CHP Bekçi Kanunu’nu AYM’ye götürecek

CHP Bekçi Kanunu’nu AYM’ye götürecek
TT

CHP Bekçi Kanunu’nu AYM’ye götürecek

CHP Bekçi Kanunu’nu AYM’ye götürecek

CHP, bekçilere verilen yetkilerin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle 18 maddelik kanunun 5, 6 ve 7. maddelerindeki yedi düzenlemeye itiraz ederek, söz konusu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurma kararı aldı.
CHP’nin İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Bekçilere tanınan geniş ve keyfiliğe açık yetkiler, devletin ahlak polisliği yapması ve bireylerin hayat tarzına müdahale etmesi riskini içermektedir. Teklifteki birçok düzenleme, hukuki belirlilik ve güvenlik ilkelerine aykırıdır. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuzu yapacağız” dedi
TBMM Genel Kurulu’nda, geçtiğimiz hafta düzenlenen oturumda Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’nin 2 maddesi daha kabul edilerek, teklifin birinci bölümünde yer alan 9 madde kabul edilmiş oldu.
Bekçiler, iç güvenlikten sorumlu polis ve jandarmanın yanında üçüncü silahlı kuvvet olurken, muhalefet, bekçilerin silahlandırılması ve yeni yasal değişikliklerin asıl amacının bir milis gücü oluşturmak olduğunu iddia ediyor.
İYİ Parti Milletvekili Feridun Bahşi konuya ilişkin “Anayasa’daki kişi güvenliği ve hürriyetinin korunması hakkının ihlali ile karşılaşma tehlikesi çok yüksek” yorumunda bulundu.
Diğer yandan, Belçika merkezli Türkiye Tribunal Mahkemesi, Türkiye'deki hak ihlalleri ile ilgili 21 Eylül - 25 Eylül tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde sembolik bir duruşma yapılacağını bildirdi. Mahkemenin kararlarının bağlayıcılığı olmayacak.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters