Pekin’den ABD Başkanı’na koronavirüs yanıtı: 'Çin virüsü' değil, 'Trumpandemi'

Trump'ın konuşma metnindeki "korona" ifadesinin üstünü çizip "Çin virüsü" yazdığı perşembe günü ortaya çıkmıştı (AP)
Trump'ın konuşma metnindeki "korona" ifadesinin üstünü çizip "Çin virüsü" yazdığı perşembe günü ortaya çıkmıştı (AP)
TT

Pekin’den ABD Başkanı’na koronavirüs yanıtı: 'Çin virüsü' değil, 'Trumpandemi'

Trump'ın konuşma metnindeki "korona" ifadesinin üstünü çizip "Çin virüsü" yazdığı perşembe günü ortaya çıkmıştı (AP)
Trump'ın konuşma metnindeki "korona" ifadesinin üstünü çizip "Çin virüsü" yazdığı perşembe günü ortaya çıkmıştı (AP)

Çin Dışişleri Bakanlığı, koronavirüs yerine “Çin virüsü” diyen ABD Başkanı Donald Trump’a dün düzenlenen basın toplantısıyla karşılık verdi. 
Washington’un kendi yetersizliğini dışarı saldırarak örtmeye çalıştığını belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, şu ifadeleri kullandı:
ABD’deki bazı insanlar sorumluluğu üzerlerinden atmak için Çin’in salgınla mücadelesini küçük düşürmeye çalışıyor.
Shuang, Çin halkının salgınla mücadelede gösterdiği fedakarlığın ABD’li yetkililerin yaklaşımıyla göz ardı edilmeye çalışıldığını ifade etti. Son iki aydır tüm dünyaya "güncel bilgi akışı" sağlayarak yardımcı olduklarını söyledi. 
Kendilerinin Washington’a zaman kazandırdığını ve ABD Başkanı’nın geçen haftaya kadar kendilerini bu konuda takdir ettiğini söyleyen Çin Dışişleri sözcüsü, Trump yönetiminin bu zamanı harcadığını öne sürdü. 
Shuang, Çin’in “en kapsamlı, katı, ayrıntılı önleme ve kontrol önlemlerini” aldığını ve koronavirüs konusunda hep “açık ve şeffaf” olduklarını iddia etti.  
Çin Dışişleri Sözcüsü, geçen haftalarda Amerikalı yetkililerle çok sayıda toplantı yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Birleşik Devletler’in nesnel gerçeklere ve dünya kamuoyunun görüşüne saygı duymasını, kendi işine bakmasını, (...) diğer ülkelere iftira atmayı bırakmasını, sorumluluklarını üstlenmesini ve salgınla savaşta yapıcı bir rol oynamasını ümit ediyoruz.
Diğer yandan Pekin yönetimi, resmi haber ajansı Şinhua aracılığıyla da Trump’ın “Çin virüsü” tanımlamasına karşılık verdi. 

ABD’de hastalığın bir milletle birlikte anılmasının ırkçılık olup olmadığı tartışılırken, Şinhua salgına ABD Başkanı’nın adını verdi: Trumpandemi. Bu kelime, Trump ve pandemi (salgın) kelimelerinin birleşiminden oluşturuldu. 
Şinhua, Trump’ın koronavirüs yerine “Çin virüsü” demesinin ırkçı bir dikkat dağıtma taktiği olduğunu da ifade etti. Twitter üzerinden yapılan paylaşımda “Bu bir dikkat dağıtma taktiği. Evet, bu IRKÇI... Fakat bunu yapıyor ki, insanlar onun YALANLARI ve YETERSİZLİĞİ yerine BUNDAN bahsediyor” denildi.

Çin, dışarıdan gelenler dışında, anakarada üç gündür yeni vaka görülmediğini açıklarken, ABD’nin üç eyaletinde toplam 70 milyon kişi tecrit altına alınıyor.
CNN’e göre, ABD’de en az 18 bin 763 kişiye koronavirüs teşhisi konulurken, bunlardan en az 258’i öldü. Çin’de ise 81 bini aşkın kayıtlı vakadan 3 bin 259’u yaşamını yitirirken, yaklaşık 72 bin kişinin iyileştiği açıklandı.



Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
TT

Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)

Çin’in 305 metre uzunluğundaki uçak gemisi Shandong, Batı Pasifik'teki savaş tatbikatlarına katıldıktan sonra bugün Hong Kong açıklarına ulaştı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin muhabirleri, Shandong uçak gemisini ve başta Changjiang destroyeri ve Yuncheng fırkateyni olmak üzere ona eşlik eden savaş görev grubunu, bu sabah Hong Kong adasının güney kıyısı açıklarında seyir halindeyken gördüklerini bildirdiler.

Pekin, uçak gemisi Shandong'un Hong Kong'daki donanma grubuyla beş gün kalacağını ve bu vesileyle ‘ziyaretler ve kültürel değişim etkinlikleri’ düzenleneceğini duyurdu. Öte yandan Hong Kong dün resmi tatil olan yeniden Çin'e bağlanmasının 28’inci yıl dönümünü kutladı.

Çin'de inşa edilen ilk uçak gemisi olan Shandong, Çin Donanması’na 2019 yılında katıldı. Pekin, 2000 yılında Ukrayna'dan satın aldığı Liaoning ve Shandong olmak üzere iki adet aktif uçak gemisine sahip. Üçüncü bir uçak gemisi olan Fujian'ın yapımı ise tamamlandı, ancak halen test aşamasında.

Çin pazartesi günü, iki deniz savaş görev grubunu Batı Pasifik'te ‘kısa süre önce başarıyla tamamladıkları’ savaş tatbikatları gerçekleştirdiğini duyurdu.

Öte yandan Tokyo, Çin savaş uçaklarının Shandong uçak gemisinden kalkarak Japon askeri devriye uçağına 45 metre kadar yaklaştığını açıkladı, ancak Pekin bu iddiayı yalanladı.

Shandong geçtiğimiz nisan ayında, Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikatlara katıldı. Bu tatbikatlar arasında adanın kuşatılması simülasyonu da vardı. Aynı ayın ilerleyen günlerinde Filipin Donanması, Shandong uçak gemisini ülkenin en kuzeyindeki Babuyan Adası’ndan iki deniz mili uzaklıkta olduğunu tespit etti.

Hong Kong'daki gemileri ziyaret etmek için satılan biletler, Çin sosyal medya platformu WeChat'te dakikalar içinde tükendi. Shandong, 2017 yılında küresel finans merkezi olan Hong Kong’u ziyaret eden uçak gemisi Liaoning'den sonra Hong Kong'u ziyaret eden ikinci Çin uçak gemisi oldu.