Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor

Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor
TT

Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor

Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Ukraynalı mevkidaşıyla yaptığı tartışma yaratan telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasını umduğunu belirtti. Demokratların konuya ilişkin tartışmaları da tüm hızıyla sürüyor.
ABD basınında yer alan ve Başkan Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesini dinleyen ABD istihbaratından bir ajan tarafından sağlanan bilgilere dayanarak çıkan haberlerde, Trump, eski ABD Başkan Yardımcısı ve 2020 seçimlerinde Demokratların adaylarından biri olan Joe Biden ve oğluna Ukrayna'daki faaliyetleri hakkında yolsuzluk soruşturması açılması için baskı yapmakla suçlandı.
Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden, babası 2014 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcılığını yaparken Ukrayna’daki bir doğalgaz şirketi için çalışmıştı. Şirket, Washington’ın yolsuzlukla mücadele konusundaki zayıf sicili nedeniyle kovulmasını istediği Ukrayna Başsavcısının soruşturmalarının hedefi oldu.
Öte yandan Joe Biden geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada oğluyla Ukrayna hakkında hiç konuşmadığını belirterek Trump'tan telefon görüşmesinin dökümünü yayınlamasını istedi.
Başkan Trump ise dün gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Bir başkan başka bir ülkenin başkanıyla görüştüğünde, bu insanlarla konuşabilmesi gerekir. Onlar aramaların kaydedildiğini bilmek istemiyorlar. Bunu başka bir devlet başkanıyla yapamayız. Ancak bununla birlikte harika bir konuşmaydı. Çok açık ve çok şeffaftı. Umarım yayınlayabilirler.”
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre bu gelişme, Trump'ın son günlerde konuyla ilgili çelişkili tutumlarına rağmen yaşandı. Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, telefon görüşmesinin dökümünü yayınlama olasılığını tamamen yok saymadı. Pompeo, ABC televizyon kanalına verdiği demeçte, “Telefon görüşmesi metinlerini sık sık yayınlamıyoruz. Mecbur kalınmadıkça, onları yayınlamak uygun olmaz” şeklinde konuştu.
Bu arada olay,  Demokratlar tarafından ortaya atılan Başkan Trump’ın görevden alınması çağrılarını yeniden alevlendirdi. 2020 seçimlerinde Demokratların adaylarından biri olan Senatör Elizabeth Warren açıklamasında, “Donald Trump’ın yasadışı faaliyetlerini kınama zamanı geldi. Görevden alınması için gerekli çalışmalara hemen başlıyoruz” dedi.
Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi’nin en genç üyesi olan Alexandria Ocasio-Cortez ise açıklamasında, “Buradaki en büyük ulusal skandal, Başkan’ın yasadışı davranışları değil, Demokrat Parti'nin bu nedenle onu görevden almayı reddetmesidir” diye konuştu.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters