Almanya Noel pazarı saldırısından bu yana 177 kişiyi sınır dışı etti

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Almanya Noel pazarı saldırısından bu yana 177 kişiyi sınır dışı etti

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Almanya’da  Tunuslu Enis el-Amiri’nin 2016’da bir Noel pazarında gerçekleştirdiği terör saldırısından bu yana, tehlikeli kabul edilen ve sığınma talepleri reddedilen kişilerin sayısı arttı.     
Süddeutsche Zeitung gazetesi ve VDR TV’nin Alman İçişleri sözcüsünden naklettiğine göre, Almanya 2016’dan bu yana 177 şüpheliyi sınır dışı etti. Bu ülkeler arasında Cezayir, Fas, Tunus, Afganistan, Türkiye, Irak, Pakistan, Lübnan, Somali ve Tacikistan da bulunuyor. Yalnızca bu yıl, aşırılık yanlısı 54 kişi ülkelerine gönderildi.
Almanya, 2015’de Amiri tarafından sunulan sığınma talebini reddetmiş; ancak tehlikeli olarak sınıflandırılmasına rağmen onu ülkesine iade etmekten kaçınmıştı. Böylece birkaç ay içerisinde ülkede bir dizi suç işleyen Amiri, Aralık 2006’da Berlin’de Noel pazarında alışveriş yapanların arasına daha önce çaldığı büyük bir kamyonla dalmasının ardından 12 kişinin hayatını kaybetmesine, en az 45 kişinin ise yaralanmasına neden olmuştu.
Süddeutsche Zeitung gazetesine göre, Almanya'daki çeşitli güvenlik makamlarının temsilcileri, tehlikeli aşırılık yanlılarının mümkün olan en hızlı şekilde ülkelerine sınır dışı edilmesi için düzenli olarak Berlin'de bir araya geliyor.
Almanya'da, terör tehdidi oluşturan kişilerin sınır dışı edilmesine ilişkin 11 Eylül saldırıları ardından kabul edilen mevcut yasa, nadiren uygulanıyor. Nitekim gazete, insanların teşkil ettikleri riskleri mahkeme huzurunda kanıtlamanın çok zor olduğunu, bu kişilerin sınır dışı edilmesi için bu yasanın nadiren kullanıldığını vurguladı. Örneğin, Aşağı Saksonya'daki bir mahkeme, güvenlik otoritelerinin aşırılıkçı olarak sınıflandırdığı bir Türk vatandaşının Göttingen’den sınır dışı edilmesi talebini Ocak ayında reddetmiş, bu konuda yeterli kanıtın bulunmadığını söylemişti. Alman yetkililer ise şuanda bu kişiyi Türkiye’ye göndermek için başka yollara başvuruyor.
Bu kişilerin sınır dışı edilmesi için genellikle bir suça karışmış olmaları ya da sığınma talebinin reddedilmesi gerekiyor. Bazen diplomasi de bu konuda rol oynayabiliyor. Gazeteye göre, Şansölye Angela Merkel, Kuzey Afrika ülkelerine Almanya'da tehlikeli olarak kabul edildiği için memleketleri olan bu ülkelere sınır dışı edilmesi istenen kişilerin listesini göndermişti.
Alman İçişleri Bakanlığı, şu anda tehlikeli olarak sınıflandırılan ve aşırılık yanlısı olan yaklaşık 600 kişinin Alman vatandaşlığı taşımadığını söylüyor. Ayrıca, aşırılık yanlısı gruplar ya da imamlar tarafından desteklenen 500 kişi de ‘önemli’ olarak sınıflandırılıyor. Ancak son kategorideki kişilerin çoğu Alman vatandaşlığına sahip olduğu için sınır dışı edilemiyor.
Almanya’nın aşırılık yanlısı Alman vatandaşlarının ülkeye geri dönmesini reddedemiyor oluşu da DEAŞ savaşçıları ve aileleri konusunda ciddi bir problem teşkil ediyor. Şuanda Kürdistan’daki hapishanelerde tutulan DEAŞ savaşçılarından Alman vatandaşlarının ülkeye alınması ya da onlara diplomat gönderilmesi reddedildi. Ancak bu kişilerden herhangi biri Alman konsolosluğuna ulaşıp geri dönüş talep ettiği taktirde bu talebi reddedilemez.
Berlin bu konuda, bu kişilerin geri getirilmesi için Kürdistan'da hiçbir diplomatik bağ ya da temsilci olmadığını savunuyor. Aslında zaten bu kişilerin geri dönüşünden korkuluyor, zirâ kanıt yetersizliğinden dolayı tüm bu kişilerin yargılanması gerekmiyor. Öte yandan, bu kişilerin Kürtlere ait kamplarda kötü koşullarda yaşayan eş ve çocukları ise geri getiriliyor.
Kadın yabancı savaşçılar, Almanya'daki havaalanına vardıklarında genellikle tutuklanarak terörizme karışmak suçundan yargılanıyor. Ancak aleyhlerinde verilen cezalar birkaç yıl hapis cezası gibi hafif cezalar oluyor; ardından Almanya'daki normal hayatlarına devam ediyorlar. Yetkililer, savaş bölgelerinden gelen çocukları, yakın zamanda bu amaç için tasarlanmış sosyal programlar aracılığıyla, aşırılıktan uzak tutmak için çabalıyor.



Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
TT

Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsmaili Şiilerin İmamı V. Ağa Han dün, Suriye'deki geçiş sürecini ve aralık ayında bir kasırga nedeniyle harap olan Fransız toprağı Mayotte'nin yeniden inşasını desteklemek üzere anlaşmalar imzaladı.

Suriye'deki iş birliği, Suriye halkının sağlık, eğitim ve enerji alanlarındaki acil ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra 14 yıllık savaşın ardından tarihi mirasın restorasyonunu da amaçlıyor. Fransız bir diplomatik kaynak iş birliğinin Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin çıkarına olacak şekilde ‘barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş süreci’ çerçevesinde ‘Suriye'nin istikrara kavuşturulmasına’ yardımcı olacağını vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, 8 Aralık 2024 tarihinde, şu anda Şam'da iktidarı elinde bulunduran Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif gruplardan oluşan bir koalisyon tarafından yıldırım saldırısıyla devrildi. Ancak yeni hükümet, farklı bağlılıklara sahip silahlı grupların varlığı nedeniyle otoritesini ülke topraklarının tamamına yaymakta zorluklarla karşılaşıyor.

Suriye'de yaklaşık 200 bin İsmailî yaşıyor; Sağlık merkezlerinden oluşan bir ağa sahipler ve sekiz hastane, okul ve bir üniversite projesinde destekten faydalanıyorlar.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Fransa, Mayotte'nin yeniden inşası ve Hint Okyanusu'nda iş birliği için Ağa Han Kalkınma Ağı ile bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma çevre koruma, tarım, su ve atık yönetimi gibi alanları kapsıyor. Mayotte Adası’nı vuran Chido Kasırgası’nda 40 kişi hayatını kaybetmiş ve Hint Okyanusu'ndaki en yoksul Fransız toprağında tahmini 3,5 milyar euroluk zarara yol açmıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında Rahim el-Hüseyni, Lizbon'da 88 yaşında hayatını kaybeden zengin bir hayırsever olan babası IV. Ağa Han'ın yerine geçti. IV. Ağa Han, 2015 yılında Lizbon'da İsmaili Şiiler için küresel bir merkez kurmuştu.

IV. Ağa Han, dünya çapında 96 bin kişiyi istihdam ettiğini ve özellikle Asya ve Afrika'da kalkınma programlarını finanse ettiğini söyleyen devasa bir vakıf olan Ağa Han Kalkınma Ağı'nı kurdu.