Afganistan’ın farklı bölgelerinde çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi

Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)
Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)
TT

Afganistan’ın farklı bölgelerinde çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi

Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)
Afgan güvenlik güçleri. (Reuters arşiv)

Afgan yetkililer önceki gün ülkenin farklı vilayetlerinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivilin öldüğünü, yaralandığını ve rehin alındığını bildirdi. Yerel yetkililer, Afganistan'ın güneydoğusundaki Gazne vilayetinde yol kenarına yerleştirilen bombanın, sivilleri taşıyan bir aracın bölgeden geçtiği sırada patlatıldığını aktardı. Patlamada 6 sivil yaşamını yitirirken 12 kişi ise yaralandı. Patlamadan Taliban sorumlu tutuldu ancak saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Kandahar Valisi Sözcüsü Bahir Ahmedi yaşanan bir diğer olayda, kimliği belirsiz silahlı unsurların Afganistan'ın güney vilayetindeki eski bir yerel polis şefinin evini bastırarak babasını ve iki akrabasını öldürdüğünü, polis şefinin ise saldırıdan kaçmayı başardığını söyledi. Saldırının nedeninin henüz belirlenemediğini kaydetti.
Paktiya vilayetinde ise Taliban yerel nüfusa baskı yapmak amacıyla 8 kişiyi rehin aldı. Vilayetin konsey üyelerinden Janat Khan Samkanai, rehineler arasında bölge yetkilisini oğlu olduğu bilgisini verdi. Ayrıca Taliban tarafından Nangahar’da düzenlenen bir saldırıda da iki kişinin yaralandığını aktardı.
Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Cavid Faysal da önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taliban’ın 23 sivili öldürdüğünü, 45 kişiyi ise yaraladığını bildirdi.
Son haftalarda güvenlik güçlerinden yüzlerce personel ve sivilin öldürüldüğü Afganistan’da Taliban, hükümet güçlerine yönelik saldırılarına devam ediyor. Hükümet, artan şiddetin Taliban ile barış sürecini tehlikeye atabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Ülkenin güneyindeki Uruzgan vilayetinde güvenlik güçlerinin en az dört üyesinin  Taliban tarafından döşenen pusuda öldüğü aktarıldı. Vilayetin başkenti Tarin Kot’ta gerçekleşen olayda ise 6 kişi yaralandı.
Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, Taliban’In düzenlediği saldırılara rağmen 17 mahkumu serbest bıraktığı bilgisini verdi.
Baglan vilayetinden güvenlik kaynakları ise saldırılarda en az dört güvenlik görevlisinin öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını bildirdi. Kaynaklar, Taliban'ın güvenlik güçlerine saldırdıktan sonra Bağlan-Samangan karayolunda çatışmaların meydana geldiğini aktardılar. Açıklamada, karayolunun birkaç saat boyunca trafiğe kapatıldığı ve çatışmada Afgan güçlerine ait dört aracın hasar gördüğü ifade edildi. Yerel güvenlik güçleri, emniyet mensuplarının kayıplarına yönelik ise detay vermedi.



Kremlin: ABD, Ukrayna ile mutabık kalınan planın kriterlerini Moskova’ya iletti

24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
TT

Kremlin: ABD, Ukrayna ile mutabık kalınan planın kriterlerini Moskova’ya iletti

24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Cenevre’de Ukrayna ile üzerinde anlaşılan planın kriterlerini Rusya’ya teslim ettiğini açıkladı. Peskov, bu kriterlerin gelecek hafta Rus yetkililer tarafından değerlendirileceğini belirterek, Moskova’nın Ukrayna çözüm sürecine ilişkin görüşmeleri kamuoyu önünde yürütme niyetinde olmadığını söyledi.

Rusya’nın resmî kanalı RT’ye konuşan Peskov, ABD’nin özel elçisi Steve Whitkoff’un Rusya’yı ne zaman ziyaret edeceğine dair bilginin “uygun zamanda” açıklanacağını ifade etti ancak ayrıntıya girmedi.

ABD’li ve Ukraynalı müzakereciler geçtiğimiz pazar günü Cenevre’de, Washington’ın desteklediği yeni barış planı üzerine görüşmeler gerçekleştirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de salı günü, plan metninin Cenevre’de ABD ile birlikte hazırlandığını ve müzakere ekibiyle üzerinde çalıştığını belirtmişti.

Rusya’nın TASS haber ajansı çarşamba günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki hafta Whitkoff ile görüşeceğini bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise salı günü yaptığı açıklamada, özel elçisini Moskova’ya göndererek barış planı üzerinde son düzenlemeleri yapma umudu taşıdığını söylemişti.

Putin, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna konusunda ortada resmî bir barış anlaşması taslağının bulunmadığını, sadece tartışılmak üzere sunulmuş bir dizi başlık olduğunu ifade etti. Ancak Rusya’nın ABD’nin ilk taslak niteliğindeki planını incelediğini belirten Putin, bu planın “ileride yapılacak anlaşmalar için bir temel oluşturabileceğini” söyledi.


Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Zelenskiy’nin özel kalem müdürünün konutunu bastı

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)
Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)
TT

Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Zelenskiy’nin özel kalem müdürünün konutunu bastı

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)
Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)

Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU), Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin özel kalem müdürü Andriy Yermak’ın konutunda arama gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kuruma göre, cuma günü yapılan bu baskın devam eden bir soruşturmayla bağlantılı. Zelenskiy yönetimi son aylarda ciddi yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Andriy Yermak, soruşturmayı yürüten müfettişlerle tam iş birliği içinde olduğunu söyleyerek, aramanın kendi dairesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yermak, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Müfettişlerin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Ben de kendileriyle tam iş birliği içindeyim” dedi


Muhammedi, İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etme konusunda "kalıcı yasak" getirdiğini söyledi

Nergis Muhammedi (Reuters)
Nergis Muhammedi (Reuters)
TT

Muhammedi, İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etme konusunda "kalıcı yasak" getirdiğini söyledi

Nergis Muhammedi (Reuters)
Nergis Muhammedi (Reuters)

İnsan hakları aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi, ikiz oğullarına gönderdiği doğum günü mesajında, dün İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etmesini kalıcı olarak yasakladığını duyurdu.

53 yaşındaki Muhammedi, geçen aralık ayında sınırlı sağlık izniyle serbest bırakılmadan önce üç yıldan fazla hapis yattı. Hukuk ekibi, Muhammedi'nin her an tekrar tutuklanıp cezaevine geri dönebileceği ve ülkeden ayrılamayacağı konusunda uyardı.

İkiz oğulları Kiana ve Ali Rahmani'ye 19. doğum günlerinde yazdığı mektupta, "Size gelebilmek için pasaport başvurusunda bulundum" diye yazmıştı. Ancak, on yıldan uzun süredir görmediği oğullarına yazdığı mektupta, "İslam Cumhuriyeti iki tür seyahat yasağı çıkardı ve uyguladı; bunlardan biri kalıcı seyahat yasağı" diye ilave etti.

Kiana ve Ali, hapiste uzun süre kalmış, tanınmış bir İranlı aktivist olan babaları Taghi Rahmani ile birlikte Paris'te yaşıyor.

Muhammedi, İslam Cumhuriyeti'nde insan hakları mücadelesi nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, genç kadın Mahsa Amini'nin ahlak polisi gözetiminde iken hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestoları da güçlü bir şekilde destekledi.

Mektubunda, "İran yetkilileri belgelerimize 'kalıcı' damgasını vururken, kendileri her gün İran halkının eliyle gelecek kaçınılmaz çöküş korkusuyla yaşıyorlar" ifadelerini kullandı. Muhammedi'ye yönelik yasağın ne zaman ve hangi koşullar altında uygulandığı henüz netlik kazanmadı.

İki oğlu 2023'te Oslo'da onun adına Nobel Barış Ödülü'nü kabul etti ve çocuklarını 11 yıldır görmedi. En son Kasım 2021'de tutuklanan Muhammedi, son on yılın çoğunu parmaklıklar ardında geçirdi. Ancak serbest bırakıldıktan sonra da yetkililere meydan okumaya devam etti ve uluslararası etkinliklerde zorunlu başörtüsü takmayı reddetti.