Avrupa’da koronavirüs önlemleri hafifletiliyor

Brüksel'deki bir sığınma evindeki bir hemşire, dün kızını karşılamaya hazırlanan yaşlı kadının dudaklarıma ruj sürerken (EPA)
Brüksel'deki bir sığınma evindeki bir hemşire, dün kızını karşılamaya hazırlanan yaşlı kadının dudaklarıma ruj sürerken (EPA)
TT

Avrupa’da koronavirüs önlemleri hafifletiliyor

Brüksel'deki bir sığınma evindeki bir hemşire, dün kızını karşılamaya hazırlanan yaşlı kadının dudaklarıma ruj sürerken (EPA)
Brüksel'deki bir sığınma evindeki bir hemşire, dün kızını karşılamaya hazırlanan yaşlı kadının dudaklarıma ruj sürerken (EPA)

Avrupa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle haftalarca süren tecridin ardından İspanyollar ve İtalyanlar plaj ve yüzme havuzlarına döndü.  Virüs sebebiyle dünya üzerine en az 345 bin insan hayatını kaybetti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün genel izolasyon tedbirlerinin başlamasından bu yana Kremlin’de bir toplantı düzenledi. Toplantı, koronavirüs salgını sonrasında Rusya’nın bazı turistik merkezlerinin yeniden açılması ve kısıtlamaların hafifletilmesine izin verilebileceği açıklamasın ardından geldi. Rusya’da son 24 saatte 8 bin 946 yeni vakanın görülmesiyle, ülkedeki toplam vaka sayısı 353 bin 427’ye ulaştı. Yetkililer, virüs sebebiyle 92 kişinin de hayatını kaybettiğin, böylelikle toplam ölü sayısının 3 bin 633 olduğunu söyledi.
Rusya’da virüsün en çok görüldüğü yer olan başkent Moskova, genel izolasyonun 9. Haftasına giriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kısıtlamaları kaldırmak için henüz çok erken olduğunu ancak hükümet ofislerinin Pazartesi günü başlayarak başkentte açılmasına izin verileceğini aktardı.
Rusya Devlet Başkanı, 9 Mayıs’ta gerçekleşen ve ülkesinin 2. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası üzerindeki zaferinin yıldönümü kutladığı günden bu yana ilk kez Kremlin’de görüldü. Putin, haftalardır Moskova'nın batısındaki evinde, eleştirmenlerinin sığınak olarak tanımladığı bir odadan hükümet toplantılarına başkanlık etti.
Brüksel'de, Avrupa Komisyonu, sınırların açılması ve Schengen bölgesinde hareket özgürlüğü sağlanması konusunda üye ülkelerle yapılan görüşmeler devam ediyor. AB Komisyonu Sözcüsü Stefan de Keersmaecker, bu konuyla ilgili istişarelerin Komisyon üyelerinin her Çarşamba günü haftalık toplantısında yapıldığını bildirdi. Fransa tarafından İngiltere ve İspanya'dan gelen insanlar için karantinaya yönelik karşılıklı tedbirler alma niyetiyle ilgili olarak, Komisyon,  vatandaşların herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamaları gerektiğini vurguladı.
AB Komisyon Sözcüsü bir sanal basın toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Avrupa Uygulama Otoritesi’nin, bu yıl yaz mevsiminde Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşlarına sınırlar açmak konusunun, şu anda iç sınırlar dosyası ile başa çıkma önceliği olması sebebiyle  daha sonra ele alınacağını vurguladı. İtalya ve Yunanistan tarafından sınırların açılasına olasılığına da değinirken, Belçika dahil diğer ülkelerin böyle bir karar alma konusunda isteksiz olduğunu bildirdi.
AFP’nin haberine göre, Madrid sakinleri derin bir nefes aldı. 2019 yılının sonunda Çin’de patlak veren ve hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını sebebiyle sıkı izolasyon önlemleri uygulanırken, İspanya dün kafe, restoran ve yeşil alanların yeniden açılması kararını alarak önlemleri hafifletmeye gitti. Madrid sakinleri sabahın erken saatlerinde, 6 haftanın ardından ilke kez kapılarını açan Retiro Park’a koştu. Sopr kıyafetlerinin üzerine maske giyen 50 yaşındaki bir kadın, parkın yeniden açılmasının kendisine sakinlik ve rahatlama verdiğini söyledi. İspanya’daki çoğu plajlar da yeniden açıldı.
Öte yandan, İtalya’da restoranların yeniden açılmasından bir hafta sonra spor salonları ve yüzme havuzlarının yeniden kısıtlamaların kaldırılmasının bir başka aşaması. İzlanda'da ise diskolar, barlar ve spor salonları yeniden açılmaya hazırlanıyor.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de metrolar yeniden açıldı.
Almanya'da, restoranların çoğu ve turistik bölgelerdeki bazı oteller dün yeniden çalışmaya devam etmeyi başardı. Ancak Berlin, 5 Temmuz’a kadar sosyal mesafe önlemlerini uzatmayı planlıyor.
Yaklaşık 37 bin kişinin hayatını kaybettiği İngiltere’de ise, 1 Haziran’dan itibaren okullar kısmi şekilde açılacak.



Arakçi: Protestolar şiddete dönüştü, ancak durum kontrol altında

İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)
İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)
TT

Arakçi: Protestolar şiddete dönüştü, ancak durum kontrol altında

İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)
İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)

İran Dışişleri Bakanı dün yaptığı açıklamada, ülkedeki protestoların “başka bir aşamaya” girdiğini ve 1 Ocak'tan bu yana şiddete dönüştüğünü söyledi.

Tahran'daki diplomatik misyon başkanlarıyla yaptığı toplantıda bakan, yetkililerin protestolara ilk aşamalarında diyalog ve reform önlemleriyle yanıt verdiğini ifade etti.

Arakçi şöyle devam etti: “(ABD Başkanı Donald) Trump müdahale etmekle tehdit ettiğinden beri, İran'daki protestolar müdahaleyi meşrulaştırmak için kanlı şiddete dönüştü.” Ve ekledi: “Teröristler protestocuları ve güvenlik güçlerini hedef aldı.”

Bakan, “durumun tamamen kontrol altında olduğunu” vurguladı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü dün yaptığı açıklamada, en az 192 protestocunun öldüğünü doğruladığını, ancak gerçek kurban sayısının çok daha yüksek olabileceği konusunda uyararak, olayı "katliam" ve "İran halkına karşı işlenmiş büyük bir suç" olarak kınadı.

Protestolar, 28 Aralık'ta Tahran'da, kötüleşen döviz kuru ve satın alma gücündeki düşüş nedeniyle Tahran çarşısındaki tüccarların greviyle başladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre protestolar aaha sonra 1979'dan beri iktidarda olan yetkililere karşı siyasi sloganlar atılan bir harekete dönüştü.

İnterneti izleyen sivil toplum kuruluşu NetBlocks'a göre, yetkililer protestolara yanıt olarak interneti 72 saatten fazla süreyle kesintiye uğrattı. İran İnsan Hakları Örgütü, 2 bin 600'den fazla protestocunun gözaltına alındığını bildirdi.


Danimarka Başbakanı: Grönland "kritik bir anla" karşı karşıya

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)
TT

Danimarka Başbakanı: Grönland "kritik bir anla" karşı karşıya

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı ilhak etme girişiminde bulunması nedeniyle, özerk bölge Grönland'ın “karar anı” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Frederiksen, diğer Danimarka partilerinin liderleriyle yaptığı görüşmede, “Grönland konusunda bir anlaşmazlık var... Bu, görünenden öteye geçen, belirleyici bir an” ifadesini kullandı.

Frederiksen bu hafta başında, ABD'nin bir NATO üyesine saldırmasının "her şeyin sonu" anlamına geleceğini, özellikle de NATO'nun ve İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra kurulan güvenlik sisteminin bitireceğini açıklamıştı.

Trump, Rusya ve Çin'in Kuzey Kutbu'nda oluşturduğu tehdidin giderek artması nedeniyle, Washington'un, bakir kaynaklar açısından zengin kutup adasını kontrol etmesinin ABD'nin ulusal güvenliği için hayati önem taşıdığına inanıyor. Perşembe günü The New York Times'a verdiği röportajda Trump, NATO'nun birliğini korumak ile Danimarka topraklarını kontrol etmek arasında bir seçim yapmak zorunda kalabileceğini kabul etti.

Frederiksen, Facebook ve Instagram'da yayınladığı bir mesajda, "Danimarka sadık ve kararlı bir müttefiktir. Büyük bir yeniden silahlanma sürecinden geçiyoruz ve Arktik dahil olmak üzere gerekli olduğu her yerde değerlerimizi savunmaya hazırız“ diyerek, ”Uluslararası hukuka ve halkların kendi kaderini tayin hakkına inanıyoruz ve bu nedenle egemenlik, kendi kaderini tayin ve toprak bütünlüğü ilkelerini savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Grönland halkı, Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmayı defalarca reddetti. Grönland gazetesi Sermitsiaq'ın Ocak 2025'te yayınladığı bir ankete göre, ada nüfusunun %85'i gelecekte Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmaya karşı çıkarken, sadece %6'sı bu adımı destekledi.


Trump, Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanıyla görüşmeye açık olduğunu ifade etti

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanıyla görüşmeye açık olduğunu ifade etti

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, yönetiminin Venezuela'nın geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodríguez ile iyi bir iş birliği içinde olduğunu belirterek, onunla görüşmeye açık olduğunu ifade etti.

Trump, Air Force One uçağında gazetecilere verdiği demeçte, "Venezuela ile ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Liderlikle çok iyi çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Devrik Başkan Nicolás Maduro'nun yardımcısı olan Rodríguez ile görüşmeyi planlayıp planlamadığı sorulduğunda ise “Bir ara bunu yapacağım” cevabını verdi.

Rodríguez, Maduro ve eşi 3 Ocak'ta tutuklandıktan sonra geçici başkan olarak yemin etti ve o zamandan beri, Venezuela'nın devasa petrol rezervlerini özellikle kullanmak isteyen Washington ile çeşitli konularda müzakerelere başladı.

Karakas, 2019'dan beri kesik olan ABD ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmak amacıyla bir “keşif sürecine” karar verirken, Washington'a “bağımlı” olmadığını vurguladı.

Beyaz Saray'da cuma günü düzenlenen bir toplantıda Donald Trump, büyük petrol şirketlerinin yetkililerini Venezuela'ya yatırım yapmaya çağırdı, ancak temkinli yanıtlar aldı.

Exxon Mobil CEO'su Darren Woods, Venezuela'yı derin reformlar yapılmadan “yatırım için elverişsiz” bir ülke olarak nitelendirdi ve bu sözleri başkanın tepkisini çekti.

Donald Trump dün yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi, bunu yapmak isteyen birçok kişi var, bu yüzden muhtemelen (Exxon'u) hariç tutmaya meyilliyim. Onların yanıtını beğenmedim” dedi.

Uzmanlar, yıllarca süren kötü yönetim ve yaptırımların ardından Venezuela'nın petrol altyapısının harap olduğunu vurguluyor.