​Türkiye İdlib’deki gözlem noktalarını 56'ya çıkardı

Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı’da gezen bir Rus askeri aracı (AFP)
Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı’da gezen bir Rus askeri aracı (AFP)
TT

​Türkiye İdlib’deki gözlem noktalarını 56'ya çıkardı

Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı’da gezen bir Rus askeri aracı (AFP)
Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı’da gezen bir Rus askeri aracı (AFP)

Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısındaki askeri gözlem noktalarını artırmaya devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dün İdlib kırsalında dördüncü gözlem noktasını kurdu. Böylece Türkiye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki (İGAB) gözlem noktası sayısı 56’ya yükseldi. Bununla birlikte Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Suriye'nin kuzeyindeki birliklerinin hareketlerini kısıtladığını açıklarken, Rusya ile yapılan anlaşma uyarınca İdlib'deki ateşkesin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
TSK dün, İdlib'in batısındaki Cisr eş-Şuğur kırsalındaki ez-Zaniya, Bukserya ve el-Farika köylerinde yeni gözlem noktaları kurduktan sonra İdlib'in batı kırsalındaki el-Barnas bölgesinde de yeni bir askeri nokta oluşturdu.
Türkiye, Pazar günü İdlib'e yeni askeri sevkiyatlar göndermişti. Çok sayıda askerin de yer aldığı konvoy, Kefer Lusin Sınır Kapısı’ndan geçerek Türk gözlem noktalarının bulunduğu yerlere ilerledi. Öte yandan Türk ve Rus birlikleri, Fırat’ın doğusunda, Ayn el-Arab (Kobani) kırsalındaki Aşme köyünden başlayan ve batısındaki köyleri kapsayan yeni bir ortak devriye gerçekleştirdiler.

39’uncu ortak devriye
Türk ve Rus birlikleri geçtiğimiz Perşembe günü, Derbesiye kırsalında ortak bir devriye düzenlemiş ve bölgedeki bir dizi köyü gezmişlerdi. Dünkü devriye 22 Ekim 2019'da Soçi Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana gerçekleştirilen 39’uncu devriye oldu.
Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Koordinasyon ve Analiz Şube Müdürü Albay Olcay Denizer Pazar günü yaptığı açıklamada, 22 Ekim 2019'da Soçi Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana, sonuncusu geçtiğimiz Perşembe günü olmak üzere Rusya ile toplam 38 ortak devriye gerçekleştirildiğini bildirdi.
Türkiye ile Rusya arasında İdlib'de ateşkes ilan etmek için 5 Mart'ta imzalanan Moskova Mutabakatı kapsamında yürütülen Halep-Lazkiye uluslararası karayolundaki (M4) ortak devriyelerin askıya alındığını belirten Albay Denizer, Türkiye ile Rusya arasındaki üçüncü ortak askeri devriyenin uygun hava koşulları oluştuğunda gerçekleştirileceğini kaydetti.
Albay Denizer, Türkiye’nin Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde İdlib'deki ateşkesin uygulanmasını yakından takip ettiğini de sözlerine ekledi.

43 YPG’li etkisiz hale getirildi
Öte yandan Albay Denizer, TSK’nın geçtiğimiz ay boyunca Barış Pınarı Harekât bölgesine sızmaya çalışan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Halk Koruma Birliği’nin (YPG) 43 üyesini etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Denizer ayrıca YPG’nin geçtiğimiz ay Tel Rıfat, Zeytin Dalı Harekât bölgesi ve Fırat Kalkanı Harekât bölgesinde 70 başarısız saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. TSK’nın ‘kendini savunma hakkı çerçevesinde’ bu saldırılara derhal karşılık verdiğini belirten Albay Denizer, Türkiye'nin kontrolü altındaki Fırat Kalkanı Harekât bölgesinde ve Halep'teki Türkiye ile birlikte hareket eden gruplara yapılan saldırıda 16 YPG üyesinin etkisiz hale getirildiğini söyledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle birliklerin harekatları kısıtlandı
Albay Denizer ayrıca Milli Savunma Bakanlığı'nın Suriye'deki askeri harekat (Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı) bölgelerindeki TSK birliklerinin hareketlerine, koronavirüs salgını nedeniyle bir takım yeni kısıtlamalar getirdiğini açıkladı.
Denizer, Suriye’deki askeri harekât bölgelerinde konuşlandırılan tüm askerlerin, sadece komutanlarının özel izni ile bölgeden çıkabileceğini veya girebileceğini, bireysel kadroların ve genel olarak silahlı kuvvetlerin hareketlerinin, mümkün olan en düşük seviyeye indirilebileceğini de sözlerine ekledi.

TSK’da ‘Koronavirüs ile Mücadele Merkezi’ oluşturuldu
Milli Savunma Bakanlığı'nın, koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde ilgili makamların tüüyle koordinasyon içinde ve katı önlemler aldığına dikkat çeken Albay Denizer, ayrıca Bakanlık bünyesinde oluşturulan Koronavirüs ile Mücadele Merkezi’nin (COMMER) takip, planlama, koordinasyon ve yönetim görevlerini yerine getireceğini aktardı.
Albay Denizer, başta Türkiye dışında faaliyet gösterenler olmak üzere Türk birlikleri arasında Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için hareketlerin kısıtlanması ve sosyal mesafe uygulaması gibi bir takım önlemlerin alındığını açıkladı.



Körfez piyasaları, ABD gümrük vergilerinin askıya alınmasının ardından bugünkü açılışta güçlü bir toparlanma yaşadı

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)
Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)
TT

Körfez piyasaları, ABD gümrük vergilerinin askıya alınmasının ardından bugünkü açılışta güçlü bir toparlanma yaşadı

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)
Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın bir dizi ticaret ortağına yönelik gümrük vergilerinin 90 gün süreyle askıya alındığını açıklamasının ardından Körfez piyasaları bugün erken işlemlerde toplu sıçrama kaydetti. Yatırımcı duyarlılığını olumlu yönde etkileyen bu hamle, piyasaların Çin'in misilleme önlemlerinden etkilendiği keskin düşüşler ve çalkantılı günlerin ardından geniş çaplı bir ralliyi tetikledi.

Suudi Arabistan Menkul Kıymetler Borsası erken işlemlerde yükselişe öncülük etti ve TASI Endeksi yüzde 3,59 yükselerek son beş seansta yüzde 7'den fazla olan kayıplarının bir kısmını telafi etti. Bu güçlü toparlanma, petrol fiyatlarının varil başına 60 doların altına düşmesiyle piyasanın dün yüzde 2'lik keskin bir düşüş yaşayarak 200 puandan fazla değer kaybedip 11.096 puandan kapanmasının ardından geldi.

Dubai Finans Piyasası (DFM) endeksinde yüzde 2,57'lik artışla dikkat çekici bir performans görüldü. Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası Endeksi de bankacılık ve emlak hisselerindeki kayda değer hareketliliğin etkisiyle yüzde 1,18 oranında yükseldi. Katar Borsası, Çin'in 10 Nisan'da gümrük vergilerini artırma kararı öncesinde kazanımlarını genişleterek yüzde 2,20 yükseldi.

Bu arada Kuveyt Borsası yüzde 1,95, Maskat Menkul Kıymetler Borsası yüzde 0,64 yükselirken, Bahreyn Borsası yüzde 0,38'lik hafif bir kazanç kaydetti.

Bu toplu sıçrama, Çin'in ABD'den ithal edilen mallara uyguladığı misilleme gümrük vergisini yüzde 34'ten yüzde 84'e yükselttiğini açıklamasıyla piyasaların sert bir darbe aldığı dalgalı bir haftanın ardından geldi.