Tahran yönetimi ile Ahmedinejad arasında Çin polemiği büyüyor

Tahran yönetimi ile Ahmedinejad arasında Çin polemiği büyüyor
TT

Tahran yönetimi ile Ahmedinejad arasında Çin polemiği büyüyor

Tahran yönetimi ile Ahmedinejad arasında Çin polemiği büyüyor

İran Dışişleri Bakanlığı, İran ve Çin rejimleri arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın “yabancı bir ülke ile 25 yıllık ‘gizli sözleşme’ imzalamanın sonuçları üzerine” yaptığı uyarıların ardından İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Ahmedinejad’a cevap gecikmedi.
Tahran ve Pekin arasında çeyrek asırlık stratejik işbirliği anlaşması imzalanmasına övgüde bulunan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi Ahmedineja’ın açıklamalarına atfen iki ülke arasında ortaya atılan “tüm spekülasyonları” yalanladı.
Sözcü Abbas Musavi düzenlediği basın toplantısında "İran ve Çin arasındaki işbirliği belgesinde belirsizlik yok" dedi.
Hükümetin belgeyi sunmasıyla ilgili bilgi sızıntısı, İran çevrelerinde yaygın tartışmalara yol açmıştı. İran web siteleri, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Gilan eyaletinde yaptığı konuşmada, çeyrek asırlık gizli bir sözleşme imzalanmasına karşı uyarıda bulunduğunu aktardı. Ahmedinejad, "İran halkının yönetimi ve taleplerini hesaba katmadan yabancı bir partiyle herhangi bir gizli anlaşma imzalamanın ülkenin ve halkın çıkarlarıyla tutarsız ve geçersiz olduğunu ve İran ulusunun bunu tanımayacağını söyledi."
Şarku’l Avsat’ın İran (Üniversite) Öğrencileri Haber Ajansı’ndan (ISNA) aktardığı habere göre Musavi’nin şu ifadeleri kullandı: "İki ülke arasında stratejik işbirliğinin düşmanı olması ve bu ilişkileri sabote etmek istemeleri doğaldır."
Musavi, "mesele yeni değil" diyerek, Tahran ve Pekin'in nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bir hafta sonra, Ocak 2016'da, Çin Cumhurbaşkanı’nın Tahran'ı ziyareti esnasında kapsamlı ve stratejik bir işbirliği anlayışına ulaştıklarını belirtti.
Musavi, o zamanlar Ruhani ile Çin Cumhurbaşkanı Jinping arasında, iki ülke arasında tüm alanlarda kapsamlı bir işbirliği belgesi imzalama yolunu açan ve Rehber Ali Hameney tarafından da memnuniyetle karşılanan bir mutabakatın imzalandığına dikkat çekti.
Musavi bütün spekülasyon kapılarını kapattı ve Cevad Zarif'in (İran Dışişleri Bakanı) Pekin'i ziyaret ettiği sırada taslak belgeyi Çinli yetkililere sunduğunu belirtti.
Musavi, Ahmedinejad’a atfen "Farklı insanlar tarafından ortaya atılan spekülasyonları doğrulayamam" diyerek şöyle devam etti. “Medyada yer alan veya bu konuda bazı kişilerce yayınlanan bilgilerin hiçbiri doğru değil.” “İyi ilişkilere sahip olduğumuz ülkelerle uzun vadeli ilişkiler kurmaya çalışıyoruz” diyerek “Tahran'la yakın ilişkileri olan herhangi bir ülkeye benzer bir adım atmaya hazır olduklarını” ifade etti.
Musavi, "belgenin gelecekte tam olarak yayınlanabilecek şekilde hazırlandığını ve özellikle ekonomik ve siyasi işbirliğini de içerdiğini" söyleyerek "Çin ve İran'da onaylanması halinde yayınlanabileceğini” ifade etti.



Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
TT

Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesiyle birlikte, ABD'nin sadece denizde değil, "çok yakında" kara operasyonlarıyla da Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını hedef almaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı, Şükran Günü'nde silahlı kuvvetlere yaptığı televizyon konuşmasında, "Muhtemelen insanların artık uyuşturucuyu deniz yoluyla taşımak istemediğini fark etmişsinizdir. Kara yoluyla da bunu yapmalarını engellemeye başlayacağız" dedi. "Kara yolu daha kolay, ancak bu çok yakında başlayacak" ifadesini kullandı.


Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
TT

Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)

Başkan Donald Trump, ABD ordusuna yaptığı açıklamada, yönetiminin bu yılın başlarında ABD'nin İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılarda kullandığı Northrop Grumman yapımı B-2 Spirit gizli bombardıman uçağından "daha fazla" talep ettiğini söyledi.

Resim Trump, Florida'daki tatil köyünden ABD askerleriyle görüntülü görüşme gerçekleştiriyor (AFP)

Trump, "Bu güzel B-2 bombardıman uçakları, İran'ın potansiyel nükleer tedarikini tamamen ortadan kaldırdı" dedi.

Daha fazlasını sipariş ettik ve bunun nedeni, kesinlikle muhteşem olmaları" ifadelerini kullandı.


Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
TT

Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Amerikan dergisi The Atlantic'e yaptığı açıklamada, başkanın barış karşılığında Rusya'ya toprak vermeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Dün yayınlanan röportajda, "Zelenskiy cumhurbaşkanı olduğu sürece, kimse onun toprak vereceğine güvenmemeli. Hiçbir topraktan vazgeçmeyecek" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı ise ülkesinin müzakere ekibinin, Cenevre'de üzerinde mutabık kalınan noktaları, güvenlik garantileriyle barışın önünü açacak bir formüle dönüştürmek için Amerikan heyeti ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy, X'te paylaştığı gönderide, "Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​dostlarımızla yakın temas halindeyiz. Dünya genelindeki ortaklarımız da son gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Egemenliğimize ve devletimize verdikleri destek için minnettarım" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, heyetinin Ukrayna'nın yeterli savunma desteği almasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, "Bu konuda Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​ortaklarımızla temas halindeyiz" dedi.

Zelenskiy'nin Ofis Başkanı Andriy Yermak, Kiev'in 2012'den beri devam eden Rus-Ukrayna savaşını sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre toplantısının sonuçlarını geliştirmek için ABD heyetiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy'nin ABD ile görüşmelerde Ukrayna heyetinin başına atadığı Yermak, X platformunda yayınladığı bir gönderide, "Cenevre'de yaptığımız gibi, şimdi de savaşı sona erdirmek için somut adımlar atma konusunda somut ilerleme sağlamak amacıyla yapıcı bir diyalog için hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yermak şöyle devam etti: "Ortak temel hedefimiz değişmedi: Ukrayna için mümkün olan en kısa sürede kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmak."

Amerikalı ve Ukraynalı müzakereciler, pazar günü Cenevre'de ABD destekli son barış planı hakkında görüşmelerde bulundu. Salı günü Zelenskiy, Washington ile Cenevre'de hazırlanan barış planının metni üzerinde Ukrayna müzakere ekibiyle birlikte çalıştığını söyledi.

dcfrg
Trump ve Zelenskiy'nin 28 Şubat'ta Beyaz Saray'da görüşmesi (AFP)

Benzer bir gelişmede, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün İzlanda'ya yaptığı ziyarette, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planına ilişkin çabalarını övdü. İzlanda Başbakanı Kristern Frostadottir ile ortak basın toplantısında Rutte, "Rusya, elde ettiği marjinal kazanımlar için ağır bir bedel ödedi ve Ukrayna kendini cesurca savunmaya devam ediyor" dedi. Rutte, "Barış süreci önemli bir destek aldı ve ABD Başkanı Trump'ı bu nedenle tebrik etmek istiyorum" diye ekledi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre geçen hafta açıklanan ve başlangıçta Rusya'nın talepleriyle uyumlu görünen ABD planı, ABD ile Ukrayna arasında Avrupa ülkelerinin de katılımıyla yapılan acil müzakerelerin ardından önemli revizyonlardan geçti. ABD elçisi Steve Witkoff'un planı Rus yetkililerle görüşmek üzere gelecek hafta Moskova'ya gelmesi bekleniyor. Kremlin, Avrupa'nın bu planla ilgili çabalarını "gereksiz" olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri, İzlanda'da yaptığı açıklamada, Reykjavik'in NATO üye ülkelerinin güvenliğini sağlama çabalarını vurguladı. "Saf olamayız. Artık hepimiz cephe hattındayız. En yeni Rus füzeleri, NATO topraklarının herhangi bir noktasına çok kısa sürede ulaşabilir" dedi. Rutte, "İzlanda'nın gözetleme ve hava savunma alanında yaptıklarının (...) son derece önemli" olduğunu vurguladı.