Kamala Harris... Başkan yardımcılığına aday olan ilk siyahi kadın

Kamala Harris(AFP)
Kamala Harris(AFP)
TT

Kamala Harris... Başkan yardımcılığına aday olan ilk siyahi kadın

Kamala Harris(AFP)
Kamala Harris(AFP)

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Joe Biden, Kalifornia Senatörü Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini açıkladı.
55 yaşındaki Harris konuyla ilgili açıklamasında, “Annem her zaman bana şöyle derdi: Birçok şeyi ilk yapan sen olabilirsin ama sonuncu olmamaya dikkat et” ifadelerini kullandı.
Harris, Kaliforniya'nın ilk siyahi başsavcısı ve ABD Senatosunda sandalye kazanan ilk Güney Asya kökenli kadın.
77 yaşındaki Biden başkan seçildiği takdirde birden fazla dönem yönetmesi beklenmiyorken, Harris’in ise bunda sonraki yıllarda favori isim olması bekleniyor.
Kamala Harris, ABD'nin ilk siyahi kadın başkanı olarak tarihe geçmesi adına büyük bir şans verebilir.
Susan Rice açıklamasında, “Senatör Harris, seçim kampanyasında harika bir ortak olacak inatçı lider ve öncüdür” dedi. Rice, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanıydı ve seçim için Biden'ın listelerinden birindeydi.
Harris, Demokrat adaylık yarışından çekilmesi ve Biden'e verdiği desteğinden bu yana, yeni tip koronavirüs salgını krizini ele almadan ırkçılık ve göç gibi bir çok konuya kadar Başkan Donald Trump'a yönelik eleştirilerini artırdı. Rice Twitter hesabında, Trump’ın ırkçı söylemlerinin koronavirüsle ilgili başarısızlıklarından dolayı herkesi suçlamaya çalıştığını belirterek, “Bu tehlikeli, yanlış bir konu. Asyalı Amerikalılar ve Asyalı göçmenler için gerçek hayatta etkileri var” ifadelerini kullandı.
Harris'in ebeveynleri ABD’li göçmenlerden. Babası Jamaikalı ve annesi Hindistanlı olan Harris, Amerikan rüyasını somutlaştırıyor.
Biden’ın başkan yardımcısı olacak Harris, 20 Ekim 1964 yılında Kaliforniya’da doğdu.
Babası Donald Harris ekonomi profesörü annesi , Shyamala Gopalan ise meme kanseri araştırmacısı.
Harris yaklaşık beş yaşındayken babası ailesinden ayrıldı. 2009 yılında ölen annesi onu kız kardeşi Maya ile büyüttü.
Lisans derecesini Washington'daki tarihi bir siyahi üniversite olan Howard Üniversitesi'nden alan Harris, Afro Amerikalı kadın mezunlar için en eski kulüp olan Alpha Kappa Alpha Mezunlar Kulübü'nün bir üyesidir.
Kalifornia Üniversitesi Hastings Koleji'nde hukuk eğitimi alan Harris, savcı oldu ve San Francisco'nun iki bölgesinde başsavcısı olarak görev yaptı.
2010'da Kaliforniya başsavcısı seçildi ve 2014'te yeniden seçildi. Ve aynı yıl önceki evliliğinden iki oğlu olan bir avukat olan Douglas Imhoff ile evlendi.
Harris, Biden'ın Delaware'de aynı pozisyonda olan oğlu Poe ile bir çalışma ilişkisi kurdu. Beau Biden 2015 yılında kanserden öldü.
Ancak eyalet savcısı iken cesur ceza reformlarını gerçekleştirememesi başkanlık kampanyasını da etkiledi. Ve aday olduğu ön seçimlerde birçok siyahi seçmenin destek göremedi.
Harris, geçtiğimiz Kasım ayında Senato'da bir sandalye kazandı ve ABD tarihindeki ikinci siyahi kadın oldu.
Senato'da, savcı olarak yaptığı işten edindiği sorgulama becerisini ve sert yaklaşımı, özellikle Yargıç Brett Kavanaugh'un Yüksek Mahkeme'ye atanmasını duruşmasında kullandı.
Harris, Auckland‘de 20 bin kişinin katıldığı  Martin Luther King Jr.'ın doğum gününde, Demokrat başkanlık aday olduğunu duyurarak seçim kampanyasını başlattı.
Demokrat adayların ilk tartışmasında, Biden ile çatışarak, eski senatörün yetmişli yıllarda okullarda ayrımcılığı azaltmak için öğrenci taşımacılığı ve otobüs karıştırma programlarına göstermiş olduğu muhalefetini kınadı.
Harris, kısa bir süreliğine de olsa sandıklarda ilerleme kaydetmesine izin verirken Aralık 2019'da yarıştan çekildi ve Biden'a desteğini açıkladı.
Tartışmanın yoğunluğuna rağmen, Biden Harris'e kin beslemediğini açıkça ortaya koydu ve onu 'birinci sınıf zeka, birinci sınıf aday ve gerçek bir rekabetçi' olarak nitelendirdi.
Harris, yorulmak nedir bilmez bir aktivist olup, insanlarla çok kuvvetli bağlantı kurabilir.
Harris'in hükümetin yargı, yürütme ve yasama organlarındaki deneyimine ek olarak, salgın ve ekonomik krizden bunalan Beyaz Saray yarışına büyük ivme kazandırması bekleniyor.



BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu oturumunda delegeler karşılıklı suçlamalarda bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'ne hitap ediyor. (AFP)
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'ne hitap ediyor. (AFP)
TT

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu oturumunda delegeler karşılıklı suçlamalarda bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'ne hitap ediyor. (AFP)
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'ne hitap ediyor. (AFP)

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Ceren Hande Özgür dün (Salı) yaptığı açıklamada, Suriye'de gerilimin azaltılması gerektiğini vurguladı ve Şam'ı siyasi sürece katılmaya çağırdı.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu oturumunda konuşan Özgür, Suriye'de çatışmaların yeniden canlanmasının çözümlenmemiş sorunları yansıttığını ifade etti. “Suriye, gerçek bir ulusal uzlaşı süreci olmaksızın şiddet döngüsü içinde kalmaya devam edecektir” diyen Özgür, Suriye'deki ‘terörist’ örgütlerin varlığının Türkiye'nin güvenliğine zarar verdiğini ve Türkiye'nin ‘topraklarını ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğini’ belirtti.

Cezayir'in BM Daimî Temsilcisi Ammar bin Cami ise Suriye krizinin askeri bir çözümü olmadığını vurgulayarak, Suriye'nin birliğini ve egemenliğini koruyan siyasi bir çözüm çağrısında bulundu. Cami, Suriye'deki gerilimin ‘oradaki durumun kırılganlığını hatırlattığını ve terörle mücadele için koordinasyon ihtiyacını vurguladığını’ belirtti. ‘Ülkede terörizmin geri dönmesi’ tehlikesine karşı uyarıda bulunan Cezayir temsilcisi, krizden çıkmanın tek yolu olarak uluslararası toplumun desteğiyle Suriyeliler arasında kapsayıcı bir diyaloğun benimsenmesi çağrısında bulundu.

İran'ın BM Daimî Temsilcisi Emir Said İrvani, son günlerde İdlib ve Halep'te yaşananların ‘terörizm ve aşırıcılığın ortaya çıkışına ilişkin bir uyarı zili’ olduğu uyarısında bulundu. İrvani, İsrail'in Suriye ve Lübnan arasındaki sınır kapılarına düzenlediği saldırıların insani yardımların ulaştırılmasını sekteye uğrattığını söyledi.

Lübnan’ın BM Daimî Temsilcisi Hadi Haşim, Suriye'de devam eden gelişmelerin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik açısından ‘vahim sonuçlar’ doğuracağını vurguladı. Lübnanlı delege, Arap grubunun İdlib ve Halep'teki olaylardan duyduğu ‘derin endişeyi’ dile getirdi.

Suriye'nin BM Daimî Temsilcisi Kusay ed-Dahhak yaptığı konuşmada, suçu İsrail ve Türkiye'ye atarak silahlı grupların saldırısına ‘İsrail'in Suriye'ye yönelik tekrarlanan saldırılarının zemin hazırladığını’ söyledi. Dahhak, “Kuzey Suriye'ye yönelik saldırı, Türkiye-İsrail ortak operasyon emri olmadan gerçekleştirilemezdi. Halep'e yönelik terör saldırısı, teröristlerin kuzey sınırından akın etmeleri ve savaş malzemeleri, ağır silahlar, araçlar, insansız hava araçları (İHA), modern iletişim teknolojileri ve askeri ve lojistik ikmal hatlarının güvence altına alınması dahil olmak üzere onlara yönelik dış desteğin yoğunlaşmasıyla aynı zamana denk geldi” ifadelerini kullandı.

Dahhak, saldırıların Halep'teki binlerce aileyi rejim kontrolündeki bölgelere kaçmaya zorladığını, kaçmayanların ise zor insani koşullardan mustarip olduğunu belirtti. Suriyeli diplomat, BM Güvenlik Konseyi'ni saldırıyı kınamaya ve ‘söz konusu grupları yöneten ülkeleri’ politikalarını değiştirmeye zorlamaya çağırdı.

Dahhak silahlı grupların saldırısının ‘BM kararlarının ve Astana sürecinde onaylanan, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile terörle mücadelenin sürdürülmesi taahhüdünü vurgulayan çatışmasızlık anlaşmalarının açık bir ihlali olduğunu ve Türkiye'nin garantörlüğünün taahhütlerini yerine getirmediğini’ ifade etti.

Suriye'nin ‘egemenlik hakkını ve terörle mücadele konusundaki anayasal görevini tüm güç ve kararlılıkla uygulamaya” devam edeceğini ve vatandaşlarını savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacağını belirten Dahhak sözlerine şöyle devam etti: “BM Güvenlik Konseyi’nin terör listelerinde yer alan grupların sorunun bir parçası olduğunu vurguluyoruz. Hiç kimse DEAŞ ve Nusra Cephesi ile siyasi bir süreç hayal edemez.”

ABD'nin BM Daimî Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Suriye rejimini Rusya'nın desteğiyle İdlib ve Halep'teki hastane ve okullara saldırmakla suçladı ve silahlı grupların saldırılarıyla ABD'nin herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti. BM Güvenlik Konseyi oturumu sırasında konuşan Wood, sivillerin ve altyapının korunması ve ihtiyaç sahiplerine engelsiz insani erişim sağlanmasının yanı sıra ‘rejimin hava saldırılarına son vermesi ve insani hukuka bağlı kalması’ çağrısında bulundu. Suriye rejimine ‘geçmişte yaptığı gibi kimyasal silah saldırıları düzenlememesi’ çağrısında bulunan ABD temsilcisi, “Washington, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmaması için Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri mevzilerini savunacaktır” dedi.

Rusya'nın BM Daimî Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'nin kuzeybatısında Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki saldırının başlamasından bu yana 400 militanın öldürüldüğünü ve 600 militanın da yaralandığını söyledi. ABD'yi Suriye'de ‘terörist örgütleri’ desteklemek ve petrol zengini bölgeleri işgal etmekle suçlayan Nebenzia, Suriye'de istikrarın sağlanması için ‘yasadışı yabancı askeri varlığa’ son verilmesi çağrısında bulundu. Rus diplomat, Suriye'deki durumu ‘eşi benzeri görülmemiş ve kritik’ olarak tanımladı ve gelişmelerin siviller için ciddi riskler oluşturduğu ve bölgesel barış ve güvenliği tehdit ettiği uyarısında bulundu.

İngiltere'nin BM Daimî Temsilcisi James Kariuki, ülkesinin Suriye'de daha fazla yerinden edilmeye yol açacak bir gerilimden duyduğu endişeyi dile getirdi. Kariuki, İngiltere'nin ‘Suriye rejimi ya da Rusya'nın sivillere yönelik geniş çaplı saldırılar başlatabileceğinden’ endişe duyduğunu belirtti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'deki durumun ‘tehlikeli ve değişken’ olduğu uyarısında bulunarak, ülkenin büyük bölümünün devlet dışı aktörlerin kontrolünde olduğunu ve bu durumun DEAŞ'ın yeniden canlanmasına yol açabileceğini söyledi. BM Özel Temsilcisi, HTŞ ve diğer muhalif grupların ilerleme kaydettiğini ve Hama şehrine çok yaklaştıklarını da bildirdi.

Pedersen, Suriye'nin diğer bölgelerinde çatışma ve büyük çaplı yerinden edilme potansiyeli konusunda uyarıda bulunarak, tüm tarafları sivilleri korumak için çalışmaya ve şiddetten kaçanların güvenli geçişine izin vermeye çağırdı. Pedersen ayrıca, ‘Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik tehdidi önlemek için gerilimi azaltma’ çağrısında bulundu ve Suriyeli ve uluslararası tarafları krizi sona erdirmek için müzakerelere katılmaya davet etti. Pedersen, siyasi sürecin ilerletilmesine yönelik görüşmeler için yakında bölgeye döneceğini söyledi ve Suriye halkına güvenilir siyasi beklentiler sunmak için gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Suriye Sivil Savunma Örgütü (Beyaz Baretliler) Genel Müdürü Raid Salih BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısında çatışmaların başlamasından bu yana en az 100 sivilin öldüğünü ve 360 sivilin de yaralandığını ifade etti. Salih ayrıca, Rusya'nın İdlib'e düzenlediği saldırılar nedeniyle dört hastanenin hizmet dışı kaldığını kaydetti.

Son birkaç gün içinde Suriye'nin kuzeybatısında HTŞ liderliğindeki muhalif gruplar askeri saldırı düzenleyerek Halep'in kontrolünü ele geçirdi ve Hama şehrine doğru ilerlemeye devam etti.