Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor

Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor
TT

Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor

Trump, Zelensky ile telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasına karşı çıkmıyor

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Ukraynalı mevkidaşıyla yaptığı tartışma yaratan telefon görüşmesinin dökümünün yayınlanmasını umduğunu belirtti. Demokratların konuya ilişkin tartışmaları da tüm hızıyla sürüyor.
ABD basınında yer alan ve Başkan Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesini dinleyen ABD istihbaratından bir ajan tarafından sağlanan bilgilere dayanarak çıkan haberlerde, Trump, eski ABD Başkan Yardımcısı ve 2020 seçimlerinde Demokratların adaylarından biri olan Joe Biden ve oğluna Ukrayna'daki faaliyetleri hakkında yolsuzluk soruşturması açılması için baskı yapmakla suçlandı.
Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden, babası 2014 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcılığını yaparken Ukrayna’daki bir doğalgaz şirketi için çalışmıştı. Şirket, Washington’ın yolsuzlukla mücadele konusundaki zayıf sicili nedeniyle kovulmasını istediği Ukrayna Başsavcısının soruşturmalarının hedefi oldu.
Öte yandan Joe Biden geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada oğluyla Ukrayna hakkında hiç konuşmadığını belirterek Trump'tan telefon görüşmesinin dökümünü yayınlamasını istedi.
Başkan Trump ise dün gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Bir başkan başka bir ülkenin başkanıyla görüştüğünde, bu insanlarla konuşabilmesi gerekir. Onlar aramaların kaydedildiğini bilmek istemiyorlar. Bunu başka bir devlet başkanıyla yapamayız. Ancak bununla birlikte harika bir konuşmaydı. Çok açık ve çok şeffaftı. Umarım yayınlayabilirler.”
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre bu gelişme, Trump'ın son günlerde konuyla ilgili çelişkili tutumlarına rağmen yaşandı. Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, telefon görüşmesinin dökümünü yayınlama olasılığını tamamen yok saymadı. Pompeo, ABC televizyon kanalına verdiği demeçte, “Telefon görüşmesi metinlerini sık sık yayınlamıyoruz. Mecbur kalınmadıkça, onları yayınlamak uygun olmaz” şeklinde konuştu.
Bu arada olay,  Demokratlar tarafından ortaya atılan Başkan Trump’ın görevden alınması çağrılarını yeniden alevlendirdi. 2020 seçimlerinde Demokratların adaylarından biri olan Senatör Elizabeth Warren açıklamasında, “Donald Trump’ın yasadışı faaliyetlerini kınama zamanı geldi. Görevden alınması için gerekli çalışmalara hemen başlıyoruz” dedi.
Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi’nin en genç üyesi olan Alexandria Ocasio-Cortez ise açıklamasında, “Buradaki en büyük ulusal skandal, Başkan’ın yasadışı davranışları değil, Demokrat Parti'nin bu nedenle onu görevden almayı reddetmesidir” diye konuştu.



ABD-Suriye-İsrail ortak açıklaması Paris görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını doğruladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

ABD-Suriye-İsrail ortak açıklaması Paris görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını doğruladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

ABD, İsrail ve Suriye hükümetleri, Paris'te üç taraf arasında yapılan görüşmelerin ardından salı günü ortak bir bildiri yayınladı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“İsrail ve Suriye'nin üst düzey yetkilileri, ABD’nin himayesinde, Paris'te bir araya geldi. Başkan Donald Trump'ın Ortadoğu'daki liderliği, Suriye'nin egemenliği ve istikrarı, İsrail'in güvenliği ve her iki ülkenin refahına odaklanan verimli görüşmeler yapıldı.”

Açıklamada, Suriye ve İsrail taraflarının aşağıdaki mutabakatlara vardıkları da eklendi:

“Taraflar, her iki ülke için güvenlik ve istikrarı sağlayacak kalıcı düzenlemeler arayışındaki kararlılıklarını yeniden teyit ederler. Taraflar, istihbarat paylaşımı, askeri gerilimin azaltılması, diplomatik ilişkiler ve ticari fırsatlar konusunda acil ve sürekli koordinasyonu kolaylaştırmak için, ABD'nin himayesinde ortak bir entegrasyon mekanizması – özel bir irtibat hücresi – kurmaya karar verdiler. Bu mekanizma, herhangi bir anlaşmazlığı derhal ele almak ve yanlış anlamaları önlemek için bir platform görevi görecek.”

ABD tarafı, ‘bu olumlu adımları’ överken Ortadoğu'da kalıcı barışın sağlanması için daha geniş çaplı çabalar çerçevesinde bu mutabakatların uygulanmasını desteklemeye kararlı olduğunu vurgulayarak “Egemen devletler saygılı ve yapıcı bir şekilde işbirliği yaptıklarında, refah da peşinden gelir” ifadelerine yer verdi.

Ortak bildiri, bugünkü önemli toplantının ruhunu ve her iki tarafın gelecek nesillerin yararı için ilişkilerinde yeni bir sayfa açma kararlılığını yansıtıyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in ‘bölgenin istikrarı ve güvenliği teşvik etme taahhüdünü yenilediğini’ doğrulayan bir açıklama yayınladı ve Suriye tarafıyla ‘ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde Suriye ile ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi gerekliliğini’ görüştüğünü belirtti.

Öte yandan Suriye, Beşşar Esed rejiminin düşmesinden sonra İsrail’in kontrol ettiği topraklardan askerlerini çekilmesini istiyor ve egemenliğini garanti altına alacak karşılıklı bir güvenlik çerçevesi talep ediyor. Buna karşın İsrail, herhangi bir anlaşmayı, güneybatı Suriye'nin bazı bölgelerinin silahsızlandırılması da dahil olmak üzere güvenlik çıkarlarının korunmasını garanti altına alan koşullara bağladı.


Tel Aviv ve Şam yeni bir güvenlik anlaşmasına doğru ilerliyor

Fotoğraf: SANA
Fotoğraf: SANA
TT

Tel Aviv ve Şam yeni bir güvenlik anlaşmasına doğru ilerliyor

Fotoğraf: SANA
Fotoğraf: SANA

Kaynaklar, ABD'nin himayesinde ve Paris'in ev sahipliğinde düzenlenen İsrail-Suriye görüşmelerinin beşinci turunun, Tel Aviv ve Şam arasında yeni bir güvenlik anlaşması konusunda ön anlaşma ile sonuçlandığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün dağıtılan ortak açıklamada, iki ülkenin istihbarat alışverişi ve askeri gerilimin azaltılması gibi konuları koordine etmek üzere bir iletişim hücresi kurma konusunda anlaştığı belirtildi.

ABD’li bir yetkili, ülkesinin Suriye'nin güneyindeki gerilimi azaltmak amacıyla Ürdün'ün başkenti Amman'da ABD-İsrail-Suriye görev gücü kurulmasını önerdiğini söyledi. ADB merkezli haber sitesi Axios'a konuşan yetkili, ortak görev gücünün Suriye'nin güneyinde silahsızlanma ve Beşşar Esed rejiminin düşmesinden sonra İsrail ordusunun işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmesi konusunda yapılan müzakerelerin temelini oluşturacağını söyledi.

Güvenlik cephesinde ise Suriye Arap Haber Ajansı SANA dün, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep'in Şeyh Maksud Mahallesi yakınlarındaki ordu mevzilerini insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alması sonucu bir askerin öldürüldüğünü bildirdi.

SANA ayrıca, SDG'nin şehrin Eşrefiyye ve Şeyh Maksud mahallelerini çevreleyen yerleşim bölgelerini bombalaması sonucu ikisi kadın üç sivilin öldüğünü ve 15 kişinin yaralandığını aktardı.

SDG ise Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlı silahlı grupların Şeyh Maksud Mahallesi’ni hedef aldığını ve mahalle sakinlerinden birinin öldürüldüğünü açıkladı.


İran, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan bir kişiyi idam etti

İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)
İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)
TT

İran, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan bir kişiyi idam etti

İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)
İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)

İran yargı organına bağlı Mizan haber ajansı bugün, Tahran'ın İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan Ali Ardestani adlı bir kişiyi idam ettiğini bildirdi.

İsrail ile on yıllardır süren gizli savaşın ortasında İran, İsrail istihbarat teşkilatı (Mossad) ile bağlantıları olduğu ve ülke içindeki operasyonlarını kolaylaştırdığı suçlamasıyla çok sayıda kişiyi idam etti.

Şarku’l Avsat’ın Mizan’dan aktardığına göre “Ali Ardestani'ye, ülkeye hassas bilgiler sağlayarak Mossad için casusluk yaptığı suçlamasıyla verilen idam cezası, Yüksek Mahkeme'nin onayı ve yasal prosedürlerin ardından infaz edildi.”

İsrail ve Amerika'nın haziran ayında İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenlemesi ile bölgesel rakipler arasında doğrudan bir çatışma yaşanmasının ardından, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan İranlıların infazları son zamanlarda keskin bir artış gösterdi.