Çin Dışişleri Bakanı Wang'dan Pompeo'ya tepki

Çin Dışişleri Bakanı Wang'dan Pompeo'ya tepki
TT

Çin Dışişleri Bakanı Wang'dan Pompeo'ya tepki

Çin Dışişleri Bakanı Wang'dan Pompeo'ya tepki

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ABD’deki eski yönetimlerin Çin ile diyalog öngören politikalarının başarısızlığa uğradığına ilişkin eleştirisine, ‘‘Bu iddia, Soğuk Savaş zihniyetinin tekrarıdır" sözleriyle tepki verdi.
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Çin'e yönelik eleştirilerine sert tepki gösterdi. Wang resmi haber ajansına verdiği röportajda, Pompeo'nun ABD'deki eski yönetimlerin Çin ile diyalog öngören politikalarının başarısızlığa uğradığı eleştirisiyle ilgili olarak, ‘‘Bu iddia, Soğuk Savaş zihniyetinin tekrarıdır'' ifadesini kullandı. Pompeo'nun iddiasıyla Çin-ABD ilişkilerinde elde edilen başarıları hiçe sayıldığı gibi, tarihi sürecin inkar edildiği ve iki ülke halklarına saygısızlık edildiğini dile getiren Wang, 40 yıldan fazla süre içinde iki ülkeden farklı nesillerin, ilişkileri geliştirmek için birlikte çalıştıklarını hatırlattı. Wang, bunun neticesi olarak, ikili ilişkilerin geniş işbirliği alanları ve kapsamlı müşterek çıkarlarla dünya üzerindeki en derin şekilde iç içe geçmiş ilişkiler haline geldiğini ifade etti. İki taraf için birbirini değiştirmenin ne gerekli ne de mümkün olduğunu vurgulayan Çinli bakan, "Bunun yerine, diğer tarafın halkı tarafından bağımsız şekilde yapılmış seçimlere saygı göstermeliyiz'' dedi.
Çin'in halkın arzusu doğrultusunda kalkınma ve ilerleme yolunu takip etmeyi sürdüreceğinin altını çizen Wang, "Bu süreci bozmaya çalışanlar başarısızlığa uğrayacak” diye konuştu. Wang Yi, ABD'nin Çin'in Houston'daki Başkonsolosluğu'nu kapatmasıyla ilgili olarak da Washington'un bir 'diplomasi savaşı' başlatmasının ABD'nin yaşadığı öz güven sıkıntısını gösterdiğini söyledi.
Wang, ABD'nin girişimi karşısında Çin'in gerekli karşılığı vereceğini ifade etti.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters