koyduğu tankeri serbest bırakması ve  Körfez'deki serbest dolaşım ilkelerine saygı göstermesi için çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise İran’ın tankere el koymasıyla Hürmüz Boğazı'ndaki tansiyonu ciddi bir şekilde artırdığı işaret edilerek, gecikmeden tankeri bırakması talep edildi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti, Körfez'deki iki ticari gemiye el koyulmasını şiddetle kınıyor. Uluslararası sulardaki bu müdahale haklı gösterilemez. Ayrıca bu adım, gerilimin tehlikeli bir şekilde tırmanmasına neden oluyor. İran’a iki geminin derhal bırakılması için çağrıda bulunuyoruz… Devam eden bölgesel tırmanış çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Ayrıca mevcut krizden çıkmak için sürdürülen tüm çabaları da baltalıyor” ifadelerini kullandı.
Bahreyn ise yaptığı açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki iki tankere el koymasını şiddetle kınadığını ifade ederek, İran’a bu tehlikeli ve düşmanca eylemlerden vazgeçmesi ve Stena Impero tankerini serbest bırakması çağrısında bulundu.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’ın sorumsuz eylemlerine ve deniz trafiğine karşı sürdürdüğü tehditlere son vermesi çağrısında bulunarak, İngiltere ve çıkarlarına yönelik tehditlere karşı dayanışma halinde olduğunu vurguladı.
Bakanlık, uluslararası barış ve güvenliği sağlamanın yanı sıra İran’ın uluslararası deniz güvenliği yasalarına ve anlaşmalarına uyması için uluslararası topluma kesin adımlar atma çağrısında bulundu.
İran, dün, uluslararası deniz hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle İngiltere bayraklı Stena Impero adlı petrol tankerine Hürmüz Boğazı'nda el koydu. İran bugün yaptığı açıklamada, tankerin Bandar Abbas Limanı'nda olduğunu bildirdi.
Açıklamada, ayrıca Liberya bandıralı ve İngiltere'de bir şirkete ait olan ikinci tankerin, yapılan güvenlik uyarısı sonrası serbest bırakıldığı belirtildi.
Londra, tankere el koyulmasının kabul edilemez bir eylem olduğunu ifade ederek,  İngiliz gemilerine geçici olarak Hürmüz Boğazı'nın dışında kalmaları tavsiyesinde bulundu.
ABD ASKERLERİ KÖRFEZ'DE OPERASYON HAZIRLIĞINDA
İRAN ALIKONULAN İNGİLİZ TANKERİ İLE İLGİLİ SORUŞTURMA AÇTI
 



İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İsrail güçlerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta altı militanı hedef aldığını açıkladı. Militanların bölgedeki bir yeraltı tünelinden çıktıklarına inanılıyor.

Adraee, güçlerin bölgedeki arama operasyonlarını sürdürdüğünü de ifade etti.

cfg
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde duruyor (AFP)

Şarku’l Avsat’ın çeşitli medya kuruluşlarından aktardığına göre İsrail güçlerinin 10 Ekim'den bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir bölümü olan Refah'ta bulunan tünellerde 200 kadar Hamas savaşçısı mahsur kalmış olabilir.


Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Hong Kong’daki bir yüksek katlı konut kompleksinde bugün (Çarşamba) çıkan büyük yangında dört kişi hayatını kaybetti. Kentin İtfaiye Hizmetleri Dairesi, olayda dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını açıkladı. Polis ise daha önce sekiz kişinin etkilendiğini bildirmişti; sayılardaki farkın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Hong Kong medyası, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu öne sürdü, ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

g
Fotoğraf:  AP

Yangın, kentin Tai Po bölgesindeki binanın dış cephesine kurulan bambu iskelesi boyunca hızla yayılarak gökyüzüne yoğun duman yükseldi. Olay yerinden aktarılan canlı görüntülerde, itfaiye ekiplerinin merdivenli araçlardan yüksekten su sıkarak alevlere müdahale ettiği görüldü.

Yetkililer, yangının ardından Hong Kong’daki ikinci en yüksek alarm seviyesi olan dört numaralı yangın alarmını devreye aldı.

s
Fotoğraf:  AP

Polis, olayın yaşandığı binalarda mahsur kalan kişiler olduğuna dair birçok ihbar aldıklarını açıkladı.

sdf
Fotoğraf:  AP

Tai Po, Hong Kong’un Yeni Topraklar olarak bilinen kuzey bölgesinde, Çin anakarasındaki Shenzhen kentine yakın bir yerleşim alanı olarak biliniyor.


Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
TT

Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, adayı olası bir Çin işgalinden korumak için hükümetinin birkaç yıl boyunca savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacağını duyurdu.

Lai, dün Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, “Pekin'in güç kullanımıyla ilgili karar alma sürecine daha yüksek maliyetler ve belirsizlikler ekleyerek caydırıcılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Pekin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor ve adayı kontrol altına almak için askeri seçeneği de göz ardı etmiyor; bu da Tayvan'ı güçlü askeri, ekonomik ve diplomatik baskıya maruz bırakıyor.

Bu hamle, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, Taipei'nin şiddetle reddettiği iddialarını savunmak için beş yıldır askeri ve siyasi baskıyı artırmasıyla birlikte geldi.

Lai daha önce ABD'nin bu konudaki taleplerine yanıt olarak, savunma harcamalarını 2026'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazlasına ve 2030'da yüzde 5'e çıkarma planlarından bahsetmişti. Lai makalesinde, “Bu büyük paket sadece ABD'den yeni silah alımlarına önemli ölçüde finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Tayvan'ın yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeye de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Tayvan hükümeti, savunma harcamalarının 2026 yılında 949,5 milyar Taylan dolarına (30,25 milyar dolar) ulaşmasını öneriyor. Hükümet rakamlarına göre GSYİH'nin yüzde 3,32'sini temsil eden bu rakam, 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 3'lük eşiği aşıyor.

Ancak Pekin ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen muhalefet partisi Kuomintang Partisi, müttefiki Halk Partisi ile birlikte finansmanı kontrol ettiği için, hükümetin parlamentodan onay alması zor olabilir. Yeni seçilen Kuomintang lideri Cheng Li-wun, Tayvan'ın ‘bu paraya sahip olmadığını’ söyleyerek Lai'nin savunma harcamaları planlarına karşı çıktı.